ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τρίτη 2 Ιουλίου 2024

Πέθανε ο Γιώργος Σγουράκης


Ο εμπνευστής και συμπαραγωγός της ιστορικής εκπομπής «Μονόγραμμα»

Μια από τις σημαντικότερες προσωπικότητες της δημόσιας τηλεόρασης, ο Γιώργος Σγουράκης, «έφυγε» από τη ζωή. Πρόκειται για τον εμπνευστή και συμπαραγωγό, μαζί με τη σύζυγό του Ηρώ Σγουράκη, της εκπομπής «Μονόγραμμα», εκ των μακροβιότερων τόσο της ΕΡΤ όσο και της ελληνικής τηλεόρασης γενικότερα, που μετρά 42 χρόνια στον αέρα. 
Ο Γιώργος Σγουράκης, γεννήθηκε στα Χανιά της Κρήτης το 1946. Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες, δημοσιογραφία και σκηνοθεσία κινηματογράφου.
Ασχολήθηκε αρχικά με τη δημοσιογραφία και με ραδιοφωνικές εκπομπές με ειδίκευση τον επαγγελματικό προσανατολισμό των νέων και από τα μέσα της δεκαετίας του 1970 ως δημιουργός παραγωγός και σκηνοθέτης κινηματογραφικών και τηλεοπτικών ταινιών, κυρίως πνευματικού και πολιτιστικού περιεχομένου, με στόχο τη δημιουργία του «εθνικού αρχείου», όπως έχει αποκληθεί η σειρά των αυτοβιογραφιών, το «Μονόγραμμα».
Η σειρά αυτή – 400 ταινίες μέχρι σήμερα-, είναι από τις μακροβιότερες στην ελληνική τηλεόραση και συμπληρώνει 40 ολόκληρα χρόνια συνεχούς παρουσίας στην ΕΡΤ, με την καταγραφή και παρουσίαση των σημαντικότερων προσώπων της πνευματικής, καλλιτεχνικής και κοινωνικής ζωής του τόπου μας.
Ιδιαίτερη θέση στο συνολικό έργο του κατέχουν αυτοτελείς ταινίες- μονογραφίες, που έχει δημιουργήσει από κοινού με τη σύζυγό του Ηρώ Σγουράκη, για καθοριστικά πρόσωπα του πνεύματος, όπως οι: 
  • Νίκος Καζαντζάκης, Γιώργος Σεφέρης, Οδυσσέας Ελύτης, Γιάννης Ρίτσος, Στρατηγός Μακρυγιάννης, Μάνος Χατζιδάκις, Μίκης Θεοδωράκης και οι βιογραφίες Ελευθέριος Βενιζέλος, Κωνσταντίνος Μητσοτάκης και Κωνσταντίνος Γ. Καραμανλής.
Συνολικά 900 περίπου ταινίες περιλαμβάνει το γνωστό ως «Αρχείο Γ. & Η. Σγουράκη» με ιστορικές σειρές, σήριαλ, τηλεταινίες, μουσικές εκπομπές, σόου κ.ά.
Συγγραφικό έργο: «Σπουδές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό», «Κρητικό Ημερολόγιο» και από κοινού με την Ηρώ «Μίκης Θεοδωράκης – αυτοβιογραφία» και «Γιάννης Ρίτσος – αυτοβιογραφία».

Ακολουθεί το αποχαιρετιστήριο post του γιού του Γιώργου Σγουράκη, Στέλιου Σγουράκη, στα social media:
"Άδεια η καρέκλα σου από χρόνια μα πάντα ήλπιζα να ξανάρθεις...Πήγαινε τώρα να βρεις τη μάνα, την αγαπημένη σου Ηρώ, και τους φίλους σου, τον Βαγγέλη, τον Βασίλη κι όλη την παρέα, που σίγουρα σε περιμενουν. Πήγαινε γιατί εδώ ο κοσμος έχει γεμισει τσογλάνια πατέρα, όπως κάποτε σου έλεγε κι ο Τσαρούχης. Κοιτάνε να καταστρέψουν και να εξαφανίσουν το έργο σου γιατί εσένα σε έτρεμαν και δεν τολμούσαν να σε αντιμετωπίσουν στα ίσα, μα τώρα σε παραμερισαν όταν σ' αισθανθηκαν λαβωμένο από την αρρωστια, κι αυτό σε πλήγωσε βαθιά. Αυτό περίμεναν χρόνια. Βαριά η κληρονομιά που αφήνεις σε μας αλλά συνάμα και το χρέος να συνεχίσουμε τον αγώνα της καταγραφής και διάσωσης του πολιτισμού αυτού του τόπου, όπως κάνατε με την Ηρώ για σχεδόν πενήντα χρόνια... μιαν ολόκληρη ζωή.
Καλό κατευόδιο πατέρα".

Τον Γιώργο Σγουράκη αποχαιρέτησε και η Εταιρεία Ελλήνων Σκηνοθετών, με κείμενό της:
«Η Εταιρεία Ελλήνων Σκηνοθετών αποχαιρετά με βαθιά θλίψη τον σπουδαίο Έλληνα σκηνοθέτη και παραγωγό, Γιώργο Σγουράκη. Ο Γιώργος Σγουράκης, υπήρξε πρωτοπόρος της ανανέωσης του ντοκιμαντέρ, με κορυφαία την πολυβραβευμένη εκπομπή της δημόσιας τηλεόρασης «Μονόγραμμα» μια από τις σημαντικότερες σειρές ντοκιμαντέρ, που κάλυψε επί δεκαετίες όλες τις εκφάνσεις του ελληνικού πολιτιστικού τοπίου, με τη συνεργασία δεκάδων νέων Ελλήνων σκηνοθετών υπό την εμπνευσμένη καθοδήγηση τόσο του ίδιου του Γιώργου Σγουράκη όσο και της γυναίκας του Ηρώς Σγουράκη. Ο θάνατος του μας γεμίζει συγκίνηση και υπογραμμίζει ένα ανεκπλήρωτο κενό στο χώρο του ελληνικού Πολιτισμού».