ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Δευτέρα 1 Ιουλίου 2024

Το θρίλερ του δεύτερου γύρου: Μπορεί η Γαλλία να «γλιτώσει» από τη Λεπέν;


Το φάντασμα της Ακροδεξιάς δεν πλανάται απλά, πλέον, πάνω από τη Γαλλία, αλλά απειλεί ξεκάθαρα μια από τις μεγαλύτερες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς ο Εθνικός Συναγερμός των Μαρίν Λεπέν και Ζορντάν Μπαρντελά με τους συμμάχους τους πέτυχαν μια καθαρή νίκη στον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών.
Οι συσχετισμοί είναι μεν ευνοϊκοί προς την Ακροδεξιά για τον δεύτερο γύρο, όμως έχει καταστεί σαφές για τη Λεπέν ότι δεν θα μπορέσει να σχηματίσει κυβέρνηση συνεργασίας και για τον λόγο αυτό η επικεφαλής του Εθνικού Συναγερμού δήλωσε ευθαρσώς ότι στόχος είναι η απόλυτη πλειοψηφία την επόμενη Κυριακή. Με βάση τις προβλέψεις το ταβάνι του Εθνικού Συναγερμού είναι οι 280 έδρες, δηλαδή μόλις 8 λιγότερες από την απόλυτη πλειοψηφία στη γαλλική βουλή.
Η εκλογική επίδοση του Νέου Λαϊκού Μετώπου, το οποίο σχηματίστηκε από τις προοδευτικές δυνάμεις ακριβώς για να φρενάρει την Ακροδεξιά προέλαση, δημιουργεί, πάντως, προσδοκίες προκειμένου να ανακοπεί και την επόμενη εβδομάδα το ανατριχιαστικό αυτό ενδεχόμενο.
Σε δεινή, θέση, πάντως, βρίσκεται ο πρόεδρος Μακρόν, το κόμμα του οποίου κατατάσσεται τρίτο σε μια εκλογική συντριβή και τώρα καλείται να λάβει σημαντικές αποφάσεις για να περιορίσει τη δύναμη της Λεπέν ή να βυθίσει τη χώρα σε ακόμη μεγαλύτερη αβεβαιότητα.

Το εκλογικό σύστημα και ο δεύτερος γύρος

Το «κλειδί» για την επόμενη Κυριακή είναι οι περιφέρειες στις οποίες έχουν προκριθεί τρεις υποψήφιοι για τον δεύτερο γύρο.
Σύμφωνα με το εκλογικό σύστημα της Γαλλίας στο δεύτερο γύρο προκρίνονται οι δύο πρώτοι του πρώτου γύρου, καθώς και οι υποψήφιοι που συγκέντρωσαν πάνω από το 12,5% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων. Στις εκλογές του 2022 που η αποχή ήταν πάνω από το 50% μόνο σε πέντε εκλογικές περιφέρειες προκρίθηκαν τρεις υποψήφιοι. Στις σημερινές βουλευτικές εκλογές που η αποχή ήταν περί το 30% οι εκλογικές περιφέρειες που προκρίνονται τρεις υποψήφια είναι εξαιρετικά πολλές και υπολογίζονται ανάμεσα σε 285 - 315 από τις 577 συνολικά.
Ο Εθνικός Συναγερμός της Μαρίν Λεπέν θα είναι παρών σε 390 έως 430 περιφέρειες, το Λαϊκό Μέτωπο της αριστεράς θα είναι παρόν σε 370 ως 410 περιφέρειες και η παράταξή Μακρον θα είναι παρούσα σε 290 ως 330 περιφέρειες, σύμφωνα με την Ipsos.
Η Αριστερά αποσύρει υποψήφιους
Στον απόηχο του αποτελέσματος ο Ζαν Λικ Μελανσόν ανακοίνωσε ότι σε όποιες περιφέρειες οι υποψήφιοί Μετώπου κατέλαβαν την τρίτη θέση, αυτοί θα αποσυρθούν προκειμένου να στηριχθούν υποψήφιοι που μπορούν να νικήσουν την Ακροδεξιά. Σε ανάλογο μήκος κύματος και Ραφαέλ Γλικσμάν, ο οποίος υπογράμμισε τον κίνδυνο του Εθνικού Συναγερμού της Λεπέν, καλώντας σε ευρύτερη συμπόρευση με απόσυρση υποψηφίων στον δεύτερο γύρο προκειμένου να ηττηθεί η Ακροδεξιά. 
Ο Μελανσόν ανακοίνωσε ότι σε όποιες περιφέρειες οι υποψήφιοι του Μετώπου κατέλαβαν την τρίτη θέση, αυτοί θα αποσυρθούν προκειμένου να στηριχθούν οι υποψήφιοι που θα μπορούν να νικήσουν τους υποψήφιους της Ακροδεξιάς. Ο επικεφαλής του Σοσιαλιστικού κόμματος ήταν επίσης ξεκάθαρος δηλώνοντας «για πρώτη φορά από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο η Ακροδεξιά μπορεί να κυβερνήσει τη χώρα μας. Πρέπει να μπλοκάρουμε τον Εθνικό Συναγερμό στον δεύτερο γύρο». Σε ανάλογο μήκος κύματος και ο Ραφαέλ Γλικσμάν, ο οποίος υπογράμμισε τον κίνδυνο του Εθνικού Συναγερμού της Λεπέν και καλεί σε ευρύτερη συμπόρευση με απόσυρση υποψηφίων στον δεύτερο γύρο προκειμένου να ηττηθεί η Ακροδεξιά.

Τι θα κάνει ο Μακρόν;

Εκείνος, πάντως, που θα πρέπει να ανοίξει σύντομα τα χαρτιά του είναι ο ίδιος ο Γάλλος πρόεδρος, καθώς, μετά την συντριπτική του ήττα καλείται να αποφασίσει εάν θα αποσύρει δικούς του υποψήφιους και να στείλει ταυτόχρονα το μήνυμα να στηριχθεί ο εκάστοτε αντίπαλος της Λεπέν.
Ο Εμανουέλ Μακρόν στην πρώτη αμήχανη δήλωσή του μετά την ανακοίνωση των exit poll απηύθυνε κάλεσμα για ενότητα, μιλώντας για την ανάγκη ενός ευρύτερου συνασπισμού με ξεκάθαρη δημοκρατική κατεύθυνση. Απέφυγε, ωστόσο, να μιλήσει ξεκάθαρα για το εάν θα αποσυρθούν οι υποψήφιοί του σε όποιες περιφέρειες ήρθαν τρίτοι.
Ωστόσο ο πρωθυπουργός και επικεφαλής της προεκλογικής εκστρατείας για λογαριασμό της προσκείμενης στον πρόεδρο Μακρόν παράταξης, Γκαμπριέλ Ατάλ, δήλωσε ότι οι υποψήφιοι της παράταξης που ήρθαν τρίτοι και «η διατήρηση των οποίων θα είχε ως αποτέλεσμα την εκλογή βουλευτή του Εθνικού Συναγερμού» θα πρέπει να αποσυρθούν και να υποστηρίξουν «έναν άλλον υποψήφιο που υπερασπίζεται τις αξίες της Δημοκρατίας».
«Απόψε δεν είναι μια βραδιά σαν τις άλλες. Το μάθημα αυτής της βραδιάς είναι ότι η ακροδεξιά είναι προ των πυλών της εξουσίας» είπε ο Ατάλ τονίζοντας ότι ο στόχος είναι να μην έχει η ακροδεξιά την απόλυτη πλειοψηφία στο δεύτερο γύρο και να αποφευχθεί η καταστροφή της χώρας. «Το λέω με τη δύναμη που απαιτεί η στιγμή σε κάθε ψηφοφόρο μας. Ούτε μια ψήφος δεν πρέπει να πάει στον Εθνικό Συναγερμό. Η Γαλλία αξίζει να μην διστάζουμε να κάνουμε τα πάντα για να μην συμβούν τα χειρότερα» είπε ο Ατάλ.
Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί ότι οι Ρεπουμπλικάνοι, που έφτασαν σε σημείο διάλυσης μετά την πρόταση του πρώην προέδρου για συμπόρευση με τη Λεπέν, ανακοίνωσαν ότι αρνούνται να δώσουν κατεύθυνση προς τους ψηφοφόρους τους για τον δεύτερο γύρο.