ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Δευτέρα 22 Ιουλίου 2024

Ποιος έπνιξε την απεργία των δημοσιογράφων για το 6ήμερο;


Η εφαρμογή ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟΥ εξαήμερου απειλεί και τους δημοσιογράφους, όπως και όλους τους εργαζόμενους στην Ελλάδα

Το προχθεσινό….αφήγημα του Πρωθυπουργού στη σύνοδο του ΝΑΤΟ, όταν στριμώχτηκε από διεθνή ΜΜΕ για τον εργασιακό μεσαίωνα που επαναφέρει, και ψέλλισε ότι ΔΗΘΕΝ χρειάζεται συναίνεση του

εργαζόμενου, καταρρέει αυτομάτως. ΔΕΝ προβλέπεται πουθενά στο νόμο. Αυτό αναγέρει ανακοίνωση της Κίνησης Επαγγελματιών Δημοσιογράφων (συνδικαλιστική παράταξη ΕΣΗΕΑ) που επισημαίνει:

«Η τροποποίηση του νόμου ( άρθρο 26  Ν5053/23) λέει καθαρά ότι επιτρέπεται «κατ΄ εξαίρεση απασχόληση την έκτη μέρα. ..σε περιπτώσεις επιχειρήσεων ή εκμεταλλεύσεων, που δεν είναι από τη φύση τους συνεχούς λειτουργίας αλλά είναι δυνατόν να λειτουργούν κατά τις ημέρες Δευτέρα έως και Σάββατο…..» 

ΟΥΔΕΜΙΑ διάκριση γίνεται, με εξαίρεση την απασχόληση σε ξενοδοχειακές και επισιτιστικές επιχειρήσεις. Απλώς ο εργοδότης δηλώνει στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ, ότι η επιχείρηση του έχει εναλλασσόμενες βάρδιες και ΑΜΕΣΩΣ υποχρεώνει τον κόσμο να εργάζεται και το Σάββατο. Και έτσι βάζουν ταφόπλακα στο πενθήμερο.

Στις 12 Μαρτίου 2024 ,δηλαδή πριν από 4  μήνες ,κάτω από την πίεση της Κίνησης Επαγγελματιών Δημοσιογράφων και άλλων συνδικαλιστικών παρατάξεων, αποφασίσθηκε ΟΜΟΦΩΝΑ στο ΔΣ της ΕΣΗΕΑ η κήρυξη απεργιακών κινητοποιήσεων για την κατάργηση του πενθημέρου και την καθιέρωση εξαήμερου που αποφάσισε  η Κυβέρνηση ΚΑΙ για τους δημοσιογράφους.

Ήδη με μια ΑΥΘΑΙΡΕΤΗ εγκύκλιο της, η  διοίκηση Ζούλα στην ΕΡΤ στην οποία προσχώρησε και το ΑΠΕ, επιχείρησαν να δημιουργήσουν τετελεσμένα. Ξεσηκώθηκαν όμως οι εργαζόμενοι και το θέμα έφθασε στη Βουλή. 

Στη σχετική ερώτηση ο Μαρινάκης έσπευσε να δηλώσει ο,τι δεν θα ισχύσει, χωρίς όμως η εγκύκλιος να ανακληθεί.

Με μυστικές συνεννοήσεις της πλειοψηφίας του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ με την Κυβέρνηση, οι εργοδοτικές πλειοψηφίες στις δημοσιογραφικές ενώσεις (προκειμένου να εξασφαλίσουν 1 ευρώ ημερησίως σε κουπόνια σίτισης!..) πάγωσαν τις κινητοποιήσεις του κλάδου.. 

Η ΕΡΤ πάντως άνοιξε το δρόμο για επιστροφή στο Μεσαίωνα. Και  η μεγάλη εικόνα στο καρτέλ της ενημέρωσης είναι ότι  οι δημοσιογράφοι δουλεύουν, χωρίς ΣΣΕ, με συνθήκες αφόρητες, ωράριο λάστιχο και τώρα υποχρεώνονται να δώσουν άλλη μια μέρα από την ζωή τους  που κάνει δώρο  στους εργοδότες η κυβέρνηση Μητσοτάκη».