ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Δευτέρα 1 Ιουλίου 2024

Συλλογή υπογραφών για να επανακυκλοφορήσει το ημερήσιο της Αυγής - Νέα 48ωρη απεργία


Περίπου μια εβδομάδα μετά το αιφνιδιαστικό «λουκέτο» στην ημερήσια έκδοση της Αυγής, οι εργαζόμενοί της συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους, παρόλο που οι επαναλαμβανόμενες απεργίες σταμάτησαν σήμερα. Μέσα από ένα petition που δημιούργησαν στο Avaaz, με αποδέκτη τον ΣΥΡΙΖΑ, ξεκίνησαν συλλογή υπογραφών με βασικά τους αιτήματα την επανακυκλοφορία του ημερήσιου φύλλου της εφημερίδας, την διασφάλιση των θέσεων εργασίας τους και την εξόφληση των δεδουλευμένων τους.
Παράλληλα, η γενική συνέλευση των εργαζομένων της Αυγής εξέδωσε νέα ανακοίνωση, στην οποία απευθύνει γενικό κάλεσμα προς τον κόσμο της εργασίας προκειμένου να στηρίξει τον αγώνα της. Στο κάλεσμα αναφέρουν: 
«Οι εργαζόμενοι της εφημερίδας Η ΑΥΓΗ, βρισκόμαστε από τις 25 Ιουνίου σε αγωνιστικές και απεργιακές κινητοποιήσεις όταν και μας ανακοινώθηκε αιφνιδιαστικά και χωρίς πρότερη διαβούλευση το κλείσιμο του καθημερινού φύλλου της ιστορικής εφημερίδας μετά από 72 χρόνια λειτουργίας
Ως εργαζόμενοι έχουμε βρεθεί στο πλάι δίνοντας φωνή και δημοσιότητα σε κλάδους εργαζομένων του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα που έχουν χάσει τις δουλειές τους ή έχουν υποστεί περιστολή των εργασιακών τους δικαιωμάτων, δίνοντας φωνή σε σωματεία, συνδικάτα και συνδικαλιστικούς φορείς που έχουν αγωνιστεί και αγωνίζονται για δουλειά και αξιοπρέπεια.
Έχουμε υπάρξει και οι ίδιοι άλλωστε στην ίδια θέση, καθώς έχουμε υποστεί δύο διαδοχικές μειώσεις των αποδοχών μας το 2014 και το 2017, εκκρεμούν δεδουλευμένες οφειλές πολλών ετών (αγγίζουν τις 300.000 ευρώ), ενώ πριν δύο χρόνια εφαρμόστηκε πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου, στο πλαίσιο του οποίου αποχώρησαν 20 άτομα, με την παράλληλη δέσμευση από τον βασικό μέτοχο της εφημερίδας (ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ) ότι θα παραμείνει ανοιχτή η εφημερίδα
Η δέσμευση αυτή δεν τηρήθηκε και πλέον από τις 25 Ιουνίου κινδυνεύουν άμεσα οι θέσεις εργασίας μας όπως και τα εργασιακά μας δικαιώματα. Η αόριστη προφορική δέσμευση της Διοίκησης ότι προς το παρόν θα απορροφηθούν οι 50 εργαζόμενοι σε άλλες θέσεις εντός του οργανισμού (στο σάιτ και την κυριακάτικη έκδοση της εφημερίδας) είναι διάτρητη, καθώς δεν συνοδεύεται από κανένα πλάνο βιωσιμότητας και καμία εγγύηση, όπως ζητήσαμε επιτακτικά, ότι δεν θα γίνουν απολύσεις σε 3 ή 4 μήνες από τώρα.
Μέσα σε αυτό το κλίμα επισφάλειας, απευθύνουμε έκκληση για στήριξη και συμπαράσταση στον δίκαιο αγώνα μας για: την επαναλειτουργία του καθημερινού φύλλου της ΑΥΓΗΣ, τη διασφάλιση όλων των θέσεων εργασίας και την αποτροπή απολύσεων, όπως και την εξόφληση των δεδουλευμένων μας.
Καλούμε τον κόσμο της εργασίας, τους εργατικούς, κοινωνικούς φορείς, τα συνδικάτα και τα σωματεία, να σταθούν στο πλάι μας και να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους με ανακοινώσεις/ψηφίσματα στήριξης ή όποιον άλλο τρόπο ή μέσο κρίνουν, προκειμένου να δικαιωθεί ο αγώνας μας.
Γιατί η αλληλεγγύη είναι το όπλο όλων μας».

Νέα απεργία

Την ίδια ώρα τα Διοικητικά Συμβούλια της ΕΣΗΕΑ και της ΕΠΗΕΑ αποφάσισαν την κήρυξη 48ωρης απεργίας από τις 6 π.μ. της Τετάρτης, 3 Ιουλίου 2024 έως τις 6 π.μ. της Παρασκευής, 5 Ιουλίου 2024, στην εφημερίδα «Η ΑΥΓΗ» και στην ιστοσελίδα «avgi.gr».
Τα Δ.Σ. ζητούν να ανακληθεί η απόφαση για αναστολή έκδοσης του ημερήσιου φύλλου της εφημερίδας «Η ΑΥΓΗ» και να ξεκινήσει διαβούλευση του ΣΥΡΙΖΑ με τα σωματεία των εργαζομένων στην εφημερίδα, προκειμένου να συζητηθούν τα εργασιακά θέματα που αφορούν στους εργαζόμενους δημοσιογράφους και διοικητικούς στην εφημερίδα και την ιστοσελίδα.
Οι Ενώσεις ζητούν να παρουσιαστεί αμέσως σχεδιασμός για το μέλλον των ΜΜΕ του ΣΥΡΙΖΑ και για την εξόφληση των δεδουλευμένων αποδοχών των εργαζομένων.