ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Πέμπτη 25 Ιουλίου 2024

Ψηφιακή κάρτα εργασία: απλήρωτες υπερωρίες και 4ωρα που γίνονται 8ωρα και 12ωρα


Η επιχειρηματολογία του υπουργείου Εργασίας σύμφωνα με την οποία η τήρηση της εργατικής νομοθεσίας και κυρίως του ελέγχου του ημερήσιου χρόνου απασχόλησης των εργαζομένων «θωρακίζεται» με την χρήση και επέκταση της ψηφιακής κάρτας εργασίας καταρρέει με πάταγο.
Τα στοιχεία της Επιθεώρησης επιβεβαιώνουν ότι η χρήση της ψηφιακής κάρτας εργασίας, δεν εμπόδισε, ούτε άλλαξε κάτι στις συνήθεις εργοδοτικές πρακτικές: 
  • Το ωράριο εργασίας παραβιάζεται συστηματικά, ενώ οι εργαζόμενοι καλούνται να δουλέψουν απλήρωτες υπερωρίες. 
  • Σύμφωνα τα ευρήματα των ελέγχων εργαζόμενοι υποχρεώνονται να δουλεύουν απλήρωτοι υπερωρίες, ενώ 
  • άλλοι που έχουν δηλωθεί για «μερική απασχόληση» (4ωρο) εντοπίστηκαν να εργάζονται 8 ή ακόμα και 12 ώρες.
40% με υπέρβαση ωραρίου

Σύμφωνα με τους ελεγκτές της Επιθεώρησης Εργασίας σχεδόν 1.000 επιχειρήσεις (που δραστηριοποιούνται κυρίως σε υπηρεσίες και εμπόριο) και εφαρμόζουν την ψηφιακή κάρτα εργασίας πιάστηκαν να παραβιάζουν το ωράριο εργασίας. Συγκεκριμένα εντοπίστηκαν τουλάχιστον 930 επιχειρήσεις που παραβίασαν «την ορθή χρήση της ψηφιακής κάρτας εργασίας», στις οποίες επιβλήθηκαν μάλιστα πρόστιμα συνολικού ύψους 2,6 εκατ ευρώ.
Επίσης συνολικά, οι περιπτώσεις που αφορούν «υπερβάσεις ωραρίων και συμβάσεις εργασίας» το πρώτο 6μηνο του 2024 έφτασαν συνολικά τις 3.349, αποτελώντας περισσότερο από το 40% του συνόλου των παραβάσεων.
Αναλυτικά τα στοιχεία επιβεβαιώνουν ότι κατά πρώτο εξάμηνο του 2024, η Επιθεώρηση Εργασίας πραγματοποίησε 38.220 ελέγχους σε ολόκληρη τη χώρα και επέβαλε πρόστιμα σε 8.261 περιπτώσεις, συνολικού ύψους 22.187.259 ευρώ.
Αναλυτικότερα, το  α΄ εξάμηνο του τρέχοντος έτους επιβλήθηκαν 605 κυρώσεις που αφορούσαν περιπτώσεις αδήλωτης εργασίας, δηλαδή μαύρη εργασία για τις οποίες επιβλήθηκαν πρόστιμα, συνολικού ύψους 6.751.500 ευρώ.
Συγχρόνως καταγράφηκαν άλλες 1.672 παραβάσεις στους πίνακες προσωπικού, που σημαίνει υπέρβαση των ωραρίων απασχόλησης (υπερεργασία και απλήρωτες υπερωρίες) ή υπερωρίες που πληρώθηκαν αλλά δεν δηλώθηκαν στην ΕΡΓΑΝΗ.

Ανδρέας Πετρόπουλος /Αυγή