ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Δευτέρα 24 Ιουνίου 2024

Οι VARίστες και οι γκρίνιες για το οφσάιντ


Το οφσάιντ ήταν πάντα πονοκέφαλος των εποπτών (των λάισμαν που λέγαμε άλλοτε) στην ιστορία του ποδοσφαίρου. Ένας πονοκέφαλος που δεν πέρασε τελείως ούτε με το ισχυρό αναλγητικό του VAR. Οι γραμμές που βάζουν οι VARίστες είναι μια λύση, αλλά όχι η απόλυτη, αφού ΚΑΙ αυτές είναι πιθανό να τοποθετηθούν με λάθος χιλιοστών –άρα οι γκρίνιες συνεχίζονται. Αλλά από το Παγκόσμιο Κύπελλο του Κατάρ και το τωρινό Euro της Γερμανίας η τεχνολογία λύνει το πρόβλημα με το αποκαλούμενο «ημιαυτόματο οφσάιντ» (ημιαυτόνομο γιατί τον τελικό λόγο έχει ο διαιτητής μετά και τον έλεγχο που κάνει ο διαιτητής του VAR) οπότε πολλές κάμερες καταγράφουν τις κινήσεις των ποδοσφαιριστών και δίνουν τον τελική εικόνα, με την οποία ξεχωρίζει ακόμα και η διαφορά στη μύτη των παπουτσιών. Ο γρίφος του οφσάιντ τα προηγούμενα χρόνια, οπότε ο επόπτης γραμμών ήταν ο καθοριστικός κριτής, περιγράφεται και από αυτήν τη γελοιογραφία τού Παύλου Παυλίδη που δημοσιεύτηκε σε περιοδικό ποικίλης ύλης το 1969. Τη βρήκαμε στη σελίδα του fb «Παλιές ελληνικές γελοιογραφίες».

ΣΗΜΕΙΩΣΗ:
Για το ημιαυτόματο οφσάιντ υπάρχουν 12 κάμερες υψηλής ανάλυσης, κάθε μία από τις οποίες παρακολουθεί 29 σημεία του σώματος κάθε ποδοσφαιριστή 50 φορές το δευτερόλεπτο. Παράλληλα, στην μπάλα υπάρχει αισθητήρας που στέλνει σήμα για τη θέση της 500 φορές το δευτερόλεπτο. Έτσι, μέσα σε ελάχιστα δευτερόλεπτα δίνονται γραφικά υψηλής ανάλυσης που είναι απολύτως ακριβή για τις θέσεις μπάλας και παικτών. Απομένει ο τυπικός έλεγχος του VARίστα.