ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Παρασκευή 14 Ιουνίου 2024

Ο Μάνος Χατζιδάκις και ο ζαχαρένιος σουρρεαλισμός του Sweet Movie


Τριάντα χρόνια μετά τον θάνατο του Μάνου Χατζιδάκι και πενήντα από τότε που ο συνθέτης προλόγισε την πρεμιέρα του «Sweet Movie» στην Αθήνα, ο Φώτης Απέργης αφιερώνει το καινούργιο του podcast στην περίφημη ταινία του Ντούσαν Μακαβέγιεφ, καθώς και στη μουσική που συνέθεσε γι’ αυτήν ο κορυφαίος Έλληνας δημιουργός.
Flashback, λοιπόν, στο μεταπολιτευτικό 1974, όπου ο δακρυσμένος Κάρολος Μαρξ κυριαρχεί στην πλώρη ενός καραβιού. Όπου η Μις Κόσμος γίνεται λάφυρο του Μίστερ Κεφάλαιο. Και όπου μια όχι και τόσο αθώα παιδική χορωδία τραγουδά για παιδιά κάτω στον κάμπο που «κυνηγάνε τους αστούς, πετσοκόβουν τα κεφάλια από εχθρούς και από πιστούς».
Η «ζαχαρένια γεύση» -όπως θα έλεγε και ο Χατζιδάκις- των νυκτών και το ρίγος των τοξωτών εγχόρδων, η αναγεννησιακή ευγένεια και το μεσογειακό φως της μουσικής του μπλέκουν απρόβλεπτα με τον σουρρεαλισμό που μοιάζει να λατρεύει ο Μακαβέγιεφ, αυτός «ο Βαλκάνιος Γιουγκοσλάβος, νεομαρξιστής, αναρχικός, περίτεχνος κι απλοϊκός». Δημιουργώντας έτσι μια από τις πιο ποιητικές διεθνείς συναντήσεις του συνθέτη.
Έρευνα – παραγωγή – παρουσίαση: Φώτης Απέργης /Αποκλειστικά στο ERTecho