ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Παρασκευή 7 Ιουνίου 2024

Ο θεσμός του spitzenkandidat πέθανε. Ζήτω ο spitzenkandidat!


Αν ακούσετε μια φωνή το βράδυ της εκλογικής Κυριακής να φωνάζει το σύνθημα του τίτλου (spitzenkandidat είναι ο θεσμός των υποψήφιων προέδρων της Κομισιόν που στηρίζουν οι πολιτικές ομάδες του Ευρωκοινοβουλίου), θα είναι σίγουρα της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Αφού το 2019 με ένα πραξικόπημα αγνοήθηκε η ψήφος των Ευρωπαίων και επελέγη για το τιμόνι της Επιτροπής, μόλις με 9 ψήφους πάνω από το απολύτως απαραίτητο όριο, τώρα ως εκλεκτή του ΕΛΚ... στηρίζει τον θεσμό!
Ομως αυτό που έγινε τότε μπορεί να της γυρίσει μπούμερανγκ με αποτέλεσμα τη μη επανεκλογή της για την προεδρία της Κομισιόν. Ηδη στους διαδρόμους των Βρυξελλών ακούγονται διάφορα ονόματα προσωπικοτήτων που θα μπορούσαν να αποτελέσουν ένα plan b σε περίπτωση που η υποψηφιότητα της Φον Ντερ Λάιεν δεν... τσουλήσει.
Ο πρώτος και καλύτερος είναι ο Μάριο Ντράγκι, το όνομα του οποίου ακούγεται για όλες τις τοπ θέσεις της Ευρώπης που «χηρεύουν». Ο 76χρονος Ιταλός πρώην πρωθυπουργός και πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας έχει συνδεθεί κυρίως με τη θέση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (απ’ όπου πρόκειται να αποχωρήσει ο Σαρλ Μισέλ), αλλά τώρα τελευταία ακούγεται και για την Κομισιόν, αφού θεωρείται κοντά στον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν. Επίσης η Φον Ντερ Λάιεν του έχει αναθέσει ένα επίσημο σχέδιο των Βρυξελλών για να βοηθηθεί η ανταγωνιστικότητα της Ε.Ε. Ωστόσο, ο Ντράγκι δεν έχει ξεκάθαρη πολιτική τοποθέτηση και δεν είναι σίγουρο αν το ΕΛΚ ή οι Σοσιαλιστές θα υποστήριζαν την υποψηφιότητά του.
- περισσότερα στο κείμενο της Μαρίας Ψαρρά στην ΕφΣυν ΕΔΩ