ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Σάββατο 15 Ιουνίου 2024

Η χαμένη ευκαιρία του ΠΑΣΟΚ


Έχουν περάσει 15 χρόνια από την τελευταία φορά που το ΠΑΣΟΚ ήταν ακόμα ένα μεγάλο κόμμα και κέρδιζε εκλογές. Εδώ και 12 χρόνια παλεύει ανεπιτυχώς να επιστρέψει εκεί που ήταν πριν από την κρίση, αλλά δεν τα καταφέρνει. Η Φώφη Γεννηματά τού έδωσε το φιλί της ζωής, όταν το παρέλαβε από τον Βαγγέλη Βενιζέλο που το έφτασε στο 4,68% και παραλίγο να σβήσει στα χέρια του. Εκείνη κατάφερε να διπλασιάσει περίπου το ποσοστό αυτό, ανεβάζοντάς το στο 8,10%. Στη συνέχεια ο Νίκος Ανδρουλάκης το ανέβασε ακόμα λίγο, πηγαίνοντάς το στο 11,84%. Όλοι όμως συμφωνούν πως αυτά είναι ποσοστά επιβίωσης και δεν σηματοδοτούν ούτε ρεύμα νίκης, ούτε επιστροφής.

Το αποτέλεσμα των πρόσφατων ευρωεκλογών απογοήτευσε πολλούς στο ΠΑΣΟΚ, όχι μόνο επειδή δεν επιτεύχθηκε ο στόχος που είχε ορίσει ο πρόεδρός του, να είναι δεύτερο κόμμα για να διεκδικήσει ακόμα και την εξουσία στις επόμενες εθνικές εκλογές – κάτι που τώρα μοιάζει με άπιαστο όνειρο. Αν δει κανείς τον αριθμό των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ σε αυτές τις ευρωεκλογές (508.399), θα διαπιστώσει ότι αυτός μειώθηκε σημαντικά σε σύγκριση με τις προηγούμενες κάλπες των εθνικών εκλογών (676.165 και 617.487), παρότι οι συνθήκες ήταν ευνοϊκότερες και όλοι περίμεναν να πάει πολύ πιο καλά [...]

[...] Ο βασικός λόγος για την κατάρρευση του ΠΑΣΟΚ το 2012, όταν από το 43,92% που πήρε στις εκλογές του 2009 πήγε στο 13,18%, ήταν ο χειρισμός της οικονομικής κρίσης, με τα οδυνηρά αποτελέσματα για τη χώρα και ειδικά για τα μη προνομιούχα στρώματα που αποτελούσαν το εκλογικό του κοινό. Οι περισσότεροι ψηφοφόροι του τότε, νιώθοντας προδομένοι, κατευθύνθηκαν προς τον ΣΥΡΙΖΑ που υποσχόταν ότι θα καταργούσε τα μνημόνια και θα έδιωχνε τους Ευρωπαίους που τα επέβαλαν. Ήταν η ηρωική εποχή του «go back, κυρία Μέρκελ, κύριε Σόιμπλε και κύριοι της συντηρητικής νομενκλατούρας». Οι πρώην ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ έφεραν τον Αλέξη Τσίπρα στην εξουσία για να τον δουν μετά από λίγους μήνες να εφαρμόζει κι αυτός τη μνημονιακή πολιτική των προηγούμενων, την οποία κατήγγειλε.

Τότε, το καταρρακωμένο ΠΑΣΟΚ δεν μπόρεσε να σηκωθεί στα πόδια του και να αναδείξει την πολιτική εξαπάτηση των πρώην ψηφοφόρων του, διεκδικώντας τους ξανά. Ο Βαγγέλης Βενιζέλος δεν κατάφερε να αντιμετωπίσει τον Αλέξη Τσίπρα. Αναγνωρίζοντας εμπράκτως την ήττα του, παραιτήθηκε και το κόμμα πέρασε στα χέρια της Φώφης Γεννηματά και του μηχανισμού των «γεννηματικών», του μοναδικού μηχανισμού του «βαθέος ΠΑΣΟΚ» που είχε επιζήσει μετά την κατάρρευση. Η Γεννηματά συνέβαλε καθοριστικά στην επιβίωση του ΠΑΣΟΚ, ως μικρού κόμματος όμως πλέον.

- απόσπασμα από κείμενο της Βασιλικής Σιούτη στο lifo.gr