ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Πέμπτη 6 Ιουνίου 2024

Ανάξια εμπιστοσύνης τα ΜΜΕ, σχεδόν καθολική αμφισβήτηση από τους νέους


H λαϊκή ετυμηγορία για την εμπιστοσύνης στα ΜΜΕ, ως θεσμό της χώρας, αποτελεί ηχηρό ράπισμα για τα μέσα ενημέρωσης, όπως προκύπτει από πρόσφατη έρευνα γνώμης. Έρχεται δε σαν επιστέγασμα στις εκθέσεις των «Ρεπορτέρ Χωρίς Σύνορα» στις οποίες το ελληνικό μιντιακό οικοσύστημα και η χώρα για μια σειρά από συγκεκριμένους λόγους έχει βρεθεί στην 107η και 108η θέσεις (σε διαδοχικές χρονιές) της παγκόσμιας κατάταξης σε σύνολο 180 χωρών.
Τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, φαίνεται ότι συγκεντρώνουν λιγότερη εμπιστοσύνη ακόμη και από τα social media .Απέσπασαν τη χαμηλότερη βαθμολογία (1,9) και τη μοιράζονται με τα πολιτικά κόμματα, τις μη κυβερνητικές οργανώσεις και τις συνδικαλιστικές οργανώσεις. 
Η συντριπτική πλειονότητα (71,4%) εκείνων που πήραν μέρος στην έρευνα και αποτέλεσαν το αντιπροσωπευτικό δείγμα του πληθυσμού της χώρα απάντησαν πως δεν έχουν καμία (ή ελάχιστη) εμπιστοσύνη στα Μέσα Ενημέρωσης (Τύπο, ραδιόφωνα, τηλεοπτικούς σταθμούς).
Πράγματι υπάρχει σοβαρό έλλειμμα εμπιστοσύνης των πολιτών απέναντι στα ΜΜΕ της χώρας και πιστοποιείται από πρόσφατη έρευνα «Τι πιστεύουν οι Έλληνες», μεταξύ άλλων και για τους θεσμούς, του οργανισμού «ΔιαΝΕΟσις», η οποία διενεργήθηκε σε αντιπροσωπευτικό δείγμα του πληθυσμού από την MetronAnalysis, τέλος Ιανουαρίου σε αντιπροσωπευτικό δείγμα του πληθυσμού της χώρας.
- απόσπασμα από κείμενο του Χρ. Ιερείδη στο Ποντίκι (ΕΔΩ)