Τετάρτη 19 Ιουνίου 2024

Κάλεσμα Τσίπρα για συμπόρευση Αριστεράς-Κεντροαριστεράς


Πρόσκληση στις προοδευτικές δυνάμεις της χώρας να «βάλουν μπροστά το εμείς και να αφήσουν κατά μέρος το εγώ. Να δώσουν περισσότερο χώρο στο «μαζί», στην από κοινού αντιμετώπιση των μεγάλων προβλημάτων της κοινωνίας, δίνοντας ρεαλιστική υπόσταση στην προοπτική μιας νικηφόρας Προοδευτικής Συμμαχίας», απηύθυνε χθες βράδυ ο Αλέξης Τσίπρας, επισημαίνοντας ότι «αυτό είναι σήμερα το αίτημα της κοινωνίας και των προοδευτικών πολιτών». «Και όποιος το αγνοήσει, αργά ή γρήγορα θα δει να τον προσπερνούν η ζωή και οι εξελίξεις», τόνισε κλείνοντας τις εργασίες της διήμερης Διεθνούς Διάσκεψης για την Ειρήνη και την Ανάπτυξη, που διοργάνωσε το Ινστιτούτο Αλέξη Τσίπρα σε συνεργασία με το Ίδρυμα Ζόραν Ζάεφ.

Με αφορμή τις πρόσφατες ευρωεκλογές ο πρώην πρωθυπουργός τόνισε ότι το αποτέλεσμα αποτελεί ένα σημείο καμπής και στάθηκε ειδικά στην πολύ υψηλή αποχή:
«Οι πολίτες γύρισαν μαζικά την πλάτη στο πολιτικό σύστημα. Τι φταίει; Προφανώς δεν φταίει η πολιτική γενικά, όπως ακούγεται πολύ συχνά και όχι πάντα αθώα. Φταίει μια συγκεκριμένη αντίληψη της πολιτικής, που έχει σε μεγάλο βαθμό τα τελευταία χρόνια επιβληθεί. Η εξουδετέρωση της αλήθειας από την καταιγιστική επικράτηση της προπαγάνδας. Η εξουδετέρωση της ουσίας από τον θρίαμβο της επικοινωνίας. Η πεποίθηση που σιγά-σιγά έγινε κοινός τόπος, ότι άλλα κέντρα και όχι τα θεσμικά όργανα της Δημοκρατίας λαμβάνουν τις κρίσιμες αποφάσεις. Έτσι οι πολίτες αισθάνονται ότι αυτή η πολιτική δεν τους αφορά. Δεν αφορά τη ζωή τους. Για πολλούς μάλιστα είναι εχθρική».

«Και πρέπει να δούμε την αλήθεια κατάματα», τόνισε ο Αλ Τσίπρας. «Οι ευθύνες για την εξέλιξη αυτή μας αφορούν όλους. Όλο το πολιτικό σύστημα. Με καθοριστικές ναι, αλλά όχι αποκλειστικές, τις ευθύνες της δεξιάς κυβέρνησης της Ν.Δ».

«Το βέβαιο είναι, ότι η απαξίωση της πολιτικής δεν ευνοεί τελικά την πλειοψηφία της κοινωνίας. Όταν οι πολίτες απομακρύνονται από την πολιτική, τότε κερδίζει μια συγκεκριμένη πολιτική. Η πολιτική που ευνοεί τις ελίτ σε βάρος των πολλών. Η πολιτική που τρέφει την ακραία αδικία και ευνοεί την άκρα Δεξιά. Η πολιτική που περιφρονεί τη δημοκρατία και δεν διστάζει να υπονομεύει τους θεσμούς και να ταπεινώνει ακόμα και τη Δικαιοσύνη. Η πολιτική που ζούμε τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα», συνέχισε.

Και εν μέσω του έντονο δημόσιου διαλόγου για τις συνεργασίες δυνάμεων και την μεγάλη δημοκρατική παράταξη έστειλε το εξής μήνυμα, με αποδέκτες κυρίως τον ΣΥΡΙΖΑ και τη Νέα Αριστερά: «Οι προοδευτικές δυνάμεις όμως, δεν μπορούν στις συνθήκες αυτές να μένουν απαθείς. Ούτε να εξουδετερώνουν η μια την άλλη με ανώφελους και άγονους εμφύλιους. Είναι πρωτίστως δικό τους καθήκον, κατά τη γνώμη μου, να αναλάβουν τολμηρές πρωτοβουλίες απέναντι σε αυτή την πολιτική και πρωτοβουλίες που θα ανοίξουν τον δρόμο για να αποκτήσει ξανά η προοδευτική παράταξη προοπτική διακυβέρνησης».

«Αλλά δεν αφορά μόνο την προοδευτική παράταξη αλλά το πολιτικό μας σύστημα για να αποκτήσει εκ νέου πολιτική και κοινοβουλευτική ισορροπία. Όχι σαν αυτή του παλαιού δικομματισμού που μας οδήγησε στη χρεοκοπία. Αλλά μια νέα δημοκρατική ισορροπία, που θα ενισχύει το κράτος δικαίου και τη λογοδοσία, τον κοινοβουλευτικό έλεγχο και τις θεσμικές δικλείδες ασφαλείας απέναντι σε μια ανεξέλεγκτη εκτελεστική εξουσία», πρόσθεσε.

«Αν αυτή η δημοκρατική ισορροπία δεν αποκατασταθεί, ο κίνδυνος να ενταθεί στην Ελλάδα η ώσμωση Δεξιάς και Ακροδεξιάς που παρακολουθούμε στην υπόλοιπη Ευρώπη, είναι παραπάνω από ορατός. Γιατί είναι εξαιρετικά επικίνδυνο, δίπλα σε μια δεξιά κυβέρνηση, να ενισχύονται ως δεύτερη αθροιστικά δύναμη, κόμματα που φλερτάρουν με το ρατσισμό, την ομοφοβία, τον ακραίο εθνικισμό, ακόμα και το φασισμό. Αυτό είδαμε στα αποτελέσματα των εκλογών. Και την ίδια ώρα οι προοδευτικές δυνάμεις του τόπου να παραμένουν κατακερματισμένες και περιχαρακωμένες καθεμιά στην αυτάρκειά της.

Η πραγματικότητα, τα εκλογικά μαθηματικά, οι πιεστικές ανάγκης της κοινωνίας, επιβάλλουν στα πολιτικά κόμματα της Αριστεράς και της Κεντροαριστεράς στην Ελλάδα, όπως και στην Ευρώπη, να αρχίσουν πια να μιλάνε στον πληθυντικό αριθμό και όχι στον ενικό. Να μάθουνε πρόσθεση και πολλαπλασιασμό και να αφήσουν την αφαίρεση και τη διαίρεση.

Να βάλουν μπροστά το εμείς και να αφήσουν κατά μέρος το εγώ. Να δώσουν περισσότερο χώρο στο «μαζί», στην από κοινού αντιμετώπιση των μεγάλων προβλημάτων της κοινωνίας, δίνοντας ρεαλιστική υπόσταση στην προοπτική μιας νικηφόρας Προοδευτικής Συμμαχίας. Αυτό είναι σήμερα το αίτημα της κοινωνίας και των προοδευτικών πολιτών. Και όποιος το αγνοήσει, αργά ή γρήγορα θα δει να τον προσπερνούν η ζωή και οι εξελίξεις».

Νωρίτερα στο μεταξύ, παρουσίασε μια δημοσκόπηση της Metron Analysis σύμφωνα με την οποία το 69% των ερωτηθέντων τάχθηκε υπέρ της σύγκλισης σε ένα ενιαίο σχήμα και μάλιστα το 83% τόσο των προερχόμενων από το ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ όσο και από το ΠΑΣΟΚ συμφωνούν με αυτή την προοπτική.

«Δεν μπορούμε να χαρίσουμε την έννοια της ασφάλειας στη δεξιά και στην ακροδεξιά»

Κατά την ομιλία του ο πρώην πρωθυπουργός έκανε εκτενή αναφορά στο ευρωπαϊκό μομέντουμ, με φόντο ειδικά τις εξελίξεις στη Γαλλία και την άνοδο της ακροδεξιάς.

«Είναι εξαιρετικά χρήσιμα ένα παγκόσμιο φόρουμ προοδευτικών δυνάμεων» είπε και προειδοποίησε πως «οι προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας είναι πολύ μεγάλες σε διεθνές επίπεδο».

Το αποτέλεσμα των Ευρωεεκλογών αποτελεί καμπάνα κινδύνου, είπε.
«Οφείλουμε να αναστοχαστούμε ποιος είναι ο λόγος που η Ευρώπη και οι προοδευτικές δυνάμεις δεν συγκινούν τους πολίτες και κυρίως ποιος είναι ο λόγος που έλκονται από την ακροδεξιά», συνέχισε.
Η υποχώρηση της πολιτικής έναντι της αντιπολιτικής, η υποχώρηση της αριστεράς έναντι της ακροδεξιάς οφείλεται και στην αδυναμία των προοδευτικών δυνάμεων να εμπνεύσουν και να πείσουν για το πολιτικό τους σχέδιο, οφείλεται στην υποχώρηση των οραμάτων και των ιδεών, των λεγόμενων διαχωριστικών γραμμών, τόνισε ο Αλ. Τσίπρας.
Σε αυτό το πλαίσιο επισήμανε οι ευρύτερες προοδευτικές δυνάμεις οφείλουν να δώσουν νόημα στην πολιτική ως μάχη για την ζωή των πολιτών προς το καλύτερο.
«Δεν μπορούμε να χαρίσουμε την έννοια της ασφάλειας στη δεξιά και στην ακροδεξιά», είπε χαρακτηριστικά και υπογράμμισε πως οι προοδευτικές δυνάμεις οφείλουν να αναγνωρίσουν τον «κίνδυνο της κακονικοποίησης της ακροδεξιάς ρητορικής».
«Πρόβλημα δεν είναι μόνο που κέρδισε η Μελόνι στην Ιταλία. Πρόβλημα είναι που σήμερα είναι πιθανό να πορευθεί χέρι χέρι, αν όχι αγκαλιά, με την Φον Ντερ Λαίεν. Οι δυνάμεις της κεντροδεξιάς, μπροστά στο κίνδυνο να χάσουν ψήφους προς τα δεξιά τους, είτε υιοθετούν την ακροδεξιά ρητορική είτε νομιμοποιούν με εκλογικές συμμαχίες και πολιτικές συμφωνίες την ακροδεξιά. Και αυτό είναι ακόμη πιο ανησυχητικό από ότι αυτή καθεαυτή η άνοδος των ποσοστών της ακροδεξιάς» είπε ακόμα.

Ο Αλ. Τσίπρας τόνισε ότι οι προοδευτικές δυνάμεις της Ευρώπης, οι σοσιαλιστές, οι αριστεροί και οι πράσινοι, οφείλουμε να θέσουμε σε δεύτερη μοίρα τις υπαρκτές διαφορές μας. Να συμφωνήσουμε σε ένα κοινό μίνιμουμ πλαίσιο αξόνων για τη διακυβέρνηση της Ε.Ε. την επόμενη πενταετία και να συγκροτήσουμε ενιαία πολιτική ομάδα, με συνομοσπονδιακούς όρους, στο επόμενο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο.

Μια ενιαία ομάδα που με βάση τους αριθμούς θα είναι ισχυρότερη και με διαφορά απ' το ΕΛΚ, όπως είπε και να εξασφαλίσει προοδευτικό επόμενο πρόεδρο της Κομισιόν αντί της φον ντερ Λάιεν και να αποκλείσει την ακροδεξιά από θέσεις ευθύνης. Χρειαζόμαστε μια προοδευτική δύναμη που θα ξυπνήσει μια ευρωπαϊκή ηγεσία που φαίνεται να υπνοβατεί προς τον γκρεμό, είπε μεταξύ άλλων.

«Η Ε.Ε. πρέπει να δράσει πιο δυναμικά στη Γάζα»

Ο κ. Τσίπρας έκανε αναφορά και στην ευρύτερη γεωπολιτική κατάσταση με τους δύο πολέμους στην γειτονιά μας.

Σημείωσε ότι «στη Γάζα το ευρωπαϊκό μήνυμα για άμεση κατάπαυση πυρός πρέπει να είναι απόλυτα σαφές και να μην εκφράζεται μόνο με δηλώσεις και ψηφίσματα του ΟΗΕ. Η ΕΕ πρέπει να συμμετάσχει ενεργά στις συνομιλίες για κατάπαυση πυρός. Να υποστηρίξει την επιβολή κυρώσεων στο Ισραήλ, αν δεν τερματιστούν οι επιχειρήσεις. Και, επιτέλους, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο πρέπει να βάλει στο τραπέζι έναν οδικό χάρτη για την συντονισμένη αναγνώριση Παλαιστινιακού Κράτους από τα κράτη-μέλη του. Ως προς την Ουκρανία, η αλληλεγγύη μας στον Ουκρανικό λαό απέναντι στην παράνομη και αιματηρή ρωσική εισβολή είναι σαφής. Και κάθε χώρα έχει δικαίωμα να εκφράζει την αλληλεγγύη αυτή με τον τρόπο που θα επιλέξει, στο πλαίσιο των αξιών της και της γεωστρατηγικής της θέσης».

Ο κ. Τσίπρας τάχθηκε υπέρ της ευρωπαϊκής προοπτικής της Ουκρανίας «αποκλείοντας όμως ρητώς την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ».

Υπογράμμισε ότι «το ίδιο έντονα και πιο αποτελεσματικά πρέπει να παλέψουμε για τη δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ».

Ακόμα είπε ότι είναι «σημαντικό η Ευρώπη να επανεξετάσει τη θέση της στο σημερινό παγκόσμιο γεωστρατηγικό χάρτη, καθώς και την Κοινή της Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφαλείας» και πρόσθεσε ότι η συζήτηση για ενίσχυση των κοινών αμυντικών της δυνατοτήτων είναι εύλογη.

Αναφέρθηκε επίσης στην αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης υπογραμμίζοντας ότι «η πράσινη μετάβαση είναι αναγκαία και αυτονόητη, μόνο που πρέπει να γίνει με βιώσιμο και δίκαιο τρόπο, χωρίς να εντείνονται οι περιφερειακές ανισότητες και χωρίς οι πιο αδύναμοι πολίτες, κυρίως στον αγροτικό τομέα, να επωμίζονται το κόστος».

Συμφωνία Πρεσπών

Φυσικά δεν θα μπορούσε να μην αναφερθεί στη σημασία της Συμφωνίας των Πρεσπών. Ο πρώην πρωθυπουργός τόνισε ότι «ο σεβασμός της Συμφωνίας είναι ο μόνος δρόμος όχι μόνο για το ευρωπαϊκό μέλλον, αλλά για το μέλλον της Βόρειας Μακεδονίας αυτό καθ'αυτό. Αυτό είναι ένα απολύτως σαφές μήνυμα προς την νέα πολιτειακή και πολιτική ηγεσία της γειτονικής μας χώρας - για το τι σημαίνει παραβίαση της Συμφωνίας».

Έκανε επίσης αναφορά στο πώς αυτή σχετίζεται με την ευρωπαϊκή προοπτική της γείτονος, σημειώνοντας και τις ευθύνες της Ε.Ε.

Η Ε.Ε. πρέπει επιτέλους να συνειδητοποιήσει ότι αν αποδειχτεί αναξιόπιστη στα Δυτικά Βαλκάνια τότε δεν θα έχει καμιά αξιοπιστία πέρα απ' αυτήν, είπε και σημείωσε πως δεν πρέπει να επιστρέψουμε στην περίοδο πριν τις Πρέσπες όπου η ενταξιακή διαδικασία είχε παγώσει.

Ακόμα τόνισε πως «δεν πρέπει να αφήσουμε τον εθνικισμό να θεριέψει περισσότερο».

Κάλεσμα στην νέα ηγεσία της χώρας του αλλά και στην ελληνική κυβέρνηση για σεβασμό της συμφωνίας έκανε νωρίτερα, κατά την παρέμβασή του, και ο πρώην πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας, Ζόραν Ζάεφ.

Καλώ τις ηγεσίες να δείξουν ευθύνη για τους πολίτες και για τις χώρες τους και αν λένε ότι θα τη σεβαστούν, πρέπει να το κάνουν άμεσα, είπε. «H Συμφωνία των Πρεσπών μπορεί να γίνει σεβαστή μόνο με πράξεις», υπογράμμισε και κάλεσε να «διατηρήσουμε αυτή τη γέφυρα της φιλίας μεταξύ των δύο χωρών μας».

Την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα παρακολούθησε πλήθος πολιτικών προσωπικοτήτων. Ανάμεσα τους η ΠτΔ Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ο προκάτοχός της Προκόπης Παυλόπουλος και πολλοί νυν και πρώην βουλευτές.

- από efsyn.gr