ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Πέμπτη 13 Ιουνίου 2024

Κοινή παρέμβαση Τσίπρα-Ζάεφ: καλούν σε μέτωπο ενάντια στην ακροδεξιά


Οι πρωτεργάτες της Συμφωνίας των Πρεσπών, λίγες ημέρες μετά τις ευρωεκλογές, με άρθρο τους στο Euractiv, τονίζουν την ανάγκη οι προοδευτικές και δημοκρατικές δυνάμεις να συνεργαστούν και να δράσουν ενάντια στην επέλαση της ακροδεξιάς. Με αιχμή τη Συμφωνία, τονίζουν ότι οι ηγέτες πρέπει να αντιταχθούν στον εθνικισμό και την εθνική περιχαράκωση.
Εν όψει της «Διεθνούς Διάσκεψης για την Ειρήνη και τη Βιώσιμη Ανάπτυξη» που συνδιοργανώνουν στο Ωδείο Αθηνών (17-18 Ιουνίου), ο Αλέξης Τσίπρας και ο Ζόραν Ζάεφ, οι δύο πολιτικοί ηγέτες που εργάστηκαν και έφεραν σε πέρα την εμβληματική Συμφωνία των Πρεσπών, καλούν τους προοδευτικούς και δημοκρατικούς ηγέτες «να συνεργαστούν και να εντείνουν τις προσπάθειές τους για να αντιταχθούν στον εθνικισμό και την εθνική περιχαράκωση».
Τονίζοντας τους κινδύνους που απορρέουν από την άνοδο της ακροδεξιάς, όπως αυτή διαπιστώθηκε από το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, Τσίπρας και Ζάεφ σε κοινό άρθρο τους στο Euractiv επισημαίνουν ότι «ο μόνος τρόπος για να παραμείνουμε σταθεροί στις ευρωπαϊκές αξίες, στον σημερινό κόσμο, είναι να είμαστε ενεργητικοί στη λήψη των αποφάσεων που όλοι γνωρίζουμε ότι είναι αναγκαίες, παρά το πολιτικό τους κόστος».
Ειδικά για τη Συμφωνία των Πρεσπών, η οποία αμφισβητείται πλέον από τη νεοεκλεγείσα κυβέρνηση στη Βόρεια Μακεδονία, ενώ συνάντησε αντιδράσεις και από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, οι δύο πρώην πρωθυπουργοί επισημαίνουν ότι «η παραβίασή της θα αποσταθεροποιήσει ακόμα περισσότερο την περιοχή (σ.σ. των Βαλκανίων) και θα οδηγήσει σε μια υπαρξιακή πρόκληση όχι μόνο το ευρωπαϊκό μέλλον της Βόρειας Μακεδονίας, αλλά το μέλλον της συνολικά».
Υπενθυμίζεται ότι στη «Διεθνή Διάσκεψη για την Ειρήνη και τη Βιώσιμη Ανάπτυξη», στο Ωδείο Αθηνών, τη Δευτέρα 17 και την Τρίτη 18 Ιουνίου, που διοργανώνουν από κοινού οι Αλέξης Τσίπρας και Ζόραν Ζάεφ, θα συμμετάσχουν διεθνείς προσωπικότητες και σημαντικά πολιτικά πρόσωπα από την Ελλάδα και το εξωτερικό.