ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τρίτη 11 Ιουνίου 2024

Σάλος με τα σενάρια για… συγχώνευση ΠΑΣΟΚ - Νέας Αριστεράς - Εντονες διαψεύσεις


Με σενάρια για… συγχώνευση ΠΑΣΟΚ με τη Νέα Αριστερά και δυαρχία Ανδρουλάκη - Αχτσιόγλο ξεκίνησε η επόμενη ημέρα των ευρωεκλογών και οι συζητήσεις για το μέλλον της κεντροαριστεράς.Το δημοσίευμα της «Απογευματινής» ότι τα δύο κόμματα δίνουν σάρκα και οστά στους προεκλογικούς υπαινιγμούς περί συνεργασίας τους, εξετάζοντας το σενάριο να… «συγχωνευτούν» ώστε με τους 31 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και τους 11 της Νέας Αριστεράς να αποκτήσουν το, ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη θέση του ΣΥΡΙΖΑ, προκαλούν σάλο στο πολιτικό σκηνικό. 
Αν και στο τραπέζι είναι και από τις δύο πλευρές – το ΠΑΣΟΚ το θέτει ευθέως μάλιστα – η προοπτική του διαλόγου των κεντροαριστερών δυνάμεων, το συγκεκριμένο σενάριο δεν θα μπορούσε, ως φαίνεται, να επιβεβαιωθεί, τουλάχιστον σε αυτή τη φάση.

Κατ’ αρχάς το αναμενόμενο: τόσο το ΠΑΣΟΚ όσο και η Νέα Αριστερά διέψευσαν μετά… βδελυγμίας τα σενάρια που είδαν το φως της δημοσιότητας και ήθελαν τα δύο κόμματα να προχωρούν σε συνένωση σε μια κοινή Κ.Ο. και κοινούς αρχηγούς.
Συγκεκριμένα, πηγές του ΠΑΣΟΚ σημείωσαν:
«Τα σενάρια, που είδαν το φως της δημοσιότητας, είναι ανεδαφικά. Το ΠΑΣΟΚ πορεύεται στο προσκήνιο και όχι με παρασκηνιακές συμφωνίες. Αυτή την ώρα προτεραιότητα είναι η αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος. Η συζήτηση για την κεντροαριστερά είναι μια πολύ σοβαρή υπόθεση και δεν θα επιτρέψουμε να εκφυλιστεί».

Από την πλευρά της, η Νέα Αριστερά επισήμως ανέφερε:
«Το σημερινό πρωτοσέλιδο της εφημερίδας “ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ” και άλλα αντίστοιχα άρθρα που αναπαράγονται σε sites, δεν έχουν καμία σχέση ούτε με τη Νέα Αριστερά ούτε με την Έφη Αχτσιόγλου. Όσοι επιχειρούν να εμπλέξουν τη Νέα Αριστερά και τα στελέχη της στους δικούς τους τακτικισμούς και σε σενάρια σύγχυσης της κοινής γνώμης, τα οποία δεν έχουν καμία σχέση με τους στόχους και τις επιδιώξεις της Νέας Αριστεράς, θα αποτύχουν. Ξεκαθαρίζουμε προς κάθε κατεύθυνση ότι:Η κρίση του πολιτικού συστήματος και πολύ περισσότερο της Αριστεράς και του προοδευτικού χώρου δεν μπορεί να ξεπεραστεί με τακτικισμούς και διαρροές.
Τα σενάρια περί παρασκηνιακών συζητήσεων και ακύρωσης της αυτόνομης πορείας της Νέας Αριστεράς που αντιμετωπίσαμε και προεκλογικά, είναι παντελώς αβάσιμα. Έχουμε απαντήσει ξεκάθαρα ότι για εμάς η Αριστερά δεν είναι σημαία ευκαιρίας.
Γελιούνται όσοι νομίζουν ότι θα εργαλειοποιήσουν τη Νέα Αριστερά για τα εσωκομματικά τους ζητήματα.
Αυτό που χρειάζεται η κοινωνία είναι τα μέτωπα αγώνα ενάντια στην κυβερνητική πολιτική και ο ουσιαστικός πολιτικός διάλογος».


Σημειώνεται ότι το δημοσίευμα έκανε λόγο για κοινό σχήμα ΠΑΣΟΚ και Νέας Αριστεράς ώστε να διαμορφωθεί νέα αξιωματική αντιπολίτευση με το άθροισμα των δύο κοινοβουλευτικών ομάδων (32+11 βουλευτές), με πρόεδρο το Νίκο Ανδρουλάκη και αντιπρόεδρο την Έφη Αχτσιόγλου. Ένα τέτοιο σχήμα θα δημιουργούσε ένα νέο «πόλο» στην κεντροαριστερά, με ορίζοντα τρία χρόνια για τις περαιτέρω διεργασίες και θα αντιμετώπιζε σε κάποιο βαθμό και τις «χαμηλές πτήσεις» των δύο κομμάτων στις ευρωεκλογές.

Να υπενθυμιστεί εδώ ότι πριν από μερικές ημέρες, το topontiki.gr ανέφερε ότι στο πλαίσιο της προσπάθειας του ΠΑΣΟΚ για τη δημιουργία ενός προοδευτικού πόλου «με τα σημερινά δεδομένα θα έβλεπε κανείς πιο εύκολο να δημιουργηθεί ένας νέος “οδικός χάρτης” ο οποίος θα απευθύνεται σε δυνάμεις όπως η “Νέα Αριστερά” και ο “Κόσμος” του Πέτρου Κόκκαλη, ενώ κορυφαία στελέχη αποκλείουν ήδη τις όποιες συζητήσεις με τον ΣΥΡΙΖΑ του Στέφανου Κασσελάκη και των “Άρη Σπηλιωτοπούλου και Ευάγγελου Αντώναρου”. Πάντως, όπως ξεκαθαρίζουν από την Χαριλάου Τρικούπη οι όποιες συζητήσεις θα γίνουν στη βάση της κοινωνίας και με πολιτικούς όρους».