Και να που εν μέσω του ανταγωνισμού των πόθεν έσχες, που με ευθύνη του Μητσοτάκη υποβίβασε τον εκλογικό αγώνα σε λογιστικά του Μαρινάκη, ακίνητα και βίλες, έκανε την εμφάνισή του ένα άλλου είδους πόθεν έσχες. Το πόθεν έσχες του Αλέξη Τσίπρα. Και της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ. Που το υπογράφουν δεκάδες προσωπικότητες από τα Βαλκάνια, την Ευρώπη και την Ελλάδα. Επικεφαλής διεθνών οργανισμών, πρωθυπουργοί, Ευρωπαίοι επίτροποι, κορυφαίοι κυβερνητικοί παράγοντες, πρώην Πρόεδροι, πρωθυπουργοί και υπουργοί Εξωτερικών όπως και εκπρόσωποι κομμάτων από όλο το δημοκρατικό φάσμα, με έμφαση στην Κεντροαριστερά, στην Αριστερά, στις προοδευτικές δυνάμεις.
Ολοι αυτοί θα συμμετάσχουν στη Διεθνή Διάσκεψη για την Ειρήνη και τη Βιώσιμη Ανάπτυξη που οργανώνει στην Αθήνα το Ινστιτούτο του Αλέξη Τσίπρα σε συνεργασία με το Ίδρυμα του Ζόραν Ζάεφ. Σε έναν διάλογο που θα λάβει χώρα σε κρίσιμες στιγμές για την Ελλάδα, τα Βαλκάνια και την Ευρώπη. Και θα εστιάσει, όπως προαναγγέλλεται, στο μέλλον της Ευρώπης, στις γεωπολιτικές εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, στην ειρηνική επίλυση των διαφορών, στην αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης και στη δίκαιη μετάβαση στην πράσινη ατζέντα, στην έφοδο της Ακροδεξιάς, στους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, στην αντιμετώπιση περιφερειακών και κοινωνικών ανισοτήτων.
Αυτή η ευρύτατη αποδοχή, που κάνει την Αθήνα επίκεντρο μιας σημαντικής διεθνούς πρωτοβουλίας, είναι το έσχες του Τσίπρα και της κυβέρνησής του. Το δικό τους έργο «κουβαλάει» αυτόν τον κόσμο στην ελληνική πρωτεύουσα. Και το πόθεν καλό είναι να μην το ξεχνάμε μέσα στην πλημμύρα από ψέματα και κουτσομπολιά. Είναι οι μάχες του Τσίπρα για την ειρήνη, η πολιτική γενναιότητα των Πρεσπών, οι προσπάθειες εξόδου από τα Μνημόνια με την κοινωνία όρθια, η σοβαρότητα, η αποφασιστικότητα και η εντιμότητα στη διαχείριση της πολιτικής εξουσίας μέσα σε αφάνταστες δυσκολίες, για τις οποίες είναι ένοχοι εκείνοι που σήμερα εμφανίζονται ως κατήγοροι.
Αυτό το πόθεν έσχες αξίζει στην Αριστερά και σε όσους στάθηκαν τότε και στέκονται και τώρα όρθιοι σε συνθήκες γενικών εκπτώσεων. Και δεν πρόκειται για νοσταλγία του χθες. Γιατί το μέλλον έχει παλιά καρδιά. Αλλά και γιατί η Διάσκεψη είναι μια σημαντική προοδευτική συμβολή στο σήμερα και στο αύριο. Έξω αλλά και μέσα…
Θανάσης Καρτερός
ΑΥΓΗ (6.6.2024)