ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Παρασκευή 7 Ιουνίου 2024

Δεν φταίνε πάντα οι δημοσιογράφοι


Είσαι απλός αναγνώστης ενός κειμένου που αναφέρεται σε μετεωρολογική πρόβλεψη. Δεν είσαι μετεωρολόγος, δεν έχεις επιστημονικές γνώσεις και ως απλός επισκέπτης μιας σελίδας στο facebook διαβάζεις αυτό που έγραψε ο μετεωρολόγος Κλέαρχος Μαρουσάκης και είναι το εξής:
«ΝΑ ΜΗΝ ΣΕ ΝΟΙΑΖΕΙ Η ΠΟΣΟΤΗΤΑ ΑΛΛΑ Η ΠΟΙΟΤΗΤΑ. Αυτός θα μπορούσε να είναι ένας εύστοχος τίτλος σχετικά με το δίκτυο των μετεωρολογικών σταθμών που λειτουργεί σήμερα στη χώρα μας. Ψάχνοντας λοιπόν σήμερα κι εγώ για ρεκόρ, έπεσα πάνω σε αυτόν τον χάρτη όπου για ποια 40αρια και 42αρια μιλάμε? Δεν προσέξατε καλά μάλλον, γιατί υπάρχει και το 43.2°! Το καλοκαίρι μόλις ξεκίνησε και είμαι βέβαιος ότι τους 50 βαθμούς που δεν πιάσαμε πέρυσι (στον αέρα κι όχι στα τσιμέντα και τις λαμαρίνες), σίγουρα φέτος θα τους πιάσουμε. Καλό απόγευμα σε όλες και όλους»

Τι καταλάβαμε; Τι καταλάβατε; Με απλά λόγια ότι το 50άρι που γλιτώσαμε πέρσι, δεν πρόκειται να το γλιτώσουμε φέτος. Εκείνο το «είμαι βέβαιος» δεν άφηνε περιθώρια για άλλο συναίσθημα πέρα από τη σιγουριά, με επιστημονική διαβεβαίωση.
Πήραν οι δημοσιογράφοι ιστοσελίδων την πρόβλεψη και έκαναν αυτό που κατάλαβαν: έγραψαν ότι φέτος το καλοκαίρι μάς έρχονται καύσωνες επιπέδου 50 βαθμών. Το έγραψαν έτσι γιατί η πρόβλεψη δεν είχε αστερίσκους, δεν είχε ανάλυση και απλούστευση, στοιχεία δηλαδή που χρειάζονταν αφού η συγκεκριμένη σελίδα δεν απευθύνεται σε έναν κλειστό κύκλο επιστημόνων αλλά έχει 8,4 χιλιάδες ακόλουθους.
Έγραψαν λοιπόν ό,τι κατάλαβαν και μόνο τότε ο κ. Μαρουσάκης θεώρησε ότι χρειάζονται διευκρινίσεις. Το έκανε με νέα ανάρτηση στην αρχή της οποίας συμβούλευε τους δημοσιογράφους: «Καλό είναι πριν προχωρήσετε σε αναρτήσεις με μεγάλους τίτλους ότι έρχονται οι 50 βαθμοί όπως δήλωσε ο Μαρουσάκης να έρχεστε σε μία επικοινωνία πριν και όχι να αναπαράγετε μια ανάρτηση βγάζοντας τελικά λάθος νόημα».

- περισσότερα στο Harddog ΕΔΩ