ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Δευτέρα 24 Ιουνίου 2024

«Θυμάμαι την ημέρα του θανάτου του Ανδρέα, ήμουν στο κοντρόλ και έκλαιγα»


Αφιέρωμα στον ιστορικό ηγέτη της μεταπολίτευσης, Ανδρέα Παπανδρέου, που άλλαξε την ιστορία της χώρας, έκανε η εκπομπή «Ακόμη δεν είδες τίποτα» του Mega με αφορμή τη συμπλήρωση 28 χρόνων από τον θάνατό του.
Για τον Ανδρέα Παπανδρέου μίλησαν στην εκπομπή ο Σταμάτης Μαλέλης, ο Τηλέμαχος Χυτήρης και η Δήμητρα – Λιάνη Παπανδρέου.
«Ο Ανδρέας Παπανδρέου ήταν πολύ μεγάλος ηγέτης. Ξεπερνούσε την εποχή του, γι’ αυτό άλλαξε τα πάντα στην Ελλάδα», είπε ο Σταμάτης Μαλέλης, γενικός Διευθυντής Ειδήσεων και Ενημέρωσης MEGA.
«Ο Ανδρέας Παπανδρέου είχε μια τόλμη, συνδυασμένη με γνώση κι έναν συναισθηματικό πλούσιο κόσμο», επισήμανε ο πολιτικός, Τηλέμαχος Χυτήρης.
«Εκτός από ένα τεράστιο μυαλό, ήταν ένας υπέροχος σύντροφος, είχε πολλές ευαισθησίες, ήταν πολύ τρυφερός και πολύ συνεπής στις υποσχέσεις του», εξήγησε η Δήμητρα – Λιάνη Παπανδρέου.

Ο Σταμάτης Μαλέλης είπε πως ο Ανδρέας δεν ήταν μόνο ένας μεγάλος ηγέτης, αλλά κι ένας πολύ ευαίσθητος άνθρωπος. «Λείπει από τότε που έφυγε. Ένα μεγάλο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ μου έδωσε έναν φάκελο με κακές φωτογραφίες του για δημοσίευση. Θυμάμαι τη Σύνοδο στο Δουβλίνο, όταν ο Ανδρέας απαιτούσε τα μεσογειακά ολοκληρωμένα προγράμματα. Είδα έναν Παπανδρέου να βγαίνει κατακόκκινος έξω», περιέγραψε.

Το 1988, ο ιστορικός ηγέτης του ΠΑΣΟΚ βρέθηκε αντιμέτωπος με τα πρώτα προβλήματα της υγείας του. Στις 30 Σεπτεμβρίου υποβλήθηκε σε εγχείρηση ανοιχτής καρδιάς στο Λονδίνο.
Όταν επέστρεψε στην Ελλάδα πλήθος κόσμου είχε συγκεντρωθεί στο αεροδρόμιο για να τον υποδεχτεί. Εκείνος αφού κοντοστάθηκε στη σκάλα του αεροπλάνου και χαιρέτησε τον κόσμο, γύρισε το κεφάλι του πίσω και έκανε ένα νεύμα σε μία νεαρή αεροσυνοδό: Τη Δήμητρα – Λιάνη Παπανδρέου. Από εκείνη τη στιγμή ήταν ζευγάρι και επισήμως.

Η αντίστροφη μέτρηση για τον Ανδρέα Παπανδρέου ξεκίνησε, τον Νοέμβριο του 1995.
«Υπήρξαν στιγμές πολύ κρίσιμες. Η ζωή του Ανδρέα Παπανδρέου κρεμόταν από μια κλωστή. Η διαχείριση της πληροφορίας του θανάτου του Ανδρέα Παπανδρέου ήταν μια δύσκολη υπόθεση», περιέγραψε ο δημοσιογράφος, Μιχάλης Κεφαλογιάννης.
Το 1996 πήρε εξιτήριο και όλοι μιλούσαν για θαύμα. Τα ξημερώματα της 23ης Ιουνίου «έφυγε» ήρεμος έχοντας δρομολογήσει τη σύνταξη της ομιλίας του στο επερχόμενο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ.
«Ανέμενε να κάνει μια παρέμβαση στο ΠΑΣΟΚ. Αυτή την παρέμβαση μας παρακάλεσε να την ετοιμάσουμε και να του την παραδώσουμε. Το βράδυ εκείνο ήταν το βράδυ του θανάτου του», είπε ο Τηλέμαχος Χυτήρης.
«Θυμάμαι την ημέρα του θανάτου του Ανδρέα, ήμουν στο κοντρόλ και έκλαιγα», ανέφερε ο Σταμάτης Μαλέλης.