ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Κυριακή 16 Ιουνίου 2024

Είναι επιτυχημένη η διοίκηση της ΕΡΤ;


1.
Η μεγαλύτερη επιτυχία της πενταετίας της προεδρίας του Κωνσταντίνου Ζούλα θεωρείται το στήσιμο του ERTflix. Είναι, ωστόσο, τόσο μεγάλη επιτυχία; Καταρχάς να πούμε ότι υπήρχε από πριν ως ERT Hybrid, απλώς επί πανδημίας πήρε τη μορφή που έχει σήμερα. Οι ανάγκες των καιρών. Αλλωστε τότε στήθηκαν ή γιγαντώθηκαν και άλλες streaming πλατφόρμες. Ο υποχρεωτικός εγκλεισμός στα σπίτια δημιούργησε νέες καταστάσεις.

2. Εντάξει, ακόμα και αν δεχτούμε ότι η πανδημία έφερε καινούργια δεδομένα, αυτό αφαιρεί κάτι από την επιτυχία ή την ποιότητα του ERTflix; Οχι βέβαια, αλλά μην τρελαθούμε κιόλας. Αν κάνετε τη σύγκριση του ERTflix με τις άλλες πλατφόρμες (Netflix, Apple, Cinobo, Prime, HBO, Disney, Nova, Cosmote, Vodafone κτλ), θα καταλάβετε ότι είναι η πιο «φτωχική» απ' όλες, αυτή με το λιγότερο υλικό. Διαθέτει όμως ένα μεγάλο ατού. Είναι δωρεάν. Προκειμένου να κρίνετε δίκαια την αξία του ERTflix, αναλογιστείτε αν θα πληρώνατε 8 ή 9 ευρώ τον μήνα για να είστε συνδρομητές. Αν ναι, αν θα τα πληρώνατε όντως, σημαίνει ότι για εσάς αξίζει και με το παραπάνω.

3. Αντιθέτως, πιστεύω ότι η ραδιοφωνική streaming πλατφόρμα της ΕΡΤ, η ERTecho, είναι απείρως πιο επιτυχημένη ως ιδέα. Εκεί βρίσκεις όλα τα ραδιόφωνα της ΕΡΤ, τα web radios, τα podcasts, εκπομπές αρχείου κ.ο.κ. Οσον αφορά τα ραδιόφωνα της ΕΡΑ βέβαια, μόνο το Δεύτερο Πρόγραμμα και το Kosmos FM μπορούν να μιλούν για εξαιρετική πορεία.

4. Κομπάζει η ΕΡΤ και για την είσοδό της στη μυθοπλασία. Οντως παρουσίασε πολλά σίριαλ τα τελευταία χρόνια. Υπερβολικά πολλά ωστόσο. Και με υψηλό κόστος. Ελάχιστα όμως κατάφεραν να συγκινήσουν τους τηλεθεατές. Ακόμα και τα πιο «επιτυχημένα» σίριαλ της ΕΡΤ πάλευαν σε τηλεθέαση με τα «αποτυχημένα» σίριαλ των ιδιωτικών καναλιών. Είναι τα νούμερα της τηλεθέασης κριτήριο για κάτι αν είναι καλό ή όχι; Είναι και αυτά. Ειδικά όταν μιλάμε για σίριαλ. Τι σημαίνει καλό σίριαλ αν δεν το βλέπει κανένας;

5. Στις επιτυχίες της η διοίκηση της ΕΡΤ προσθέτει και το ERTNEWS, το 24ωρο ειδησεογραφικό κανάλι της. Αν θεωρεί επιτυχία ότι απλώς και μόνο έφτιαξε ένα κανάλι, να της δώσουμε συγχαρητήρια. Αν όμως θεωρήσουμε επιτυχία για ένα ενημερωτικό κανάλι την παρεμβατικότητα, την τηλεθέαση, τις καλές εκπομπές κ.ο.κ. τότε το ERTNEWS βαθμολογείται κάτω από τη βάση. Ούτε καν το πρόγραμμα δεν μας έστελναν στην αρχή. Προφανώς επειδή το διαμόρφωναν στην πορεία.

6. Και αν η διοίκηση της ΕΡΤ αυτο-συγχαίρεται για το ERTNEWS, τι να πούμε οι τηλεθεατές για την υποβάθμιση της ΕΡΤ2 και της ΕΡΤ3; Τα «έκαψαν» τα δύο κανάλια. Την ΕΡΤ2 τη «νέκρωσαν» και την ΕΡΤ3 την αποδυνάμωσαν αφαιρώντας της σχεδόν όλη την ενημέρωση.

7. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε προεκλογικά στο ενημερωτικό ραδιόφωνο της ΕΡΤ, το Πρώτο Πρόγραμμα. Ξέρετε πόσο απαξιωμένο είναι πλέον το Πρώτο Πρόγραμμα; Τόσο όσο δεν ήταν ποτέ. Και δεν μιλάω μόνο για τις ακροαματικότητές του που το φέρνουν στην 36η θέση ανάμεσα σε 40 ραδιόφωνα, αναφέρομαι σε όλο το πακέτο. Αλλά και την ΕΡΑ Σπορ την οδήγησαν σε μαρασμό. Μέχρι και τη ζωντανή μετάδοση των αγώνων περιόρισαν. Σε μία σεζόν που τα αθλητικά συγκέντρωναν τεράστιο ενδιαφέρον.

8. Ο πρωθυπουργός είπε και για την αντικειμενική ενημέρωση της ΕΡΤ. Εδώ γελάμε. Τι να πρωτοθυμηθούμε; Το γεγονός ότι όλες τις εκπομπές τις παρουσιάζουν δημοσιογράφοι εκτός ΕΡΤ; Τα ραβασάκια για ποιες ειδήσεις θα παίξουν και ποιες όχι (Λιγνάδης, γλέντι του πρωθυπουργού στην Ικαρία κτλ); Τις εκπομπές έρευνας που τις σταματούσαν λίγο πριν προβληθούν; Τελευταίο κρούσμα: το κόψιμο της εκδήλωσης για τα Τέμπη. «Δεν χρειάζεται να μας δώσεις κανένα ρεπορτάζ» είπαν στην έκπληκτη δημοσιογράφο του καναλιού που την παρακολούθησε.

9. Για να καταλάβετε την «αντικειμενική ενημέρωση της ΕΡΤ», ο Μανόλης Κοττάκης έγραψε πριν από εβδομάδες στην «Εστία» για την κατσάδα που έριξε ανώτατος κυβερνητικός παράγοντας σε δημοσιογράφο της ΕΡΤ. Σαν να πήγαινε π.χ. ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης και να έκανε παρατήρηση στον παρουσιαστή του κεντρικού δελτίου της ΕΡΤ, τον Γιώργο Κουβαρά. Δεν γίνονται αυτά τα πράγματα.

10. Αναλυτικό οικονομικό απολογισμό των πεπραγμένων τους δεν έχουμε δει ακόμα πάντως. Μόνο το διήμερο ταξίδι του προέδρου της ΕΡΤ Κωνσταντίνου Ζούλα και της συμβούλου του στη Eurovision ξέρουμε ότι μας κόστισε 2.815 ευρώ! Δεν πήγαν θεσμικά, ως φαν ταξίδεψαν. Οπως εμείς πήγαμε στους Coldplay.

Δημήτρης Κανελλόπουλος / ΕφΣυν