ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Δευτέρα 3 Ιουνίου 2024

Αναγνωσιμότητα, θεαματικότητα, επισκεψιμότητα...


Θυμάμαι μικρός τον παππού στην αυλή να διαβάζει απορροφημένος την εφημερίδα του. Πάντα άρχιζε την ανάγνωση από την τελευταία σελίδα και εκεί έμενε για πολλή ώρα. Γιατί ήταν γεμάτη από μικρές δίστηλες ή μονόστηλες ειδήσεις, οι περισσότερες του αστυνομικού δελτίου, και άλλες από τηλεγραφήματα που άρχιζαν με την προέλευση: «Γαλλικό πρακτορείο», «Ασοσιέτιντ» ή και «Ιδιαιτέρα υπηρεσία», έτσι, αόριστα, λες και η «Ιδιαιτέρα υπηρεσία» ήταν ειδησεογραφικό πρακτορείο. Κατά διαστήματα έκανε ένα «τς τς τς» που φανέρωνε αποδοκιμασία ή έκπληξη που αμέσως εξηγούσε διαβάζοντας μεγαλόφωνα: «Λαιχειοπώλης επώλει κληρωμένα λαχεία», «Ο γαμβρός δεν επήγεν εις τον γάμον», «Κυνηγός ετραυμάτισεν τον φίλον του».

Οι ειδήσεις που τον τραβούσαν περισσότερο ήταν αυτές, και όχι μόνο μονόστηλες, που είχαν αίμα, έγκλημα, δυστυχήματα και θανατικό. Από τότε, δηλαδή, υπήρχε μια σίγουρη συνταγή που εφαρμόζεται με μικρές παραλλαγές μέχρι σήμερα. Τα τηλεοπτικά δελτία ειδήσεων υπερέχουν σε δυσάρεστες πληροφορίες. Μέσα σε μια ώρα μεταδίδουν ειδήσεις στις οποίες αν αθροίσεις τους νεκρούς τους συχνά θα βγάζεις διψήφιο αριθμό.

Αλλά και στις ιστοσελίδες η συνταγή προσφέρει πλήρες πιάτο, που συναγωνίζεται το τηλεοπτικό. Το συνειδητοποίησα όταν σε ιστοσελίδα είδα σε μια οριζόντια παράθεση τεσσάρων ειδήσεων ότι και οι τέσσερις είχαν μαύρο μαντάτο: μια κηδεία, ένα θανατηφόρο τροχαίο, έναν θάνατο από προφανές ιατρικό λάθος και έναν γνωστού προσώπου.

Φυσικά δεν είναι δυνατόν οι εφημερίδες, τα κανάλια και οι ιστοσελίδες να αποστειρωθούν από τις «κακές» ειδήσεις. Δεν μπορούν να κλείσουν τα μάτια σε αυτά που συμβαίνουν –ούτε να υπάρξουν δελτία και εφημερίδες μόνο με «καλές» ή καθόλου δυσάρεστες ειδήσεις. Το καταφέρνουν, μερικώς όμως, εκείνες της κατηγορίας «ταμπλόιντ» που έχουν χώρο για δυσάρεστες ειδήσεις μόνο αν πρόκειται για δημοφιλείς, διάσημους και, γενικά, αυτούς που κατατάσσουμε στην ενότητα «επώνυμοι».

Σε κάθε περίπτωση, ως θεατές, αναγνώστες και ακροατές καταναλώνουμε μεγάλες μερίδες πληροφοριών που έχουν πολλή σκληρότητα. Και φαίνεται πως, υποσυνείδητα, μας αρέσει και γι΄αυτό συμβάλλουμε σε κάθε είδους «-ότητα»: αναγνωσιμότητα, θεαματικότητα και επισκεψιμότητα.

Blogger / Harddog