ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Πέμπτη 13 Ιουνίου 2024

Απεργοσπασία και με τον νόμο


Απορρίφθηκε η έφεση της ΕΣΗΕΑ

Οριστικά άκυρες έκρινε το Εφετείο Αθηνών τις ποινές διαγραφής που είχε επιβάλλει το Πειθαρχικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ στους δημοσιογράφους Άρη Πορτοσάλτε, Βασίλη Χιώτη και Νότη Παπαδόπουλο επειδή εργάστηκαν σε ημέρα απεργίας τον Ιούνιο του 2021.
Οι τρεις δημοσιογράφοι του ΣΚΑΪ προσέφυγαν στο Πρωτοδικείο Αθηνών το 2021, όταν το Πειθαρχικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ, τους επέβαλε την ποινή της οριστικής διαγραφής για τον Άρη Πορτοσάλτε και της εξάμηνης προσωρινής διαγραφής για τον Βασίλη Χιώτη και τον Νότη Παπαδόπουλο, επειδή έκαναν κανονικά την εκπομπή τους στις 10 Ιουνίου 2021, ενώ η ΕΣΗΕΑ είχε προκηρύξει απεργία.
Οι τρεις δημοσιογράφοι είχαν δηλώσει τότε ότι επιλέγουν αντί της απεργίας, την ενημέρωση της κοινής γνώμης για τα μεγάλα γεγονότα της εποχής, μετά την άρνηση της ΕΣΗΕΑ να επιτρέψει την μετάδοση ολιγόλεπτων δελτίων ειδήσεων.

Το Πρωτοδικείο Αθηνών τους δικαίωσε, διατάσσοντας την ακύρωση των διαγραφών τους, αλλά η ΕΣΗΕΑ προσέφυγε στο Εφετείο Αθηνών, υπερασπιζόμενη το δικαίωμα της να διαγράφει μέλη της, όταν επιθυμούν να εργαστούν σε ημέρα απεργίας.
Με την απόφαση του Εφετείου Αθηνών, επικυρώνεται η απόφαση του Πρωτοδικείου και απορρίπτεται η έφεση της ΕΣΗΕΑ. Το σκεπτικό κατοχυρώνει πλέον με τελεσίδικη μορφή, ότι τα σωματεία εργαζομένων και τα συνδικαλιστικά τους όργανα, δεν δικαιούνται να επιβάλλουν πειθαρχικές ποινές σε όποιον στο εξής επιθυμεί να εργαστεί σε ημέρα απεργίας...
Με τελεσίδικη απόφαση του δευτεροβάθμιου δικαστηρίου λοιπόν καταρρίπτεται οριστικά η κατηγορία του απεργοσπάστη...