ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τετάρτη 12 Ιουνίου 2024

Δεξιότερα, Μητσοτάκη!


Και τώρα επανεκκίνηση
. Αυτό είναι το μήνυμα που εξέπεμψε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετά το κακό για τον ίδιο και το κόμμα του αποτέλεσμα των ευρωεκλογών. Επανεκκίνηση με την ίδια πολιτική; Ναι. Απλώς πρέπει να επιταχύνουμε, όπως έλεγαν υπουργοί και στελέχη στα τηλεοπτικά πάνελ. Μα οι ψηφοφόροι (ανάμεσά τους και πολλοί δικοί της) δεν αποδοκίμασαν την κυβέρνηση για τον χαμηλό ρυθμό υλοποίησης των πολιτικών, την αποδοκίμασαν για την ίδια την πολιτική της σε διάφορα πεδία.

Ο κ. Μητσοτάκης καλείται να αναμετρηθεί με ορισμένα πολύ σοβαρά ζητήματα που αφορούν και τον πυρήνα της πολιτικής του, αλλά και τη χαμηλή διαθεσιμότητα ορισμένων εμβληματικών παραγόντων της παράταξης. Φαίνεται πως ο ανασχηματισμός θα είναι μια πρώτη απάντηση. Θα γίνει τώρα; Θα γίνει αργότερα ώστε να πάει στη ΔΕΘ με νέο κουστούμι; Θα είναι διορθωτικός σαν κι αυτούς που έχει κάνει μέχρι τώρα; Θα είναι δομικός, για να θυμηθούμε μια λέξη που πρώτος χρησιμοποίησε ο Ανδρέας Παπανδρέου; Θα φανεί. Και για τις δύο εκδοχές υπάρχουν τα υπέρ και τα κατά. Θα συμβουλευτεί το μαξιλάρι του ο κ. Μητσοτάκης, αφού κυρίως με αυτό συζητά. Τα όργανα του κόμματος είναι διακοσμητικά.

Προφανώς το μοντέλο λειτουργίας και της κυβέρνησης και του κόμματος μπάζει νερά. Η αριστεία και το περίφημο επιτελικό κράτος έχουν γίνει σύντομα ανέκδοτα που δεν βγάζουν γέλιο στις τάξεις των συντηρητικών ψηφοφόρων, αλλά απογοήτευση και θυμό. Το μέγαρο Μαξίμου έχει απορφανιστεί μετά την εκδίωξη Δημητριάδη και των δύο υπουργών που είχαν αναλάβει την αποστολή να διευθετήσουν τα θέματα που έχουν ανοίξει και αφορούν τη σχέση του καθεστώτος με ισχυρούς οικονομικούς παράγοντες. Η ανάθεση σε άλλους της δουλειάς που αυτοί είχαν δεν απέδωσε.

Για παράδειγμα, από τους δώδεκα υπουργούς που είχαν επιφορτιστεί με το καθήκον να σπρώξουν την παράταξη στις περιφέρειες της χώρας και να περιορίσουν τις διαρροές προς την αποχή και τα σχήματα που είναι δεξιότερα της Νέας Δημοκρατίας, μόνο τρεις έπαιξαν σοβαρά τον ρόλο τους (Βορίδης, Γεωργιάδης, Σκέρτσος). Οι υπόλοιποι είτε απουσίαζαν επιδεικτικά από την προεκλογική μάχη είτε συμμετείχαν χαλαρά. Αυτό θα μετρήσει στις αποφάσεις που θα πάρει ο κ. Μητσοτάκης για τον ανασχηματισμό.

Την ίδια στιγμή οφείλει να λύσει ένα εξίσου σοβαρό πρόβλημα που έχει να κάνει με τη γενικότερη εικόνα της Νέας Δημοκρατίας. Στα άλλα κόμματα οι πρώην αρχηγοί τους παρενέβησαν προεκλογικά και στήριξαν τις σημερινές ηγεσίες. Αλλοι με δηλώσεις, άλλοι με τη φυσική παρουσία τους. Ο Κώστας Σημίτης και ο Ευάγγελος Βενιζέλος για το ΠΑΣΟΚ, ο Αλέξης Τσίπρας για τον ΣΥΡΙΖΑ. Κάτι που δεν έκαναν ούτε ο Κώστας Καραμανλής ούτε ο Αντώνης Σαμαράς. Ο δεύτερος μπορεί και να αισθάνεται δικαιωμένος, καθότι είχε προειδοποιήσει ότι η Ν.Δ. θα πληρώσει την επιλογή της ηγεσίας της να στρίψει προς το Κέντρο, ενώ παντού αλλού τα συγγενή κόμματα πηγαίνουν προς τα δεξιά.

Τα κόμματα που βρίσκονται στα υπόγεια της δεξιάς πολυκατοικίας ενισχύθηκαν. Πώς αντιμετωπίζεται αυτή η κατάσταση; Στο ερώτημα που έθεσα σε κορυφαίο υπουργό ζητώντας του να πει τη γνώμη του για το πώς πρέπει να κινηθεί η παράταξή του η απάντηση ήταν σαφής: «Κλίνατε επί δεξιά». Αρα; Δεξιότερα, Μητσοτάκη, για να επιστρέψουν οι δυσαρεστημένοι ψηφοφόροι; Το επιχείρησαν κι άλλοι συντηρητικοί ηγέτες χωρίς επιτυχία. Πρώτος διδάξας ο Σαρκοζί για να πληγεί η γαλλική Ακρα Δεξιά, ωστόσο το κόμμα της Λεπέν είναι στον προθάλαμο της εξουσίας. Επίσης καραδοκεί ο κίνδυνος να χαθεί το Κέντρο, ο χώρος δηλαδή όπου κυριαρχούσε μέχρι χθες το σύστημα Μητσοτάκη με τη βοήθεια πολλών στελεχών του πασοκικού εκσυγχρονισμού, αλλά από το αποτέλεσμα της ευρωκάλπης φαίνεται πως τον διεκδικεί πια και το ΠΑΣΟΚ με αξιώσεις.

Τάσος Παππάς
Εφημερίδα των Συντακτών (12.6.2024)