Δευτέρα 6 Μαΐου 2024

Η ψήφος που φοβάται περισσότερο ο Μητσοτάκης


Μπορείτε να βάλετε ένα ερωτηματικό στο τέλος του τίτλου και μετά να σκεφτείτε αν υπάρχουν πολλές επιλογές όταν μία φοβάται περισσότερο από όλες ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Και φοβάται τον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., καθώς το κόμμα αυτό ανακάμπτει σχετικά γρήγορα, με προοπτική εναλλακτικής λύσης. Μάλιστα, καινοτόμησε για τα ελληνικά κομματικά δεδομένα σχηματίζοντας τη λίστα των υποψήφιων ευρωβουλευτών του με εκλογές από τη βάση. Επιπλέον, είναι ουσιαστικά το μοναδικό κόμμα που υπέβαλε εγκαίρως στους πολίτες τις πολιτικές του προγραμματικές προτεραιότητες για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Είναι το κόμμα που, μολονότι από τους έξι ευρωβουλευτές που είχε εκλέξει έμεινε με δύο, συνέχισε να παράγει έργο πολλαπλάσιο αυτού που παράγουν όλοι οι άλλοι εκπρόσωποί μας μαζί. Κατάφερε να πείσει τη συντριπτική πλειοψηφία των ευρωβουλευτών για τους κινδύνους που αντιμετωπίζει η Ελληνική Δημοκρατία από την πρωτοφανή για τα μεταπολιτευτικά δεδομένα αυταρχική πολιτική της κυβέρνησης όταν στο σύνολό τους οι ευρωβουλευτές της Ν.Δ. δεν έκαναν τίποτε άλλο παρά να εμποδίζουν τον δημοκρατικό έλεγχο στην κυβέρνηση Μητσοτάκη. Το δε ΠΑΣΟΚ, που έμεινε με την Καϊλή και τον Ν. Παπανδρέου, αγνοείται και το ΚΚΕ, με δύο εκπροσώπους που απλώς εισπράττουν τον παχυλό μισθό τους, καταγγέλλει ότι τίποτε δεν μπορεί να λυθεί σ’ αυτή την «καπιταλιστική σφηκοφωλιά»!

Λίγο μετά τη συμπληρωματική μήνυση που κατέθεσαν οι συγγενείς των θυμάτων της τραγωδίας των Τεμπών, η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας (EPPO) Λάουρα Κοβέσι αποκάλυψε: «Μας μπλοκάρουν από το να βρούμε την αλήθεια. Μας μπλοκάρουν από το να εφαρμόσουμε δικαιοσύνη. Γιατί αν σου απαγορεύουν να κάνεις έρευνα, δεν μπορείς να αποκαλύψεις την αλήθεια. Δυστυχώς, η συνταγματική πρόβλεψη πρέπει να αλλάξει. Γι’ αυτό το έχουμε ζητήσει και έχουμε στείλει επιστολή στην Κομισιόν. Αυτό το τραύμα δεν μπορεί να επουλωθεί χωρίς δικαιοσύνη». Και ποιοι εμποδίζουν την απονομή δικαιοσύνης; Η φαμίλια Μητσοτάκη, οι 158 επίορκοι βουλευτές, που αγνόησαν ως και το σύνταγμα της χώρας, και φυσικά πλήθος υπόδουλων δικαστών. Το έκαναν με το σκάνδαλο Novartis, συνέχισαν με τις παράνομες υποκλοπές, το επιχειρούν και στο έγκλημα των Τεμπών.

Ετσι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αναγκάστηκε να κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για τις ανησυχητικές εξελίξεις στην Ελλάδα που απειλούν το Κράτος Δικαίου και κάλεσε την Επιτροπή να αναλάβει δράση. Ήταν η πρώτη καταδίκη έπειτα από 44 χρόνια ένταξης της χώρας στην Ε.Ε.! Στο ψήφισμα, που εγκρίθηκε με 330 ψήφους υπέρ, 254 κατά και 26 αποχές, εκφράστηκαν σοβαρές ανησυχίες για πολύ σοβαρές απειλές κατά της Δημοκρατίας και των θεμελιωδών δικαιωμάτων. Και γι’ αυτό το αποτέλεσμα η κυβέρνηση κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ με τους δύο βουλευτές!

Και οι ανησυχίες για την κατάσταση στην Ελλάδα συνεχίζονται και εντείνονται, καθώς πρόσφατα η ίδια η Κομισιόν απείλησε τη χώρα μας με παραπομπή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο επειδή έχει αποτύχει να μεταφέρει σωστά στην εθνική της νομοθεσία την Οδηγία για την καταπολέμηση της απάτης εις βάρος του προϋπολογισμού της Ένωσης μέσω του Ποινικού Δικαίου (Οδηγία PIF). Και αναγκάστηκε να το κάνει επειδή η πρώτη προειδοποίηση, τον Δεκέμβριο του 2021, αγνοήθηκε!

Με λίγα λόγια, οι εκλογές της 9ης Ιουνίου έχουν καθοριστική σημασία για το μέλλον της Ευρώπης και των πολιτών της. Καθοριστική σημασία για τη Δημοκρατία και τη Δικαιοσύνη στη χώρα μας, που χρειάζεται την παρέμβαση των ευρωπαϊκών οργάνων ως ύστατη λύση αφού εδώ όλα όσα καθορίζουν τη Δημοκρατία είναι υποδουλωμένα.

Για πρώτη φορά το 78% των Ελλήνων πιστεύει ότι η προσέλευση στις κάλπες είναι περισσότερο σημαντική από κάθε άλλη φορά δεδομένης της γεωπολιτικής κατάστασης. Και η κατάσταση πράγματι είναι ιδιαίτερα κρίσιμη ως αποτέλεσμα της απώλειας ανεξαρτησίας και αυτονομίας της Ευρώπης, κι ακόμα περισσότερο της Αθήνας, απέναντι στα συμφέροντα των ΗΠΑ, με αποτέλεσμα να πέσει στην Ε.Ε. το μεγαλύτερο μέρος της κρίσης που προκάλεσε ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Αυτά αφορούν την πολιτική ατζέντα. Αν ανοίξουμε και τις άλλες, δηλαδή της οικονομίας, της Υγείας, της Παιδείας, της εγκληματικότητας, τότε το τοπίο μοιάζει εφιαλτικό. Οι θυμωμένοι και οργισμένοι Έλληνες πολίτες θέλουν να στείλουν μήνυμα στην κυβέρνηση, όπως έκαναν οι Αθηναίοι και οι Θεσσαλοί στις πρόσφατες εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Αν σκεφτούν ως απαιτητικοί πολίτες τόσο για τα εθνικά όσο και για τα ατομικά τους συμφέροντα, θα βρουν την καλύτερη λύση.

Δημήτρης Χρήστου