Η εταιρεία Temu διαψεύδει μετά βδελυγμίας ότι το βίντεο με τους εργαζόμενους-σκλάβους είναι από τις δικές της εγκαταστάσεις. Προσωπικά τους πιστεύω! Το πρόβλημα είναι ότι αυτό το βίντεο δεν είναι ένα στημένο σκηνικό για να τραβηχτεί ένα βίντεο που θα αμαυρώσει το κύρος της μιας ή της άλλης εταιρείας. Είναι κάτι που κάπου συμβαίνει! Κάποιοι όντως δουλεύουν έτσι όπως θα δεις στο βίντεο παρακάτω.
Το πρόβλημα είναι ότι τα «σχεδόν τζάμπα» προϊόντα που μας βομβαρδίζουν με τις διαφημίσεις κάποιοι τα παράγουν, κάποιοι δουλεύουν για να φτάσουν σε εμάς.
Από την εποχή που μας έφεραν (κροκοδείλια) δάκρυα στα μάτια τα μικρά παιδιά που δουλεύουν στις γαλέρες χαλιών γιατί με τα μικρά δαχτυλάκια τους μπορούν να κάνουν τα θαύματα σε μπορδοροδοκόκκινο κλπ, μέχρι τα παιδιά που φτιάχνουν τις μπάλες των μουντιάλ χωρίς να πληρώνονται σωστά μέχρι τους στοιβαγμένους εργαζόμενους που δεν έχουν εργασιακά δικαιώματα έχουν περάσει πολλά χρόνια.
Η έκρηξη του ηλεκτρονικού εμπορίου με τα απρόσωπα σάιτ που με μερικά κλικ και κωδικούς επιβεβαίωσης αποκτούμε ό,τι τραβάει η ψυχούλα μας, κάποιες ψυχούλες τα ετοιμάζουν. Και το πιθανότερο είναι ότι δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να τα αποκτήσουν.
Οι συνθήκες γαλέρας που λέμε επικρατούν σε πολλές περιοχές του πλανήτη, για εκατοντάδες εκατομμύρια εργαζομένων. Βίντεο, με συνθήκες εργασίας, όπως αυτό που κυκλοφόρησε, λίγη έχει σημασία σε ποια εταιρεία έχει συμβεί. Το πιο σοβαρό είναι ότι συμβαίνει. Και κάποιοι κάνουν ότι δεν το ξέρουν, εκεί που συμβαίνει.
Και μετά εμείς, οι πελάτες, το καθιερώνουμε, το κάνουμε πιο ισχυρό με τα κλικ που κάνουμε σε κάθε «ευκαιρία».
Οπότε καλό είναι να μην κάνουμε για τους εργαζόμενους -σκλάβους σαν το ανέκδοτο με τον χωρικό που σκότωσε το ελάφι του βασιλιά, το είχε στους ώμους και όταν τον τσάκωσαν είπε το «ααα, ένα ελάφι, ούτε κατάλαβα πώς βρέθηκε εδώ…»!
Γιάννης Καφάτος
Viewtag (24.5.2024)