Τετάρτη 15 Μαΐου 2024

Τώρα τρομοκράτες, αύριο συνομιλητές


Τι είναι τρομοκρατία;
Δεν είναι εύκολο να το προσδιορίσουμε. Εξαρτάται από ποια θέση μιλάς και από το μέγεθός σου στη διεθνή σκηνή. Αν το κάνεις από θέση ισχύος, βαφτίζεις τρομοκρατική πράξη ό,τι δεν κολλάει στις αντιλήψεις σου, ό,τι νομίζεις πως βλάπτει τα συμφέροντά σου και μπαίνει εμπόδιο στις επιδιώξεις σου ή στις αναθεωρητικές βλέψεις σου.

Αν οι απόψεις σου αλλάξουν
για διάφορους λόγους, αυτό που χαρακτήριζες χτες τρομοκρατία σήμερα μπορεί να γίνει αντιστασιακή και απελευθερωτική δύναμη. Και το ανάποδο. Κάποτε η Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης ήταν, κατά την προσέγγιση πολλών δυτικών κυβερνήσεων, τρομοκρατική οργάνωση και ο Γιάσερ Αραφάτ στυγνός δολοφόνος και τρομοκράτης. Στην πορεία του χρόνου τα πράγματα ήρθαν τούμπα και η συγκεκριμένη οργάνωση έγινε επίσημος συνομιλητής και των ΗΠΑ και των δυτικών κυβερνήσεων και του Ισραήλ και ο επικεφαλής της, Γ. Αραφάτ, πήρε το Νόμπελ Ειρήνης.

Οι Αμερικανοί στήριξαν
(όπλα, εκπαίδευση, πληροφορίες) τα κινήματα στον Αφγανιστάν που μάχονταν κατά των Σοβιετικών. Ηταν η περίοδος του Ψυχρού Πολέμου και όποιος ήταν εχθρός της Σοβιετικής Ενωσης γινόταν αυτομάτως φίλος του… ελεύθερου κόσμου κι ας κουβαλούσε σκοταδιστικές θεωρίες. Αργότερα μίλησαν για τρομοκρατικές οργανώσεις και εισέβαλαν στη χώρα για να τις εξουδετερώσουν. Ηττήθηκαν, διαπραγματεύθηκαν την αποχώρησή τους με τους Ταλιμπάν και άφησαν στο έλεος των φανατικών όσους και όσες τους είχαν πιστέψει. 

Τρομοκράτες ο Κάστρο και ο Τσε Γκεβάρα που αγωνίζονταν εναντίον της δικτατορίας του Μπατίστα. Μετά ηγέτες της ελεύθερης Κούβας. Τρομοκράτης για τους Γάλλους ο Μπεν Μπελά που πάλευε για την ανεξαρτησία της Αλγερίας. Μετά πρόεδρος της χώρας, αναγνωρισμένος. Τρομοκράτης ο Νέλσον Μαντέλα για το καθεστώς του απαρτχάιντ στη Νότια Αφρική. Μ’ αυτόν όμως συζήτησε για τη μετάβαση. Πρόεδρος της χώρας έγινε αφού έμεινε για πολλά χρόνια στις φυλακές.

Τρομοκράτες για τους Αμερικανούς εισβολείς οι Βιετκόνγκ. Μ’ αυτούς διαπραγματεύθηκαν για τη λήξη του πολέμου. Τρομοκρατικές οργανώσεις ήταν για τις κατοχικές δυνάμεις οι αντιστασιακές ομάδες στις χώρες της Ευρώπης που αγωνίζονταν με όλα τα μέσα για να διώξουν τους κατακτητές Γερμανούς και Ιταλούς. Μακρύς ο κατάλογος. 

Ωστόσο για τη Δύση, κυρίως για τους Αμερικανούς, δεν ήταν τρομοκράτες ο Φράνκο, ο Σαλαζάρ, ο Πινοτσέτ, ο Παπαδόπουλος, ο Βιντέλα (ο τελευταίος ήταν κεντρώος δικτάτορας για κάποια κομμουνιστικά κόμματα). Στενές σχέσεις είχε η αμερικανική διοίκηση με όλους αυτούς μέχρι το τέλος τους. Μερικούς τους καθοδήγησε για να καταλάβουν την εξουσία με πραξικόπημα με το πρόσχημα του κομμουνιστικού κινδύνου

Και φτάνουμε στο σήμερα.
Είναι η Χαμάς τρομοκρατική οργάνωση; Ναι, λένε οι ΗΠΑ, το Ισραήλ, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και φυσικά η δική μας, που δεν θα μπορούσε να πει κάτι διαφορετικό καθότι δεδομένος, προβλέψιμος και υπάκουος σύμμαχος. Οχι, λέει και το φωνάζει ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν και καλεί τους δυτικούς να αναγνωρίσουν τον δίκαιο αγώνα της και να παρέμβουν ώστε να σταματήσει η γενοκτονία των Παλαιστινίων. Αν και τρομοκρατική οργάνωση η Χαμάς, οι δυτικές κυβερνήσεις και το ακροδεξιό καθεστώς του Ισραήλ συζητούν μαζί της έστω μέσω τρίτων (Αίγυπτος, Κατάρ), και για τους ομήρους και για την εκεχειρία.

Ποιος ξέρει, ίσως αύριο-μεθαύριο η Χαμάς γίνει και επίσημος συνομιλητής των ΗΠΑ, γιατί όχι και του Ισραήλ, οι κυβερνήσεις του οποίου, σύμφωνα με τον Ευρωπαίο αξιωματούχο Μπορέλ, βοήθησαν να δημιουργηθεί ώστε να λειτουργήσει ως αντίπαλο δέος στην κοσμική Αλ Φατάχ. Ηθελαν απέναντί τους μια αδιάλλακτη και επιθετική ένοπλη συλλογικότητα για να δικαιολογούν την κατοχή και τις δολοφονικές εκστρατείες τους κατά των Παλαιστινίων γενικώς. 

Βεβαίως ο Ερντογάν, που είναι τόσο επιεικής με τη Χαμάς, χαρακτηρίζει τρομοκρατικά το δίκτυο του μέντορά του, Γκιουλέν, και το PKK, με το οποίο στην πρώτη φάση της διαδρομής του συνομιλούσε για να αποκτήσει προσβάσεις στο πολυπληθές κουρδικό ακροατήριο της Τουρκίας.

Τάσος Παππάς