Μαύρη ημέρα για τη δωρεάν, δημόσια υγεία, καθώς τίθεται προς ψήφιση το νομοσχέδιο Γεωργιάδη που δίνει τη χαριστική βολή και ανοίγει διάπλατα τις πόρτες της πλήρους ιδιωτικοποίησης.Tις επόμενες ώρες ολοκληρώνεται συζήτηση του νομοσχεδίου για το ΕΣΥ που αλλάζει εκ θεμελίων τη σχέση σχέση των γιατρών με τα νοσοκομεία, εμπορευματοποιεί τη δημόσια υγεία και προχωρά την ιδιωτικοποίηση δημόσιων παροχών υγείας. Ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης δήλωσε ότι το νομοσχέδιο «διορθώνει ένα λάθος δεκαετιών» που απαγόρευε στους γιατρούς του ΕΣΥ να παρέχουν και ιδιωτικό έργο.
Με την κατάργηση της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης των γιατρών του ΕΣΥ αφαιρείται η τελευταία «ασφαλιστική δικλείδα» και οδηγούνται ευκολότερα οι ασθενείς στον ιδιωτικό τομέα, ώστε να βάλουν πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη και να κερδοσκοπούν τα μεγάλα ιδιωτικά θεραπευτήρια. Οι γιατροί του ΕΣΥ θα μπορούν πλέον «διατηρούν ιδιωτικό ιατρείο» και «να παρέχουν ιατρικές υπηρεσίες» σε ιδιωτική κλινική ή ιδιωτικό διαγνωστικό.
Οι πολιτικοί αρχηγοί που τοποθετήθηκαν χθες στην Ολομέλεια, χαρακτήρισαν το νομοσχέδιο ως μια ακόμα «απόδειξη» αποτυχίας του Μαξίμου, ενώ με αιχμή την κατάσταση στα νοσοκομεία, τα απογευματινά χειρουργεία, την αύξηση του κόστους σε βασικές εξετάσεις φάρμακα και εμβολιασμούς, υποστήριξαν πως η κυβέρνηση επιδιώκει να «ιδιωτικοποιήσει» ακόμη και την πρόσβαση στις δημόσιες και δωρεάν παροχές υγείας.
Τι προβλέπει το νομοσχέδιο
Σύμφωνα με το άρθρο 6 του νομοσχεδίου, οι γιατροί του ΕΣΥ «δύνανται να διατηρούν ιδιωτικό ιατρείο, να παρέχουν ιατρικές υπηρεσίες συμπεριλαμβανομένης και αυτής του συμβούλου ή εμπειρογνώμονος/τεχνικού συμβούλου και για θέματα εκπαίδευσης/επιμόρφωσης/εποπτείας των επαγγελματιών υγείας, οργάνωσης διαλέξεων και επιστημονικών εκδηλώσεων, συγγραφής επιστημονικών άρθρων, ιατρικών ενημερώσεων υγείας για νοσολογικές οντότητες, σε ιδιωτική κλινική ή ιδιωτικό διαγνωστικό ή θεραπευτικό εργαστήριο ή φαρμακευτικές επιχειρήσεις, ή εταιρείες ιατροτεχνολογικών προϊόντων και γενικότερα σε κάθε είδους ιδιωτικές επιχειρήσεις που παρέχουν ή καλύπτουν υπηρεσίες υγείας υπό την προϋπόθεση χορήγησης σε αυτούς σχετικής άδειας».
Το νομοσχέδιο θέτει κάποιες...τυπικές προϋποθέσεις που δεν διευκρινίζεται πώς θα διασφαλίζονται, όπως ότι οι γιατροί δεν μπορούν να δέχονται στο ιδιωτικό τους ιατρείο ασθενείς που έχουν εξετάσει στα τακτικά ιατρεία του νοσοκομείου ή όσους ασθενείς βρίσκονται στην ενιαία λίστα χειρουργείου. Αντιλαμβανόμαστε βέβαια πως τα περιθώρια ελέγχου αυτών των κριτηρίων είναι από «θολά», αβέβαια έως και ανύπαρκτα.
«Διαξιφισμοί» για τα απογευματινά επί πληρωμή χειρουργεία
«Με τα απογευματινά χειρουργεία, αυτό το απόγειο του θατσερικού νεοαδωνισμού της ακροδεξιάς πολιτικής στον χώρο της υγείας, στον ένα μήνα εφαρμογής, την …τσακίσατε τη λίστα. Ευαγγελισμός, έγιναν οκτώ απογευματινά χειρουργεία, στο Αττικό έγιναν 14, στη Λάρισα, που υπάρχει μια φωλιά αδωνιστών εκεί που το τρέχουνε, καμιά εικοσαριά. Με λίγα λόγια, σκάρτα 100 έχουν γίνει σε όλη τη χώρα και τα μισά από αυτά, μπορεί και παραπάνω, δεν είναι από τη λίστα», είπε ο Παύλος Πολάκης. «Κλείνετε το μάτι σε κάποιους λαθρεμπόρους του πρωϊνού ωραρίου που παίρνουν φακελάκια και τους λέτε να πάνε να κάνουν μαύρα. Νομίζετε ότι θα τα ασπρίσουν. Ο λαθρέμπορος δεν γίνεται νόμιμος έμπορος, πάρτε το χαμπάρι» πρόσθεσε.
- από efsyn