Συνέδριο με μπόλικη αποθέωση στον επικεφαλής, ελάχιστη αυτοκριτική, εκκλήσεις για συσπείρωση και απουσία από το βήμα των ομιλητών των δύο πρώην πρωθυπουργών (Καραμανλής, Σαμαράς). Αρχηγική εμφάνιση έκανε ο υπουργός Αμυνας, Νίκος Δένδιας. Υπερασπίστηκε την ιστορία της παράταξής του και όλους τους πολιτικούς αρχηγούς της. Γενναιόδωρος όπως πρέπει να είναι κάποιος που θέλει να διεκδικήσει το όλον κόμμα.
Ενας δελφίνος οφείλει να αγκαλιάσει τους πάντες. Ακόμη και κείνους που δεν εκτιμά. Εχουν ακροατήριο, το κόμμα είναι πολυσυλλεκτικό, οπότε τους χρειάζεται. Δεν κράτησε αποστάσεις. Η προσπάθεια εξωραϊσμού, εμφανής:
■ «Είμαστε η παράταξη που τη δικαίωσαν οι ιστορικές της επιλογές. Που στάθηκε στην πλευρά της ελευθερίας, της δημοκρατίας, της διεθνούς νομιμότητας».
- Οταν αναφέρεται στην παράταξη, προφανώς δεν μιλάει μόνο για τη μεταπολιτευτική φάση. Η παράταξη του κ. Δένδια δεν μπορεί να είναι υπερήφανη ούτε για τις επιλογές εκπροσώπων της την περίοδο της Κατοχής, ούτε για το παρακράτος που είχε στήσει τις δεκαετίες του ’50 και του ’60 για να κερδίζει εκλογές και να εξοντώνει πολιτικούς αντιπάλους της, ούτε για την αφωνία της (με λίγες εξαιρέσεις) την εποχή της δικτατορίας.
■ «Που με συνέπεια υπηρετεί μια φιλελεύθερη ευρωπαϊκή δημοκρατική Ελλάδα. Μια Ελλάδα που δεν διχάζει, αλλά ενώνει τους Ελληνες».
- Αλλη αντίληψη έχει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στη χώρα. Αλλη αντίληψη έχουν και οι πολίτες που δεν ανήκουν στην οικογένεια της Δεξιάς και τα κόμματα που δεν υποκλίνονται στο αφήγημά της. Ακούνε από τον πρωθυπουργό και κορυφαίους υπουργούς να τους λένε ανθέλληνες, ότι συνωμοτούν για να πλήξουν την Ελλάδα, ότι διολισθαίνουν στον λαϊκισμό και γενικώς ότι είναι οπαδοί της Ακρας Αριστεράς. Αλήθεια δεν προκάλεσε διχασμό η άποψη ότι πρέπει ο Κυριάκος Μητσοτάκης να πάρει όλα τα μέτρα ώστε να μην κυβερνήσει ξανά η Αριστερά; Δεν ήταν διχαστική η προτροπή κορυφαίου στελέχους της παράταξης προς τους πολίτες το 2015 να αποσύρουν τις καταθέσεις τους από τις τράπεζες, για να μην τις βρουν οι κατσαπλιάδες; Το αποκρουστικό «βάστα γερά Σόιμπλε» ήταν εκδήλωση αγνού πατριωτισμού; Πόσο ενωτικές ήταν οι δηλώσεις εμβληματικών προσωπικοτήτων της παράταξης που κατηγορούσαν τον Ανδρέα Παπανδρέου ότι ήταν αρχηγός της «17 Νοέμβρη» και τον Αλέξη Τσίπρα ότι προστάτευε τις ένοπλες συνιστώσες του κόμματός του; Ηταν ενωτική η στάση της Νέας Δημοκρατίας για το Μακεδονικό; Εθνικόφρονες και πατριώτες αυτοί, προδότες και απάτριδες οι άλλοι;
■ «Είμαστε το κόμμα της μετριοπάθειας, της ευπρέπειας, της αλήθειας, των επιχειρημάτων, κάθετα απέναντι στον λαϊκισμό και κάθε φανατισμό, απέναντι στον εκχυδαϊσμό της πολιτικής. Είμαστε το κόμμα των μεταρρυθμίσεων».
- Της μετριοπάθειας; Σε άλλο κόμμα είναι ο κ. Γεωργιάδης, ο κ. Πλεύρης, ο κ. Μαρκόπουλος και πολλοί άλλοι; Της ευπρέπειας; Το κόμμα που υπερηφανευόταν ότι αυτό μετρούσε καμένα στρέμματα, ενώ οι άλλοι μετρούσαν φέρετρα; Της αλήθειας; Τα «δεν ξέρω», «δεν έπρεπε να ξέρω» του κ. Μητσοτάκη για το σκάνδαλο των υποκλοπών πόση σχέση έχουν με την αλήθεια; Απέναντι σε κάθε λαϊκισμό; Των άλλων, γιατί ο δικός τους λαϊκισμός πλασάρεται ως η επιτομή του ορθού λόγου. Απέναντι στον φανατισμό; Αυτοί που έταζαν Ειδικά Δικαστήρια στον Τσίπρα και στον Κοτζιά; Αυτοί που καλούσαν τη Δικαιοσύνη να βάλει φυλακή την Τουλουπάκη; Αυτοί που αποκαλούσαν συμμορία δημοσιογράφους ενώ ήταν σε εξέλιξη η έρευνα της Δικαιοσύνης; Είναι το κόμμα των μεταρρυθμίσεων; Ναι, αν βαφτίζουμε μεταρρυθμίσεις το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, τον διορισμό των δικών τους παιδιών παντού, την κατάργηση άρθρου του Συντάγματος, την τελευταία θέση στην Ευρώπη στην ελευθερία του Τύπου, την πρωτιά στην Ευρώπη στη διαφθορά και την επέλαση κατά του κράτους δικαίου όπου συναγωνίζεται το καθεστώς του Ορμπαν.
Τάσος Παππάς