ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Κυριακή 17 Μαρτίου 2024

Πως χτίζεις πολιτικές συμμαχίες ρε γκαζμά; Το παράδειγμα των gay και του Ρήγκαν


Αγαπητές αναγνώστριες και αγαπητοί αναγνώστες, το έχουμε ξαναπεί:
Το κακό με τις συνδρομές σε μέσα ενημέρωσης, είναι ότι ξεφραγκιάζεσαι.
Το καλό είναι ότι ενίοτε ανακαλύπτεις πράγματα μυστεριόζα, που ούτε καν τα είχες φαντασθεί.Όπως, για παράδειγμα, το στόρι με την πρόταση, εκεί στα τέλη της δεκαετίας του εβδομήντα, να ξωπεταχθούν οι gay δάσκαλοι και οι λεσβίες δασκάλες από τα σχολεία της Καλιφόρνιας. Ένα σχέδιο που πήγαινε πρίμα, ως την ώρα που το κοντράρισε ο Ρόναλντ Ρήγκαν. Ο υπερσυντηρητικός πρώην κυβερνήτης της πολιτείας Ρόναλντ Ρήγκαν, που ετοιμαζόταν να θέσει υποψηφιότητα για πρόεδρος των ΗΠΑ και δεν τον έπαιρνε να χάσει ούτε ένα κουκί!

Ας τη δούμε, όμως, τη φασούλα από την αρχή, για να έχουμε μια συνολική εικόνα. Προ δύο ημερών δημοσιεύτηκε στους Νew York Times (είμαι συνδρομητής, το μαντέψατε), η νεκρολογία του ΛΟΑΤΚΙ ακτιβιστή Ντέηβιντ Μίξνερ. Από μικρός στο μηχανισμό του Δημοκρατικού κόμματος, στέλεχος του αντιπολεμικού κινήματος, μπροστάρης στην εκλογή του αλησμόνητου Χάρβεϋ Μιλκ, δεξί χέρι του Μπιλ Κλίντον σε ζητήματα LGBTQ (αν και πλακώθηκε με τον πρόεδρο για το κατάπτυστο don’t ask, don’t tell), παντοτινά ενεργός και συμμέτοχος σε κινητοποιήσεις για τα δικαιώματα, έζησε μια ζωή γεμάτη και συναρπαστική.

Με πιο σκαμπρόζικο επεισόδιο αυτής, την υπόθεση με το δημοψήφισμα στην Καλιφόρνια. Πάμε να το δούμε, κάνοντας ένα ταξίδι στο χρόνο και επιστρέφοντας στο 1976. Εκείνη την εποχή, τα στελέχη του Ρεπουμπλικανικού κόμματος στην πολιτεία βγάζανε καντήλες με την ολοένα αυξανόμενη δυναμική του gay κινήματος. Οπότε το βάλανε κάτω, το στριφογυρίσανε, το φέρανε από δω , το φέρανε από κεί, στίψανε τα μυαλά τους και καταλήξανε σε μια πρόταση που θα απαγόρευε στους gay δασκάλους και στις λεσβίες δασκάλες να υπηρετούν στα σχολεία της Καλιφόρνιας. Την ονόμασαν Proposition 6 (παρατσούκλι Briggs Initiative, από τον τοπικό γερουσιαστή John Briggs που την στήριζε), την πακετάρισαν με ουκ ολίγη τρομολαγνεία και την υπέβαλαν στην δοκιμασία της ψήφου, πράγμα που γίνεται κάθε τρεις και λίγο στην πολιτεία, άλλοτε για καλό κι άλλοτε για άστα να πάνε.

Λίγο πριν το δημοψήφισμα, τα γκάλοπ δείχνανε ότι οι πολίτες την πήγαιναν με χίλια την Proposition 6. Μην κοιτάτε τώρα που η Καλιφόρνια είναι ο φάρος του φιλελευθερισμού, τότε ακόμη είχε μεγάλη επιρροή το συντηρητικό στοιχείο. Από το 1967, άλλωστε, ως το 1975 διετέλεσε κυβερνήτης της πολιτείας ο Ρόναλντ Ρήγκαν, με πολιτικές θέσεις στα δεξιά του Ατίλα. Αυτός ακριβώς ο Ρόναλντ Ρήγκαν, που έσπευσε να συναντήσει ο Μίξνερ, παίζοντας το τελευταίο χαρτί μπας και στείλει στον αγύριστο το εμπάργκο στους gay δασκάλους και στις λεσβίες δασκάλες .

Εννοείται ότι αρχικά ο Ρήγκαν στήριζε αναφανδόν Proposition 6. Αλλά τον έπιασε στο πίτσι πίτσι ο Μίξνερ και του εξήγησε στη γλώσσα που καταλάβαινε ο Ρόνυ ότι η πρόταση μπορεί να ξεκίναγε από τους ομοφυλόφιλους πλην όμως από τη μία θα επέτρεπε στην κυβέρνηση να βάλει χέρι στον ιδιωτικό βίο των πολιτών και από την άλλη θα άνοιγε την πόρτα σε κάθε είδους αυθαιρεσίες εκ μέρους των μαθητών που θα μπορούσαν να εκβιάζουν τους δασκάλους τους. Του πάτησε τον κάλο, δηλαδή, εκεί ακριβώς που τον πόναγε:
Αφενός ότι η Αμερική δεν έπρεπε να γίνει Σοβιετία και αφετέρου ότι οι μικρότεροι όφειλαν έναν κάποιο σεβασμό στους μεγαλύτερους. Ήταν ήδη 65 χρονών τότε ο Ρήγκαν, μην το ξεχνάμε, και είχε τραβήξει πολλά ζόρια από το χιπαριό της Καλιφόρνιας…

Ω του θαύματος, λοιπόν, βγήκε ο Ρόναλντ και είπε «όχι» στην Proposition 6, το σημείωσαν οι Καλιφορνέζοι, είπαν «όχι» και αυτοί στο δημοψήφισμα (με μεγάλη διαφορά μάλιστα!), πήγε ταμείο ο Μίξνερ. Αποδεικνύοντας για μια ακόμη φορά, ότι άμα ψάχνεσαι και δεν κοιμάσαι μπορείς να οικοδομήσεις συμμαχίες ακόμη και με τους πιο απρόσμενους τρόπους και τύπους. Φουντ φορ θοτ για την ελληνική ΚεντροΑριστερά που κάνει ακριβώς το αντίθετο:
Αναζητεί κάθε είδους αφορμές για να μην συνεργαστεί, διαιωνίζοντας στον αιώνα τον άπαντα την κυριαρχία του Κυριάκου!

Χρήστος Ξανθάκης