Εγινε αυτό που περιμέναμε. Θα ήταν έκπληξη αν είχαμε κάτι διαφορετικό. Ο λόγος για την Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής που διερευνούσε τα αίτια της τραγωδίας των Τεμπών. Υπήρξε πάντως μια εξαίρεση στον κανόνα που λέει ότι «κάθε κόμμα και το δικό του πόρισμα».
Τούτη τη φορά ένα κόμμα, το ΠΑΣΟΚ, αρνήθηκε να καταθέσει πόρισμα λέγοντας ότι πρέπει «να προχωρήσουμε στη συγκρότηση προανακριτικής επιτροπής». Ο ΣΥΡΙΖΑ ζητάει η υπόθεση να πάει κατευθείαν στη Δικαιοσύνη, χωρίς να προηγηθεί προανακριτική επιτροπή· τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης πρότειναν προανακριτική επιτροπή, «ενοχοποίησαν» όλες τις κυβερνήσεις των τελευταίων τριάντα ετών, δηλαδή τις κυβερνήσεις της Δεξιάς, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ, προφανώς γιατί κανένα απ’ αυτά δεν βρέθηκε σε θέση εξουσίας. Κάποιοι παράγοντές τους ίσως, όταν ήταν στα κόμματα που κυβέρνησαν τον τόπο.
Η πλειοψηφία της Επιτροπής, δηλαδή οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, έφτασε στο συμπέρασμα (το πόρισμα είχε συνταχθεί πριν ξεκινήσουν οι εργασίες) ότι την ευθύνη φέρουν ο ανθρώπινος παράγοντας, γιατί δεν έκανε ό,τι προβλέπουν οι κανονισμοί (διάτρητοι οι περισσότεροι γιατί τα συστήματα ελέγχου ήταν εκτός λειτουργίας), οι διαχρονικές ολιγωρίες του κράτους (η παράταξή τους έκανε κουμάντο τα περισσότερα χρόνια) και η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ του 1996 (ο δαίμονας για τη Δεξιά πριν πάρει τη θέση του ο ΣΥΡΙΖΑ), γιατί μείωσε δραματικά το προσωπικό του ΟΣΕ. Πολύ βολική προσέγγιση.
Ούτε κουβέντα για τις εγκληματικές παραλείψεις της κυβέρνησης Μητσοτάκη (αυτό δα έλειπε). Ούτε κουβέντα για την άρνησή της να καθυστερήσει τη διαδικασία μέχρι να έρθει ο πλήρης φάκελος της δικογραφίας (πλειοψηφία είναι και κάνει ό,τι γουστάρει). Ούτε τόση δα κουβέντα, μια δικαιολογία έτσι για τα μάτια του κόσμου, για τον αποκλεισμό ουσιωδών μαρτύρων. Ούτε κουβέντα για τις εμπεριστατωμένες καταγγελίες των συνδικάτων (σιγά που θα έδινε βάση στους εργατοπατέρες). Ούτε κουβέντα για τις αναλύσεις και τα στοιχεία που προσκόμισαν οι ειδικοί της επιτροπής που συγκρότησε η κυβέρνηση (και οι έμπιστοι κάνουν λάθη μερικές φορές). Ούτε κουβέντα δηλαδή για τα αυτονόητα. Ευτυχώς πάντως τη γλίτωσε ο Χαρίλαος Τρικούπης. Αυτό με άλλα λόγια δεν είναι διερεύνηση, είναι συγκάλυψη και μάλιστα καραμπινάτη.
Και θα αναρωτηθεί κάποιος, αφελή πείτε τον, καλοπροαίρετο πείτε τον, εκτός τόπου και χρόνου πείτε τον, πείτε τον όπως θέλετε. Θα αναρωτηθεί λοιπόν: Μα τα μέλη αυτών των επιτροπών λειτουργούν ως εισαγγελείς και ανακριτές. Λάθος. Τα μέλη των επιτροπών είναι μέλη κομμάτων και ως τέτοια συμπεριφέρονται. Οι συγκεκριμένοι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας εκτός από μέλη του κόμματος είναι και υπάλληλοι του συστήματος Μητσοτάκη. Απ’ αυτό περιμένουν μια προαγωγή. Να πάρουν κυβερνητικό πόστο. Τι θέλατε να κάνουν; Να βάλουν τα χεράκια τους και να βγάλουν τα ματάκια τους; Και η συνείδησή τους; Σε νήδυμο ύπνο. Οι κραυγές των συγγενών των θυμάτων; Να πάνε στις εκκλησίες να βρουν παρηγοριά.
Οι εκατοντάδες χιλιάδες (έχουν ξεπεράσει το εκατομμύριο) που υπέγραψαν το κείμενο; Περισσότεροι είναι αυτοί που ψήφισαν τη Νέα Δημοκρατία. Η Εισαγγελία της Ευρώπης που επιμένει; Θύμα της ανθελληνικής προπαγάνδας των εχθρών της αγαπημένης μας πατρίδας, του στιβαρού κράτους μας, της καλύτερης κυβέρνησης που έχει γνωρίσει ο τόπος και του λατρεμένου αρχηγού που είναι ισοϋψής του Ελευθερίου Βενιζέλου. Και οι δημοσκοπήσεις που λένε ότι το 77% των πολιτών πιστεύουν ότι επιχειρείται συγκάλυψη; Κάτω τα χέρια από την ανεξάρτητη Δικαιοσύνη. Αφήστε την να κάνει τη δουλειά της όσο αργά πρέπει για να είναι χρήσιμη στο καθεστώς, όσο αμερόληπτα απαιτείται για να μην ευνοηθούν οι πολιτικοί αντίπαλοί του.
Τάσος Παππάς
Εφημερίδα των Συντακτών (13.3.2024)