Γράφει ο Νίκος Τσαγκρής
Να διαβάζουμε, να ακούμε, να διασταυρώνουμε. Να σχολιάζουμε ό,τι ακούμε με τα αυτιά μας και ό,τι βλέπουμε με τα μάτια μας και όχι ό,τι ακούμε να λένε οι άλλοι πως άκουσαν και είδαν: κατηγορούμε, αίφνης, τον Αλέξη Τσίπρα ότι «λειτουργεί ως συνήγορος των εμπλεκομένων στο σκάνδαλο NOVARTIS Αντώνη Σαμαρά, Ευάγγελου Βενιζέλου, Ανδρέα Λοβέρδου, Δημήτρη Αβραμόπουλου και Γιάννη Στουρνάρα» ή ότι «στρέφεται κατά του Νίκου Παππά και του εναπομείναντος υπό τον Στέφανο Κασσελάκη ΣΥΡΙΖΑ», επειδή στη συνέντευξή του προς την κ. Κουναλάκη στον ΣΚΑΙ, «παραδέχτηκε ότι η διαχείριση που έκανε η κυβέρνησή του στις περιπτώσεις της NOVARTIS και των τηλεοπτικών αδειών ήταν, αντίστοιχα, ατυχής».
Αναφέρομαι στο παραπολιτικό ιντερνετικό σύμπαν όταν συνιστώ «να σχολιάζουμε ό,τι ακούμε με τα αυτιά μας και βλέπουμε με τα μάτια μας, κλπ., κλπ.», κι όταν λέω ότι «κατηγορούμε αίφνης τον Αλέξη Τσίπρα κλπ., κλπ.», κυρίως όμως στους φανατικούς οπαδούς του νυν και τέως ΣΥΡΙΖΑ. Που, σχεδόν στην πλειονότητά τους, ενημερωμένοι με τη μέθοδο του «χαλασμένου τηλεφώνου» για την «αυτοκριτική Τσίπρα» στο θεματικό συνέδριο της Καθημερινής «Μεταπολίτευση 50 χρόνια μετά», γέμισαν με άδικα τοξικά σκουπίδια κατά του πρώην λατρεμένου τους ηγέτη τα αριστερόστροφα time line των social media...
Και βέβαια σε κάθε δημοσιογραφικής καρυδιάς καρύδι απ’ αυτά που, για μια χούφτα ευρώπουλα (για λόγους επαγγελματικής επιβίωσης, εννοώ), τροφοδοτούσαν επί δεκαήμερο τα ΜΜΕ με αποδομητικές της πολιτικής προσωπικότητας «Αλέξης Τσίπρας» μυθοπλασίες. Στηριγμένες όχι σε όσα πραγματικά είπε ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ για την διαχείριση του σκανδάλου NOVARTIS και των τηλεοπτικών αδειών στη συνέντευξή του προς τον ΣΚΑΙ, αλλά αποκλειστικά και μόνον στο τίτλο που έβαλε ο ίδιος ο ΣΚΑΙ στο βίντεο της συνέντευξής του: «Α. Τσίπρας: Ατυχής η διαχείριση» σε υπόθεση Νοvartis και τηλεοπτικές άδειες».
*******
Καμιά σχέση: «Στην υπόθεση Novartis είχαμε ένα τεράστιο σκάνδαλο με την πιθανή εμπλοκή πολιτικών προσώπων που μας οδήγησε σε χειρισμούς που βάλαμε στο ίδιο τσουβάλι ανθρώπους που πιθανότατα είχαν εμπλοκή, με άλλους που σίγουρα δεν είχαν», ήταν η ακριβής αναφορά του Αλέξη Τσίπρα στη συγκεκριμένη συνέντευξη για τη συγκεκριμένη υπόθεση. Ενώ, η ακριβής αναφορά του στην υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών ήταν η εξής: «Με τις τηλεοπτικές άδειες καταλήξαμε να έχουμε τα ίδια και χειρότερα. Και χωρίς κανένα κέρδος παρά μόνο με πολιτικό κόστος».
Καμιά συνηγορία Τσίπρα, λοιπόν, σε εμπλεκόμενα πολιτικά πρόσωπα, στο «τεράστιο», όπως ο ίδιος το χαρακτήρισε, σκάνδαλο NOVARTIS. Ίχνη αυτοκριτικής υπερευαισθησίας μόνο, για το επικοινωνιακό τσουβάλιασμα πιθανώς εμπλεκομένων πολιτικών ή άλλων προσώπων με πιθανώς μη εμπλεκόμενα πολιτικά ή άλλα πρόσωπα, στο εν λόγω σκάνδαλο. Και βέβαια, κανένα «άδειασμα» του Νίκου Παππά και κατ’ επέκταση του εναπομείναντος υπό τον Στέφανο Κασσελάκη ΣΥΡΙΖΑ με την κριτική αναφορά του στο θέμα των τηλεοπτικών αδειών. Μια τίμια αυτοκριτική διαπίστωση εκ του αποτελέσματος μόνο: ότι η διαχείριση του εγχειρήματος ήταν τόσο άστοχη που «καταλήξαμε να έχουμε τα ίδια και χειρότερα. Και χωρίς κανένα κέρδος παρά μόνο με πολιτικό κόστος».
*******
Οφείλουμε, ακόμα, να ξεκαθαρίσουμε ότι οι παραπάνω «αυτοκριτικές», τρόπος του λέγειν, αναφορές του Αλέξη Τσίπρα, προέκυψαν ως απάντηση στη στρεβλή, άτοπα συγκριτική ερώτηση – τοποθέτηση αντιπολιτευτικού χαρακτήρα, της δημοσιογράφου κ. Κουναλάκη, που ετέθη ως εξής: «Θα μπορούσε να πει κανείς ότι το Μάτι είναι τα δικά σας τα Τέμπη, η Novartis οι δικές σας παρακολουθήσεις. Εσείς δεν έχετε ενοχές για το κράτος δικαίου, θεωρείτε ότι ήταν όλα τέλεια;»
Στην οποία… ερώτηση, ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε ως εξής: «Νομίζω δεν είναι δόκιμες οι συγκρίσεις που κάνετε. Αν στη δική μου περίοδο υπήρχε τέτοιο ψήφισμα του ευρωκοινοβουλίου (σ. σ: σαν το καταδικαστικό ψήφισμα του ευρωκοινοβουλίου κατά της κυβέρνησης Μητσοτάκη για τα Τέμπη, τις υποκλοπές και , εν γένει το κράτος δικαίου, εννοεί) ή τέτοιο σκάνδαλο όπως αυτό των υποκλοπών, δεν θα μπορούσα να σταθώ… Είδατε τι έγινε στην Πορτογαλία;» πρόσθεσε, φέροντας ως παράδειγμα για ότι θα έπρεπε να έχει κάνει ο Έλληνας πρωθυπουργός, την παραίτηση του Πορτογάλου ομολόγου του Αντόνιο Κόστα, μετά την εμπλοκή του προσωπάρχη του και υπουργού Υποδομών της χώρας του σε σκάνδαλο διαφθοράς»…
Ακολούθως, συνέχισε απαντώντας επί της ουσίας – αν υπήρχε… τέτοια – της συγκεκριμένης στρεβλής δημοσιογραφικής ερώτησης ως εξής: «Σίγουρα δεν ήταν όλα τέλεια. Νομίζω ότι καλό είναι να τα δούμε μέσα από τη διάσταση την ιστορική (…..) Εγώ δεν έχω παρά να παραδεχτώ ότι η διαχείριση που κάναμε σε αυτές τις δύο περιπτώσεις ήταν ατυχής. Με τις άδειες καταλήξαμε να έχουμε τα ίδια και χειρότερα. Και χωρίς κανένα κέρδος παρά μόνο με πολιτικό κόστος. Στην υπόθεση Novartis είχαμε ένα τεράστιο σκάνδαλο με την πιθανή εμπλοκή πολιτικών προσώπων που μας οδήγησε σε χειρισμούς, κλπ. κλπ. κλπ.
Εντάξει, δεν… περιγράφω άλλο – επαναλαμβάνω την αρχική μου παραίνεση μόνο: Να διαβάζουμε, να ακούμε, να διασταυρώνουμε. Να σχολιάζουμε ό,τι ακούμε με τα αυτιά μας και ό,τι βλέπουμε με τα μάτια μας και όχι ό,τι ακούμε να λένε οι άλλοι πως άκουσαν και είδαν