ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Σάββατο 23 Μαρτίου 2024

Ευρωεκλογές: Τρία συν πέντε κόμματα για το όριο του 3% – Ένας πρωτοφανής συνωστισμός και… κατακερματισμός


Μία πρωτόγνωρη πολυδιάσπαση και διασπορά πολιτικών σχηματισμών, που διεκδικούν όμως με αρκετές αξιώσεις την είσοδό τους στην ευρωβουλή παρατηρείται ενόψει των ευρωεκλογών της 9ης Ιουνίου. Στις αναμετρήσεις για το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο υπάρχει πάντοτε μία πιο «χαλαρή» ψήφος, όπως και πολλά σχήματα που έχουν τη φιλοδοξία να πετύχουν το κάτι παραπάνω:
–Στις ευρωεκλογές του 2014 εισήλθαν στην ευρωβουλή 7 κόμματα (ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, ΚΙΝΑΛ, ΚΚΕ, Χρυσή Αυγή, Ποτάμι, ΑΝΕΛ), ενώ ένα ποσοστό περίπου 18% διασπάρθηκε σε μικρότερους σχηματισμούς, από τους οποίους πάντως μόνο ο ΛΑΟΣ έφτασε σχετικά κοντά στο όριο του 3% (2,69%) και κανένας άλλος δεν ξεπέρασε το 1%.
–Στις κάλπες του 2019, εισήλθαν στην ευρωβουλή 6 κόμματα, ένα έβδομο (το ΜΕΡΑ25) έχασε το όριο για ελάχιστες ψήφους (2,99%), ενώ άλλα πέντε κινήθηκαν στο 1% με 1,5%.

Αυτή τη φορά φαίνεται ότι η μάχη θα είναι ακόμα πιο μεγάλη και τα φιλόδοξα σχήματα περισσότερα και με περισσότερες πιθανότητες να σπάσουν το ρεκόρ των κομμάτων που θα εκπροσωπηθούν στην ευρωβουλή.
Τουλάχιστον με βάση τις δημοσκοπήσεις, αλλά και τις διεργασίες που γίνονται, πέρα από τα πέντε «βασικά» κόμματα, που κινούνται κοντά ή πάνω από το όριο του 10% (ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ, Ελληνική Λύση), υπάρχουν τα υπόλοιπα τρία, που βρίσκονται ήδη στην Βουλή (Πλεύση Ελευθερίας, Σπαρτιάτες, ΝΙΚΗ), που διατηρούν ισχυρότατες πιθανότητες ότι θα περάσουν το 3%, ενώ εμφανίζονται κι άλλα πέντε να διεκδικούν το όριο αυτό, με πολλές ή αρκετές πιθανότητες.
Ήτοι, δυνητικά μιλάμε για 13 κόμματα που «παίζουν μπάλα» στις ευρωεκλογές, με τα «3 συν 5», να είναι λίγο πάνω ή να ευελπιστούν ότι θα τελικά το 3%.
Κι αν η μάχη στην πρώτη πεντάδα έχει δύο ενδιαφέροντα μέτωπα (ποιος από ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ θα είναι δεύτερος και πώς θα εξελιχθεί η μάχη της τέταρτης θέσης ανάμεσα σε ΚΚΕ και Ελληνική Λύση) στο νήμα του 3% γίνεται πραγματικός χαμός.
Τουλάχιστον τα δύο από τα σημερινά τρία μικρά κοινοβουλευτικά κόμματα, δηλαδή η Πλεύση Ελευθερίας και η Νίκη θεωρούνται φαβορί για να περάσουν το όριο και να εκλέξουν βουλευτή.
Έχουν διακριτό πολιτικό στίγμα ή (και) και δραστήρια ηγεσία (Κωνσταντοπούλου, Νατσιός) και τα γκάλοπ φαίνεται να τα υπολογίζουν ως δυνάμεις που μπορούν να επιβιώσουν στις 9 Ιουνίου.
Οι Σπαρτιάτες που αντιμετωπίζουν «κρίση ταυτότητας», καθώς θεωρούνται από πολλούς «όχημα» του Ηλία Κασιδιάρη, μένει να φανεί πώς θα εμφανιστούν. Αλλά δυνάμεις σε αυτό το χώρο υπάρχουν – δυστυχώς.
Από κει και μετά διακρίνονται πέντε σχήματα, που μπαίνουν στη μάχη, τα τέσσερα ουσιαστικά καινούργια:
-Πρώτο, το ΜέΡΑ25 του Γιάνη Βαρουφάκη και της Λαϊκής Ενότητας, που έχασαν στις λεπτομέρειες την είσοδό τους στη Βουλή στις εθνικές εκλογές του 2023. Διαθέτουν αξιοσημείωτο δίκτυο πανελλαδικά και ισχυρές αναφορές και παρουσία στις κοινωνικούς αγώνες. Και πιστεύουν ότι αυτή τη φορά η «κατάρα» της «στο τσακ» δεν θα χτυπήσει ξανά.
–Η Νέα Αριστερά είναι ο άλλος σχηματισμός στον ευρύτερο χώρο της αριστεράς, που φιλοδοξεί να εκπροσωπηθεί στην ευρωβουλή. Είναι οι δυνάμεις που αποχώρησαν από τον ΣΥΡΙΖΑ, θέλοντας να διατηρήσουν ένα αριστερό ιδεολογικό και πολιτικό στίγμα, όπως λένε, διαθέτουν σημαντική κοινοβουλευτική παρουσία με 11 βουλευτές και εκτιμούν ότι θα καταφέρουν να κερδίσουν κυρίως τον παλιό Συνασπισμό.
Ο Ανδρέας Λοβέρδος με τους «Δημοκράτες» είναι η ανερχόμενη δύναμη των τελευταίων γκάλοπ, καθώς εντοπίζονται πάνω από 2%. Παρότι το κόμμα είναι νέο (μόλις ενός μήνα περίπου), ο κ. Λοβέρδος είναι παλαιό και αναγνωρίσιμο πολιτικό στέλεχος, αλλά δεν χρειάζεται χρόνο για να «συστηθεί». Το κόμμα του κινείται ανάμεσα στη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ και στοχεύει κυρίως να εκφράσει δυσαρεστημένους κεντρώους ψηφοφόρους της ΝΔ, αλλά και απογοητευμένους από τη σημερινή ηγεσία του Κινήματος.
–Ο Πέτρος Κόκκαλης και ο «Κόσμος», στοχεύουν στο να εκφράσουν το χώρο της οικολογίας και των Πρασίνων. Έχει διακριτό στίγμα, απευθύνεται στους ανθρώπους με τις οικολογικές ευαισθησίες, που πάντως στην Ελλάδα διαχέονται σε διάφορα άλλα κόμματα και δεν αποτελούν ισχυρή αυτόνομη πολιτική παρουσία, όπως σε άλλες χώρες. Ωστόσο ο πρώην ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ εδράζει τις ελπίδες του στην εκτενή δραστηριότητα που είχε και ως ευρωβουλευτής για να συσπειρώσει την κρίσιμη μάζα.
–Η Αφροδίτη Λατινοπούλου με τη «Φωνή Λογικής» είναι ίσως η άλλη έκπληξη που παρατηρείται σε ορισμένα γκάλοπ, που την εντοπίζουν στο 2%, σχεδόν από το πουθενά. Βασιζόμενη κυρίως στην προσωπική της παρουσία στα σόσιαλ μίντια και στα video που ανεβάζει η ίδια με διάφορες ακραίες τοποθετήσεις, η κυρία Λατινοπούλου επιδιώκει να πάρει ένα κομμάτι ακροδεξιού και συντηρητικού κοινού.

- από topontiki