ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τετάρτη 14 Φεβρουαρίου 2024

Χαράτσι στα φάρμακα, έως και 50 ευρώ από την τσέπη τους πληρώνουν οι ασφαλισμένοι- Στα «κάγκελα» οι φαρμακοποιοί


Στα… κάγκελα είναι οι φαρμακοποιοί της Αττικής με αφορμή το νέο Δελτίο τιμών που ισχύει από τη Δευτέρα 12 Φεβρουάριου και προβλέπει αυξήσεις σε περισσότερα από 1.700 γενόσημα σκευάσματα, με αποτέλεσμα μεγάλη επιβάρυνση για τους ασφαλισμένους
Ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής (ΦΣΑ) Κώστας Λουράντος, δήλωσε στο topontiki.gr ότι έχει ασθενή που έπαιρνε τη φαρμακευτική του αγωγή δωρεάν, χωρίς καμία συμμετοχή και τώρα πρέπει να δίνει 50 ευρώ για τα φάρμακα του: «Η οικονομική επιβάρυνση με το νέο δελτίο τιμών είναι απίστευτη. Κάθε μέρα έρχονται αγανακτισμένοι ασθενείς με τις νέες τιμές. Πελάτης μου καρδιοπαθής τώρα πληρώνει 50 ευρώ» μας είπε ο κ. Λουράντος και παρέθεσε το παρακάτω παράδειγμα:
  • Το γενόσημο φάρμακο Celmantin 40 mg (στατίνη) κοστίζει σήμερα 23,8 ευρώ. 
  • Η ασφαλιστική του τιμή, (δηλαδή η τιμή που πληρώνει ο ΕΟΠΥΥ) είναι 7,35 ευρώ και ο ασθενής καλύπτει από την τσέπη του τη διαφορά δηλαδή πληρώνει 16,45 ευρώ.
  • Πριν το ίδιο φάρμακο στοίχιζε 23,8 ευρώ, αλλά ο ΕΟΠΥΥ κάλυπτε όλο το ποσό και ο ασθενής το έπαιρνε δωρεάν.
Όπως τονίζει ο ΦΣΑ σε ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα, οι φαρμακοποιοί «γίνονται δέκτες οργισμένων αντιδράσεων από πολλούς ασφαλισμένους» εξαιτίας της συμμετοχή που καλούνται να πληρώσουν και η οποία σε αρκετές περιπτώσεις είναι πολύ υψηλή. Στην πραγματικότητα, οι αυξήσεις στις συμμετοχές φθάνουν σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμα στο 80%, επισημαίνει.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΦΣΑ:
«Από την Δευτέρα 12/2 που άρχισε να ισχύει το καινούριο δελτίο τιμών στα φάρμακα, οι φαρμακοποιοί γίνονται δέκτες οργισμένων αντιδράσεων από πολλούς ασφαλισμένους.
Ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής συμμεριζόμενος την δίκαιη αγανάκτηση των πολιτών θέλει να διευκρινίσει ότι:
  • Οι φαρμακοποιοί δεν φέρουν καμία ευθύνη για τον καθορισμό των τιμών των φαρμάκων.
  • Οι αυξήσεις στις συμμέτοχες συγκεκριμένων, κυρίως γενοσήμων φαρμάκων, φθάνουν ακόμα και το 80%.
  • Η επιβάρυνση αφορά σε πάνω από 1700 γενόσημα φάρμακα
  • Οι λιανικές και ασφαλιστικές τιμές των φαρμάκων καθορίζονται από το Υπουργείο Υγείας και οι φαρμακοποιοί δεν έχουν οποιαδήποτε ευθύνη».
Ο ΦΣΑ μάλιστα επικαλείται δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία «η επιβάρυνση των ασφαλισμένων θα είναι της τάξης των 30 εκ. ευρώ. Αυτό θα είναι και το ποσό που θα ωφεληθούν οι φαρμακευτικές εταιρίες καταβάλλοντας αντίστοιχα λιγότερο claw back στον ΕΟΠΥΥ. Προφανώς και αυτό είναι κυβερνητική επιλογή, στην οποία και είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι.»