Τετάρτη 24 Ιανουαρίου 2024

«Αφού δεν θα πεθάνω είμαι χαρούμενος»: Η αντίδραση Μαρινάκη όταν έμαθε ότι πάσχει από τη νόσο του Crohn


Με τη νόσο του Crohn διαγνώστηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης πριν από περίπου 2 χρόνια, με αποτέλεσμα, όπως είπε, να αλλάξει η ζωή του. Ο Μαρινάκης μίλησε το βράδυ της Τρίτης στον ΑΝΤ1 και την εκπομπή “The 2night Show” του Γρηγόρη Αρναούτογλου, όπου εξήγησε ότι η νόσος του Crohn είναι ένα «αυτοάνοσο από αυτά που σου αλλάζουν τη ζωή» ενώ είπε ότι «κατά 99% προήλθε από το άγχος».
Εξηγώντας πώς έμαθε ότι πάσχει από τη νόσο αυτή ο κ. Μαρινάκης εξιστόρησε ότι η ιστορία της διάγνωσης ξεκινά όταν εξελέγη γραμματέας της ΝΔ πριν από περίπου 2 χρόνια και κάτι:
«Εκείνη την περίοδο κολλάει κορωνοϊό η γυναίκα μου. Ενώ εγώ βγαίνω αρνητικός, έχω έναν πυρετό κάθε απόγευμα. Είμαι γραμματέας της ΝΔ 2-3 εβδομάδες και κάθε απόγευμα είχα πυρετό 37,5 που το βράδυ έπεφτε. Έκανα εξετάσεις αίματος που μου έδειξαν να κάνω άλλες εξετάσεις, με φόβο να είναι κάτι άλλο, κάποια κακοήθεια».

«Όταν έκανα ενδοσκοπηση και βγήκα έξω, μπήκα στο γραφείο του γιατρού και μου ανακοίνωσε ότι έχω νόσο του Crohn. Του λέω “τέλεια”, σχεδόν χάρηκα. Τα έχασε ο γιατρός, μου είπε “είναι σοβαρό, ζεις με αυτό, αλλά το έχεις πάρει πολύ χαλαρά”. Του είπα “εγώ θέλω να ζήσω” και τον ρώτησα “θα πεθάνω από αυτό;”. Μου είπε όχι και μου εξήγησε ότι πρέπει να προσαρμόσεις τη ζωή σου. Αφού δεν θα πεθάνω, είμαι χαρούμενος είπα στον γιατρό» συμπλήρωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Όπως είπε ο κ. Μαρινάκης, μετά τη διάγνωση και τη θεραπεία για την οποία πρέπει να παίρνει κάθε εβδομάδα κάποιο φάρμακο, «κατάλαβα ότι ποτέ δεν πρέπει να μιλάς για κανέναν πριν ξέρεις τι έχει στο σπίτι του».
«Δεν σας κρύβω ότι υποτιμούσα κατά καιρούς συμπτώματα και φοβόμουν να κάνω εξετάσεις. Αν είχα κάνει εξετάσεις πριν 2-3 χρόνια, ίσως το περνούσα πιο ήπια» είπε ο κ. Μαρινάκης.

Αφού ευχαρίστησε τους γιατρούς και τη σύζυγό του για τη βοήθεια, εξήγησε ότι με τη νόσο αυτή «θέλει μια προσοχή με το ποτό και το τσιγάρο και γενικά όσα πρέπει να περιορίσεις. Όταν έχεις και παιδί, πρέπει να είσαι ακόμα πιο προσεκτικός».

Καταλήγοντας για την περιπέτεια με την υγεία του ο κ. Μαρινάκης τόνισε:

«Το πρώτο μήνυμα είναι να κάνουμε εξετάσεις και να μη φοβόμαστε να έχουμε ταμπού να μιλήσουμε γι αυτό. Το δεύτερο είναι ότι αυτό όλο μου άλλαξε πολύ τον τρόπο σκέψης, χαλάρωσα σε πολλά, σταμάτησα να έχω απολυτότητες. Επειδή το άγχος μου το προκάλεσε, συνεχίζω να αγχώνομαι αλλά μετά από 5-10 λεπτά, αυτό που έχω μέσα μου με επαναφέρει».

Τι είναι η νόσος του Crohn

Η νόσος του Crohn προκαλεί φλεγμονή στο λεπτό έντερο. Εμφανίζεται συνήθως στο χαμηλότερο μέρος του λεπτού εντέρου, το οποίο ονομάζεται ειλεός, αλλά μπορεί να επηρεάσει οποιοδήποτε μέρος του πεπτικού σωλήνα, από το στόμα μέχρι τον πρωκτό.
Η φλεγμονή εκτείνεται σε βάθος μέσα στις στρώσεις του οργάνου που έχει υποστεί τη βλάβη. Μπορεί να προκαλέσει πόνο και να οδηγήσει σε συχνή κένωση του εντέρου, επιφέροντας διάρροια.
Η νόσος του Crohn είναι μια φλεγμονώδης νόσος του εντέρου (ΦΝΕ), όπως είναι η γενική ονομασία για τις παθήσεις που προκαλούν φλεγμονή στα έντερα.
Δυστυχώς, μπορεί να διαγνωστεί με δυσκολία, γιατί τα συμπτώματά της είναι παρόμοια με άλλες εντερικές διαταραχές, όπως είναι το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου και ένας άλλος τύπος ΦΝΕ που ονομάζεται ελκώδης κολίτιδα.
Η ελκώδης κολίτιδα προκαλεί φλεγμονή και έλκη στον έσω χιτώνα του τοιχώματος του παχέος εντέρου, το βλεννογόνο.
Η νόσος του Crohn επηρεάζει τους άνδρες και τις γυναίκες ισότιμα και φαίνεται να υπάρχει κληρονομικότητα.
Ποσοστό περίπου 20% των ανθρώπων που πάσχουν από τη νόσο του Crohn, έχουν κάποιο συγγενή εξ αίματος που πάσχει από κάποια μορφή ΦΝΕ. Συχνότερα, κάποιον αδερφό ή κάποια αδερφή και κάποιες φορές έναν γονιό ή ένα παιδί. Η νόσος του Crohn ονομάζεται επίσης ειλεΐτιδα ή εντερίτιδα.

Θεωρίες για το τι προκαλεί τη νόσο του Crohn υπάρχουν πολλές, καμία ωστόσο δεν έχει αποδειχτεί. Η πιο δημοφιλής θεωρία υποστηρίζει ότι το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού αντιδρά σε κάποιον ιό ή σε κάποιο βακτήριο προκαλώντας εξελισσόμενη φλεγμονή στο έντερο.
Οι πάσχοντες από νόσο του Crohn τείνουν να έχουν διαταραχές στο ανοσοποιητικό σύστημα, αλλά οι γιατροί δεν γνωρίζουν αν αυτές είναι το αποτέλεσμα ή η αιτία της νόσου.