Παρασκευή 19 Ιανουαρίου 2024

Πουλάνε και τρέλα με την ελευθερία του Τύπου


Τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωση ενέκριναν σήμερα την προσωρινή συμφωνία που επετεύχθη στις 15 Δεκεμβρίου για τον Ευρωπαϊκό Νόμο για την Ελευθερία των Μέσων Ενημέρωσης. Με αφορμή τις ανακοινώσεις αυτές διπλωματικές πηγές από τη χώρα μας βρήκαν την ευκαιρία να... πανηγυρίσουν και να μιλήσουν για «ακλόνητη υποστήριξη της Ελλάδας» στη συγκεκριμένη συμφωνία.
Είναι τέτοια η υποκρισία από ελληνικής πλευράς που οι διαρροές αυτές έρχονται μετά από ένα διήμερο στο οποίο η κυβέρνηση Μητσοτάκη δέχθηκε σφυροκόπημα από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την κατάσταση στην οποία έχει φέρει το Κράτος Δικαίου, αλλά και για την ασφυκτική κατάσταση που έχει διαμορφώσει για την Ελευθερία του Τύπου στη χώρα μας.

Υποκλοπές, παρακολουθήσεις δημοσιογράφων, επιθέσεις σε ΜΜΕ, αγωγές SLAPP και δεν συμμαζεύεται είναι μερικά από τα όσα έχουν καταγραφεί τα τελευταία χρόνια στη χώρα, με την Ελευθερία του Τύπου να έχει κατρακυλήσει σε πολύ χαμηλές θέσεις.

Παρόλα αυτά διπλωματικές πηγές σημειώνουν ότι, κατά τη συνεδρίαση των κρατών-μελών, που έγινε σε επίπεδο πρεσβευτών της ΕΕ (COREPER Ι), η Ελλάδα... αναγνώρισε τον ρόλο που διαδραματίζουν τα ελεύθερα και ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης στην υποστήριξη των δημοκρατικών αξιών και δήλωσε την ακλόνητη υποστήριξή της για την υιοθέτηση του EMFA.

«Από την αρχή, η Ελλάδα έχει ενστερνιστεί τις αρχές που περιγράφονται στον Ευρωπαϊκό Νόμο για την Ελευθερία των Μέσων Ενημέρωσης, όπως αποδεικνύεται από την υιοθέτηση εθνικών πρωτοβουλιών που ευθυγραμμίζονται απρόσκοπτα με τους στόχους της. Πρωτοβουλίες όπως αυτές που σχετίζονται με την ανεξαρτησία των μέσων μαζικής ενημέρωσης, τη διαφάνεια στην ιδιοκτησία των μέσων ενημέρωσης και την κρατική διαφήμιση, τα δικαιώματα των επαγγελματιών των μέσων ενημέρωσης και άλλα, έχουν ήδη εφαρμοστεί στη χώρα, επιδεικνύοντας την αφοσίωσή της στην προώθηση ενός περιβάλλοντος μέσων που εκτιμά τη διαφάνεια, τη λογοδοσία και τον πλουραλισμό», τονίζουν οι ίδιοι διπλωματικοί παράγοντες.

Οι συγκεκριμένες πηγές ανέφεραν ότι η ισχυρή υποστήριξη της Ελλάδας στο EMFA βασίζεται, επίσης, στο γεγονός ότι πλέον θα δημιουργηθεί ένα αμερόληπτο ενιαίο πλαίσιο εντός της Ένωσης που θα χρησιμεύει ως το πιο αντικειμενικό κριτήριο για την αξιολόγηση του επιπέδου πολυφωνίας σε κάθε κράτος-μέλος. Η υιοθέτηση του EMFA υπογραμμίζει την απομάκρυνση από τη χρήση αναξιόπιστων πηγών που διαστρεβλώνουν την αντικειμενική εικόνα της κατάστασης σε κάθε κράτος-μέλος.

Σημειώνεται, τέλος, ότι η Ελλάδα δηλώνει «περήφανη» που ήταν μέρος αυτής της πρωτοβουλίας «ορόσημο». Η ελληνική πλευρά εξέφρασε την ευγνωμοσύνη και την εκτίμησή της προς την Τσεχική, Σουηδική, Ισπανική και Βελγική Προεδρία, την Επιτροπή και τους εκπροσώπους της Ομάδας Εργασίας Οπτικοακουστικών και Μέσων Ενημέρωσης, για τις άοκνες προσπάθειες και την αφοσίωση που επέδειξαν στη διαμόρφωση αυτής της κρίσιμης νομοθεσίας.