ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Πέμπτη 11 Ιανουαρίου 2024

Με τους φοιτητές, για χιλιάδες λόγους


Δεν είναι μόνο οι αριθμοί που δείχνουν τη μεθοδική υποβάθμιση του δημόσιου Πανεπιστημίου. Δεν είναι μόνο οι 8.000 καθηγητές και τα 6 δις που έκλεψαν οι κυβερνήσεις των τελευταίων ετών από τα ΑΕΙ. Είναι η αγοραία μετατροπή της κοινωνίας και των παιδιών σε πελάτες, είναι το χτύπημα στο πανεπιστήμιο που πάντα ήταν αγκάθι στα πισινά της εξουσίας.
Για όλους αυτούς τους λόγους και για χιλιάδες ακόμα στάσου δίπλα στους φοιτητές, στους καθηγητές και στους εργαζόμενους των πανεπιστημίων που αγωνίζονται.
Μάριος Διονέλλης / Πίσω Σελίδες

***
Στις Πίσω Σελίδες μιλούν:
Ηλίας Κονδύλης, αναπληρωτής καθηγητής Πρωτοβάθμιας Φροντίδας της Ιατρικής του Α.Π.Θ.: «ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ ΤΗΣ ΧΑΛΙΜΑΣ Η ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΜΕΣΩ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΑΕΙ»
Ο Ηλίας Κονδύλης, αναπληρωτής καθηγητής Πρωτοβάθμιας Φροντίδας της Ιατρικής του Α.Π.Θ., μιλά για την μεγάλη υποστελέχωση αλλά και υποχρηματοδότηση στα δημόσια πανεπιστήμια που έδειξε σχετική έρευνα του ΚΕΠΥ.
Ο ίδιος τονίζει ότι η ιδιωτικοποίηση της εκπαίδευσης με την αυξημένη εμπλοκή ιδιωτών, είναι μια διαχρονική διαδικασία, παραθέτοντας ενδεικτικά ότι το 2008 στα πανεπιστήμια εργάζονταν περίπου 24.000 εργαζόμενοι ενώ σήμερα ο αριθμός αυτός φτάνει τους μόλις 16.000.
Παράλληλα αναφέρεται στην αναλογία καθηγητών-φοιτητών η οποία στην Ελλάδα είναι 47 φοιτητές προς έναν εκπαιδευτικό την ώρα που ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι 13 προς έναν, ενώ αν συμπεριληφθούν και οι μεταπτυχιακοί και υποψήφιοι διδάκτορες, αυτή η αναλογία ανεβαίνει.
Επίσης αναφέρεται στην υποχρηματοδότηση των δημόσιων ΑΕΙ σημειώνοντας ότι την τελευταία 12ετία χάθηκαν 6,1 δισεκατομμύρια ευρώ ενώ μιλά και για τις αυξημένες δαπάνες των οικογενειών για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, επισημαίνοντας ότι ουσιαστικά μετακυλίεται το κόστος από το κράτος προς τα νοικοκυριά.
Τέλος μιλά για τα 32 ιδιωτικά κολέγια που λειτουργούν στην Ελλάδα με περισσότερους από 32.000 φοιτητές και τα οποία την τελευταία 5ετία εμφανίζουν κέρδη δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ, ενώ χαρακτηρίζει «παραμύθι» το επιχείρημα της κυβέρνησης ότι θα αυξηθεί ο ανταγωνισμός τονίζοντας ότι το δημόσιο πανεπιστήμιο θα αποδυναμωθεί περισσότερο.