Παρασκευή 15 Δεκεμβρίου 2023

Ολα για την ΕΛ.ΑΣ.


Στον βωμό της «επιτάχυνσης της δικαιοσύνης» θυσιάζεται το δικαίωμα του κατηγορουμένου να μπορεί ανεμπόδιστα να εξετάσει την εκδοχή των αστυνομικών, να αντικρούσει κατηγορίες σε βάρος του και να εκθέσει πτυχές που συσκοτίστηκαν στο στάδιο της προδικασίας. Ο μόνος κερδισμένος στην ουσία είναι η ίδια η ΕΛ.ΑΣ.
***
Πόσες φορές βλέπουμε σκευωρίες να καταρρέουν μέσα σε μια δικαστική αίθουσα όταν αστυνομικοί ανεβαίνουν στο βήμα του μάρτυρα; Η απάντηση είναι «υπερβολικά πολλές», όταν αστυνομικοί αναγκάζονται να έρθουν αντιμέτωποι με τις αντιφατικές και ανυπόστατες προανακριτικές καταθέσεις τους κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας.
Με διάταξη που περιλαμβάνεται στο υπό διαβούλευση νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης, που επιφέρει για ακόμη μία φορά σαρωτικές αλλαγές στον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, καταργείται η υποχρέωση να εμφανίζεται ο μάρτυρας-αστυνομικός στο δικαστήριο, διάταξη που, κατά συνέπεια, καταργεί το δικαίωμα του κατηγορούμενου και βέβαια του συνηγόρου του στην εξέταση του μάρτυρα. Η διάταξη (παρ. 5, άρθρο 215 ΚΠΔ) ρητά αναφέρει πως αστυνομικοί και προανακριτικοί υπάλληλοι που έχουν καταθέσει στην προδικασία δεν καλούνται στο ακροατήριο. Από εδώ και στο εξής οι καταθέσεις τους θα διαβάζονται στο δικαστήριο και πλέον θα αποτελεί πρωτοβουλία του εκάστοτε εισαγγελικού λειτουργού και δικαστή για να παραγγείλει «κατ’ εξαίρεση» την κλήτευσή τους, αν «η εξέτασή τους στο ακροατήριο είναι αναγκαία για τη διάγνωση της κατηγορίας».
Ετσι αφαιρείται από το κάδρο η εξέταση σημαντικότατων και συχνά καθοριστικών καταθέσεων. Πόσο εφικτή είναι η πρόσβαση σε μια δίκαιη δίκη όταν ο κατηγορούμενος και οι νομικός εκπρόσωπός του στερούνται της δυνατότητας να εξετάσουν μάρτυρες αστυνομικούς που συχνά οι καταθέσεις τους είναι καταλυτικές στην απόδοση των κατηγοριών; Να εξετάζουν οι δικαστές τη δική τους εκδοχή των γεγονότων μόνο βάσει γραπτών ένορκων καταθέσεων που άπειρες φορές έχουν βασιστεί σε ψέματα; Ειδικά ενώ έχει αποδειχθεί πως σε περιπτώσεις αστυνομικής βίας και αυθαιρεσίας, οι ίδιοι καταλογίζουν αδικήματα σε θύματα ώστε να μην ενοχοποιηθούν οι ίδιοι.

- περισσότερα στο ρεπορτάζ της Εύας Παπαδοπούλου στην ΕφΣυν ΕΔΩ