«Τι συνέβη Αργύρη;», τον ρώτησα.
«Τι να συμβεί Χρηστάρα;», μου απάντησε. «Αφού δεν υπάρχουν φράγκα. Κι άμα δεν υπάρχουν φράγκα, θα κόψει ο άλλος απ’ όπου βρει κι απ’ όπου μπορεί!»
Και κόβει από την οικογενειακή ψυχαγωγία, από πού αλλού…
Πράγμα το οποίο μας φέρνει στο άργκιουμεντ (μιλάω Χάρβαρντ τώρα) του σημερινού τίτλου. Ότι δηλαδή το περιβόητο λεφτόδεντρο των προηγουμένων ετών, εκείνο εκεί το λεφτόδεντρο που ζέστανε τις τσέπες των μικρομεσαίων και ξανάφερε τη Νέα Δημοκρατία στην εξουσία, πάει το ‘φαγε ο δάκος. Το ξέρανε, το ‘στυψε, του ήπιε τους χυμούς, άλλο καρπό δεν βγάζει. Γι’ αυτό ακριβώς αναζητεί απεγνωσμένα η κυβέρνηση όχι τη δόλια τη Σούζαν αλλά τα πορτοφόλια των ελευθέρων επαγγελματιών και τους χαρατσώνει ενάμιση χιλιάρικο. «Κυριάκο Μητσοτάκη άκου το καλά, αυτά δεν μας τα είπες προεκλογικά», ήταν το σύνθημά τους πριν από ένα μήνα, το άκουσα με τ’ αυτάκια μου από τους συγκεντρωμένους και τις συγκεντρωμένες στην οδό Ακαδημίας. Αλλά μετά την απομάκρυνση εκ του ταμείου, ουδέν λάθος αναγνωρίζεται…
Άσε τον ΟΑΕΔ, που πλέον τον λέμε αλλιώς κατά την καινούρια μόδα να βαφτίζουμε Γιαννάκη τον Γιάννη. Πήγαινε να ξεκινήσει τη χρονιά με πλεόνασμα πάνω από εκατό μύρια και αποκαλύπτεται (δημοσίευσαν σχετικά πρωτοσέλιδα η «δημοκρατία» και η «Αυγή»), ότι θα γράψει «μείον» στο ταμείο του γύρω στα 550 μύρια. Και από τον ΟΕΑΔ που πλέον τον λένε αλλιώς, κρέμονται ένα σωρό προγράμματα, μην κοροϊδευόμαστε ότι δεν θα την βρούμε μπροστά μας την τρύπα. Κάπως θα έγινε, κάπως θα προέκυψε και η συγκεκριμένη εξέλιξη, τίποτε δεν είναι τόσο τυχαίο. Χώρια που οι άνεργοι δεν θα παίρνουν το επίδομα ολόκληρο και σε κασαδούρα, αλλά το μισό θα είναι σε προπληρωμένη κάρτα. Για να μην τα φάνε σε ναρκωτικά και κομενάκια, υποθέτω…
Εν τω μεταξύ, προκύπτει ότι η αύξηση του ΑΕΠ οφείλεται κατά 60 % στον υψηλό πληθωρισμό, αλλά μας τελειώνει και αυτό, διότι όπως έγραψε η ΕφΣυν, «το 2024 είναι το πρώτο έτος της τριετίας που ο αποπληθωριστής του ΑΕΠ είναι χαμηλότερος από τους ρυθμούς ανάπτυξης, σηματοδοτώντας το τέλος αυτού του δημοσιονομικού “έκτακτου μπόνους”». Την ίδια ώρα η «ανάπτυξη» εξακολουθεί να στηρίζεται στον τουρισμό και στο ρήαλ εστέητ, με «δυσδιάκριτη συμβολή του πρωτογενούς τομέα» και «αξιόλογη διάσταση» μόνο του τομέα της ενέργειας στη βιομηχανία…
Με δυο λόγια;
Με δυο λόγια, το τραίνο της πανδημίας, αυτός ο συρμός που μας έκανε από φτωχάλες να αισθανθούμε μεσαία τάξη, δεν έχει άλλη καύσιμα. Και όσο και να ποντάρει η κυβέρνηση στο Ταμείο Ανάκαμψης, έρχονται οι φυσικές καταστροφές (βλέπε Θεσσαλία, Ρόδος, Έβρος και ο κατάλογος δεν έχει τέλος) να απορροφήσουν τα κεφάλαια που προορίζονταν για έργα βιτρίνας. Επομένως, νερό να πάρετε αγαπητές αναγνώστριες και αγαπητοί αναγνώστες. Όχι μόνο γιατί θα ιδιωτικοποιηθούν οι Υπηρεσίες Ύδρευσης (το νέο Ελντοράντο!), αλλά και διότι το μέλλον μας έχει πολλή ξηρασία. Και αφραγκία, αλλά γλυκά θέλω να το πω…
Y.Γ.: Μιλάω με φίλο μου για τα φορομπηχτικά μέτρα, μου λέει για κουμπάρο του από τη Λάρισα που είναι ηλεκτρολόγος και θα πληρώσει τρία χιλιάρικα, συν άλλα τέσσερα χιλιάρικα για ένα σαντουϊτσάδικο που διατηρεί. Και κλαίει πρωί βράδυ.
«Τι κόμμα ψήφισε ο κουμπάρος;», ρωτάω τον φίλο.
«Κάνεις ότι δεν ξέρεις, ε;», απαντάει αυτός.
Χρήστος Ξανθάκης
Voices / Newpost