Πέμπτη 30 Νοεμβρίου 2023

Και οι δύο μετράνε το μπόι τους


Πόσοι(ες) φεύγουν και πόσοι(ες) έρχονται; Ο λόγος για τις διεργασίες στον ΣΥΡΙΖΑ. Σε καθημερινή βάση βλέπουμε κείμενα καταγγελίας εναντίον της νέας ηγεσίας με τις υπογραφές μελών και μεσαίων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ από διάφορες περιοχές της χώρας, αλλά και από το εξωτερικό εκεί όπου λειτουργούν οργανώσεις. Δηλώνουν τη διαφωνία τους και ανακοινώνουν την αποχώρησή τους. Υπάρχει κύμα αποχωρήσεων; Υπάρχει. Το λένε τα νούμερα. Υπάρχει μεθόδευση; Υπάρχει. Εχουμε δει τα ίδια ονόματα κάτω από διαφορετικά κείμενα. Ετσι γίνεται σ’ αυτές τις περιπτώσεις. Θέλουν να αποδείξουν ότι επηρεάζουν πολύ κόσμο στον ΣΥΡΙΖΑ και δίνουν με δόσεις τις αποχωρήσεις για να προκαλέσουν εντύπωση και να δημιουργήσουν ντόρο ξέροντας ότι τα μέσα ενημέρωσης θα ασχοληθούν. Δεν πρόκειται για κάτι πρωτοφανές. Δεν είναι μια ασυνήθιστη πρακτική.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης όμως έχει άλλη εικόνα για αυτό που συμβαίνει στον ΣΥΡΙΖΑ τις τελευταίες μέρες. Προσπαθεί να ενθαρρύνει, να εμψυχώσει αυτούς που μένουν. Στέλνει το μήνυμα ότι δεν πρέπει να πέσουν σε κρίση πανικού γιατί αυτό βοηθάει τους «αποστάτες». Αισιοδοξία λοιπόν και πρωτοβουλίες για την ανασύνταξη. Οι αριθμοί όμως είναι αμείλικτοι. Τους αμφισβητεί. Πιστεύει ότι τα πράγματα δεν είναι και τόσο σοβαρά. Σε ανάρτησή του αναφέρει:
 «Επειδή υπάρχει μία μαζική προπαγάνδα από τα ΜΜΕ για το “κύμα αποχωρήσεων” από τον ΣΥΡΙΖΑ, θα ήθελα να δώσω τα ακριβή στοιχεία, χωρίς κανένα σχόλιο. Το τελευταίο 10ήμερο αποχώρησε από τις ΟΜ του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. το 1,03% των μελών του κόμματος. Στον isyriza, είχαμε 152 email αποχώρησης και 758 νέες εγγραφές». 
Η αριθμητική του κ. Κασσελάκη δεν συμφωνεί με την αριθμητική των άλλων.

Θα μάθουμε λίαν συντόμως για το μέγεθος της ζημιάς που υπέστη ο ΣΥΡΙΖΑ από τις δύο διασπάσεις. Στο επίπεδο της εκλογικής επιρροής θα έχουμε εικόνα στις πρώτες δημοσκοπήσεις που θα κυκλοφορήσουν και το τελικό συμπέρασμα για το ποιο σχήμα θα κατισχύσει θα το βγάλουμε από την κάλπη των ευρωεκλογών. Ξέρουμε όμως για τις απώλειες που έχει στα καθοδηγητικά όργανά του, δηλαδή στην Πολιτική Γραμματεία και κυρίως στην Κεντρική Επιτροπή. Βαριά ονόματα που ήταν σε υπουργικές θέσεις και σε κορυφαία κομματικά πόστα είναι εκτός ΣΥΡΙΖΑ. Οι περισσότεροι θα στελεχώσουν το αντίπαλο δέος. Ελπίζουν ότι θα τους ακολουθήσουν τα μέλη και τα μεσαία στελέχη που διέρρηξαν τις σχέσεις τους με τον ΣΥΡΙΖΑ. Πότε θα καταλήξουν σε αποφάσεις; Αγνωστο. Θέλουν τον χρόνο τους. Τι θα είναι αυτό που θα φτιάξουν; Δίκτυο; Κόμμα; Κλασικού τύπου; Ομοσπονδία τάσεων; Κάτι σαν τον ΣΥΡΙΖΑ της παλιάς εποχής χωρίς όμως τον Τσίπρα; Ανοικτά ερωτήματα.

Πήραμε μια γεύση από τον Ευκλείδη Τσακαλώτο. Στη συνέντευξή του στον Δημήτρη Τερζή («Εφημερίδα των Συντακτών», 25-11-2023) είπε ότι «χρειαζόμαστε κάτι παραπάνω από φόρουμ διαλόγου και κάτι λιγότερο από κόμμα». Ασαφές; Σίγουρα. Είναι λογικό. Ψάχνονται. Για να κάνουν κάτι σοβαρό και όχι ένα γκρουπούσκουλο ή μια λέσχη συζητήσεων πρέπει να βρουν ανθρώπινους και οικονομικούς πόρους, πρέπει να κουβεντιάσουν με πολλούς ανθρώπους, να συντάξουν κείμενα (πολύ γράψιμο) για τις θέσεις, τη στρατηγική, το πρόγραμμα, τις πολιτικές συμμαχίες, το καταστατικό, πρέπει να καταλήξουν σε συμφωνία για τον τίτλο (δεν είναι εύκολη υπόθεση), για τον επικεφαλής (ούτε αυτό είναι απλό) και την ηγετική ομάδα. Ιδρυτικό συνέδριο; Θα δούμε. Και ταυτοχρόνως πρέπει να έχουν παρουσία στις αντιπαραθέσεις με τα άλλα κόμματα εντός και εκτός Βουλής. Δουλειά μπόλικη δηλαδή. Μ’ άλλα λόγια, «ναυπηγώντας εν πλω», όπως έχει πει για άλλο θέμα ο Αριστείδης Μπαλτάς.

Τάσος Παππάς