Δευτέρα 13 Νοεμβρίου 2023

Ο πρόεδρος πιάνει στασίδι στο «Κόκκινο»


 Μηνύματα για ενότητα στα λόγια, διαγραφές και αποχωρήσεις στην πράξη

Την ίδια ώρα που ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και η ηγετική ομάδα γύρω του μιλούν για μια νέα μέρα με ενότητα, και «χωρίς τάσεις», προχωρούν σε διαγραφές ενώ συνεχίζεται η πολιτική αιμορραγία με αποχωρήσεις και διαρροές.
Παρά τη σφοδρή κριτική που δέχθηκε, ακόμη και από στελέχη του κόμματος που επέλεξαν να παραμείνουν στον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, στέλνοντας το μήνυμα ότι δεν υπάρχει λευκή επιταγή, ο Στέφανος Κασσελάκης το πρωί της Δευτέρας επιχείρησε να δείξει ότι πλέον το κόμμα είναι έτοιμο να φύγει μπροστά. Την κριτική στους αποχωρήσαντες και σε όσους τον επέκριναν για αντιδημοκρατική και αντικαταστατική συμπεριφορά ανέλαβε η Δώρα Αυγέρη, η οποία ούτε λίγο ούτε πολύ είπε πως «η κριτική ξεπέρασε κάθε όριο ανοχής».

Την ίδια ώρα, ο Σωκράτης Φάμελλος με επιστολή του προς τον πρόεδρο της Βουλής, ανακοίνωσε ότι διαγράφονται από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος η Πέτη Πέρκα και Ευκλείδη Τσακαλώτο, που αποχώρησαν από τη κόμμα. 
Επίσης, την παραίτησή τους από την Κεντρική Επιτροπή, με βαριές αιχμές κατά του Στέφανου Κασσελάκη, ανακοίνωσαν οι Γιώργος Κυρίτσης και Τριαντάφυλλος Μηταφίδης.

«Να ανοίξουμε τον ΣΥΡΙΖΑ στην κοινωνία»

Την ώρα που όλοι βλέπουν ότι η κρίση στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεν έχει επιλυθεί, αλλά μπορεί να επιδεινωθεί, ο Στέφανος Κασσελάκης έκανε παρέμβαση το πρωί της Δευτέρας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο 105.5», όπου δήλωσε ότι πλέον οι «οι διαφορές μέσα στο κόμμα είναι μικρές», εκτιμώντας ότι «είναι μια καινούργια μέρα για την παράταξη που ενωμένη και με φρέσκες ιδέες και φρέσκο λόγο και με βαθιά ανθρωπιστικό και οικολογικό πρόσημο θα πάμε μπροστά και θα ανοίξουμε το κόμμα στην κοινωνία».
Αποφεύγοντας να αναφερθεί στην κριτική που του ασκήθηκε, κυρίως για παράκαμψη των οργάνων του κόμματος και για την εμπρηστική ομιλία του, με επίκεντρο το δημοψήφισμα για τις διαγραφές, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είπε ότι τα όργανα του κόμματος δουλεύουν ώστε «να πάμε συντεταγμένα σε ένα μεγάλο συνέδριο».
Επέμεινε σε αυτό που ονομάζει «αδιαμεσολάβητη σχέση με τους πολίτες» λέγοντας ότι «θα ανοίξουμε το κόμμα σε πολλά μέλη, θα είστε ευπρόσδεκτοι όσοι μας ακούτε να συνεισφέρετε γιατί πιστεύουμε ότι η σοφία του ελληνικού λαού είναι το μεγαλύτερό μας χαρτί σαν κοινωνία και αυτό θέλουμε να μπορέσουμε να εκμαιεύσουμε στο κόμμα μας».
Επίσης, προανήγγειλε τακτική ραδιοφωνική παρουσία στον ραδιοφωνικό σταθμό, λέγοντας: «Θα σας έρθω απροειδοποίητα στον σταθμό και επίσης θα ήθελα να αρχίσουμε και την «Ώρα του Προέδρου» μια φορά την εβδομάδα στο Κόκκινο και να μπορώ να απαντάω κατευθείαν ερωτήσεις από τους φίλους μας».

Δώρα Αυγέρη: Προχωράμε χωρίς τάσεις και ομάδες

Η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, από την πλευρά της, ενώ τόνισε ότι πλέον το κόμμα «προχωρά μπροστά, ενδυναμωμένο από πείσμα και ζήλο», απέδωσε την ευθύνη για την κρίση στο κόμμα στους αποχωρήσαντες και σε όσους άσκησαν κριτική, αλλά παραμένουν στο κόμμα, στον Στέφανο Κασσελάκη. Μίλησε επίσης για τέλος των τάσεων και των ομάδων στο κόμμα. Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό MEGA, η Δώρα Αυγέρη είπε ότι «μιλάμε για την επόμενη μέρα. Κανείς δεν χαίρεται και δεν επιχαίρει. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ προχωρά μπροστά, ενδυναμωμένος από πείσμα και ζήλο, προσηλωμένος στα πραγματικά προβλήματα της κοινωνίας. Ο κόσμος θέλει προτάσεις, θέλει λύσεις για αυτά που τον απασχολούν σήμερα», δήλωσε.


«Κάποιοι και κάποιες επέλεξαν άλλους δρόμους. Πλέον δεν θα αξιολογούνται μόνο για αυτά που λένε για τον ΣΥΡΙΖΑ. Θα αξιολογούνται για αυτά που λένε και αυτά που κάνουν για την κοινωνία και για την αντιπολίτευσή τους απέναντι στον πρωθυπουργό και τη ΝΔ», είπε για τους αποχωρήσαντες, ενώ όταν ρωτήθηκε αν υπήρξαν προσπάθειες για ενότητα από την ηγεσία του κόμματος, η Δώρα Αυγέρη απάντησε με μια ερώτηση: «Μπορεί κανείς να ισχυριστεί ότι ο Στέφανος Κασσελάκης δεν κατέβαλε και δεν συνεχίζει να καταβάλει κάθε ενωτική προσπάθεια;».

Και όταν ρωτήθηκε το αν το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει ανάγκη τα ιστορικά στελέχη, είπε: «Προφανώς, αλλά δυο μήνες τώρα ακούμε πολλά λόγια, καταναλώθηκε πάρα πολλή φαιά ουσία, όχι με καλό σκοπό. Οι λέξεις που βγήκαν από το στόμα δεν ήταν για να προσφέρουν στην ενότητα ή ακόμα και για να συμβουλέψουν το νέο πρόεδρο. Ειπώθηκαν ακριβώς για να πληγώσουν την ενότητα, να πληγώσουν την εικόνα και, σε τελική ανάλυση, για να αποθαρρύνουν τον ίδιο τον κόσμο».

Ενδιαφέρον έχει η αποστροφή του λόγου της για την ομιλία με την οποία έκλεισε την ομιλία του ο Στέφανος Κασσελάκης, λέγοντας ότι ο «πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ουσιαστικά είπε ότι “μηδενίζουμε”, ότι πάμε όλοι μαζί να δουλέψουμε για τον κοινό στόχο. Χωρίς ομάδες, χωρίς τάσεις, η μοναδική τάση είναι η δημοκρατική τάση, δηλαδή η βάση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Αυτό άλλωστε θέλει ο κόσμος».

«Επιτέλους, ας αφεθεί καθαρό το τοπίο για να κάνουμε αντιπολίτευση στον κ. Μητσοτάκη και στη Νέα Δημοκρατία», κατέληξε η Δώρα Αυγέρη.

Παραίτηση με αιχμές κατά Κασσελάκη από Κυρίτση-Μηταφίδη

Δεν πρόλαβαν να δηλώσουν τα παραπάνω Κασσελάκης και Αυγέρη και δήλωση παραίτησης από την Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία έκαναν προς του γραμματείς του κόμματος οι πρώην βουλευτές Γιώργος Κυρίτσης και Τριαντάφυλλος Μηταφίδης. Όπως όλα δείχνουν, η εσωκομματική αντιπολίτευση στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ επιμένει να μη σιωπά, καθώς τόσο η ομάδα της Έφης Αχτσιόγλου και αυτή του Διονύση Τεμπονέρα, έχουν ήδη δείξει τα δόντια τους.
Στη δήλωσή τους προς τη Ράνια Σβίγγου και τον Γιώργο Βασιλειάδη, βάλλουν κατά του Στέφανου Κασσελάκη, σημειώνοντας ότι «με ευθύνη του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Στέφανου Κασσελάκη το κόμμα μας οδηγείται στον πολιτικό εκφυλισμό και τη διάλυση».
Όπως αναφέρουν, «με τη διχαστική ομιλία του στην Κ.Ε. - μνημείο πολιτικού αμοραλισμού, αυταρχικής και αντιδημοκρατικής συμπεριφοράς - κατήργησε ουσιαστικά τα εκλεγμένα όργανα του κόμματος, ακόμα και την Επιτροπή Δεοντολογίας. Με τις αμετροεπείς, προσβλητικές επιθέσεις του κατά ιδρυτικών στελεχών του κόμματος, δημιουργεί κλίμα διωγμού όσων διαφωνούν με τις χωρίς αρχές μεθοδεύσεις του».
Όπως αναφέρουν, υποβάλλουν την παραίτηση τους από την ΚΕ «επειδή δεν είμαστε διατεθειμένοι να υπηρετήσουμε την παραμόρφωση της φυσιογνωμίας του κόμματος και το αρνητικό, για το κόμμα και τις λαϊκές ανάγκες, πολιτικό σχέδιο που φιλοτεχνεί η περί τον πρόεδρο ηγετική ομάδα».
Ωστόσο δηλώνουν ότι «δεν παραιτούμαστε από το δικαίωμά μας να απευθυνθούμε στη βάση του κόμματος και να παλέψουμε για τις απόψεις μας ως απλά μέλη».