Τρίτη 7 Νοεμβρίου 2023

Μισθοί - φιλοδωρήματα για τους δημοσιογράφους


ΠΟΕΣΥ: ΣΣΕ και διαφανείς διαδικασίες προσλήψεων στην ΕΡΤ


Πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο 4 Νοεμβρίου στη Λάρισα το Γενικό Συμβούλιο της ΠΟΕΣΥ, που ήταν το 2ο από την εκλογή της παρούσας διοίκησης. Στη συζήτηση κυριάρχησαν οι Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, τα εργασιακά θέματα, ειδικά των περιφερειακών ΜΜΕ, η ΕΡΤ, ο οργανισμός «ΞΕΝΟΦΩΝ», οι καταχρηστικές αγωγές (SLAPPs’). Ακόμη συγκροτήθηκαν τρεις Επιτροπές (Τεχνολογίας – Δεοντολογίας – Τεχνητής Νοημοσύνης, Εργασιακών Θεμάτων, Περιβαλλοντικής Εργασίας) και έγινε μια πρώτη συζήτηση-ενημέρωση για τη δημιουργία Media Council. Παρόντες ήταν και οι πρόεδροι των Ενώσεων και των Ταμείων.

Συγκεκριμένα, στο Συμβούλιο επαναβεβαιώθηκε:
  • Η σταθερή στάση όλου του συνδικαλιστικού χώρου για την άμεση υπογραφή συλλογικών συμβάσεων για όλους τους εργαζόμενους δημοσιογράφους σε όλα τα ΜΜΕ όλης της χώρας.
  • Η συνεργασία όλων και η ανάγκη αντιμετώπισης των εργασιακών προβλημάτων, ειδικά των περιφερειακών ΜΜΕ.
  • Η ανάγκη αντιμετώπισης των προβλημάτων στην ΕΡΤ, την ΕΡΤ3, την ΕΡΑ ΣΠΟΡ και τους Περιφερειακούς Σταθμούς.
  • Η ενίσχυση και εδραίωση του «Ξενοφώντα» ως Οργανισμού συλλογικής διαχείρισης και προστασίας των πνευματικών δικαιωμάτων όλων των δημοσιογράφων της χώρας.
  • Συζητήθηκε επίσης, η συμπεριφορά του δημάρχου Βόλου Αχιλλέα Μπέου και οι πρόσφατες δηλώσεις του κατά δημοσιογράφων.

Στο Συμβούλιο συζητήθηκαν και υιοθετήθηκαν τα ψηφίσματα:

-Για την ΕΡΤ

-Για τους Έλληνες δημοσιογράφους που είναι απεσταλμένοι στο Ισραήλ και καλύπτουν τον πόλεμο

-Για τη συμπεριφορά του Δημάρχου Βόλου Αχιλλέα Μπέου

-Για τα εργασιακά θέματα των περιφερειακών ΜΜΕ

Ακολουθούν αναλυτικά τα ψηφίσματα:

ΨΗΦΙΣΜΑ για ΕΡΤ

Το Γενικό Συμβούλιο της ΠΟΕΣΥ εκφράζει την αντίθεσή του αλλά και την ανησυχία του για εργασιακά και θεσμικά θέματα στην ΕΡΤ ΑΕ.

Το Γενικό Συμβούλιο καλεί τον Πρόεδρο και το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΡΤ να εφαρμόσουν πλήρως τη ΣΣΕ 2022-2023. Ενώ η ΣΣΕ λήγει στο τέλος του 2023, η διοίκηση καθυστερεί με προσχηματικούς λόγους την καταβολή για την αγορά ή ανανέωση του ηλεκτρονικού εξοπλισμού.

Η εκτεταμένη χρήση ελαστικών εργασιακών σχέσεων, είτε με συμβάσεις, είτε μέσω εργολαβικών εταιρειών παραγωγής, οδηγεί στην ομηρία πάνω από 150 δημοσιογράφους και εκατοντάδες εργαζόμενους άλλων ειδικοτήτων. Είναι επιβεβλημένο να οριστούν διαφανείς διαδικασίες προσλήψεων.

Το Γενικό Συμβούλιο της ΠΟΕΣΥ δηλώνει απερίφραστα ότι δεν θα επιτρέψει σχεδιασμούς για συρρίκνωση των προγραμμάτων και των δομών της ΕΡΤ. Εναντιωνόμαστε στη συνεχιζόμενη υποβάθμιση του ενημερωτικού χαρακτήρα της ΕΡΤ3 από τη διοίκηση της ΕΡΤ, την αλλοίωση της φυσιογνωμίας της, καθώς και την πλήρη υποβάθμιση των 19 Περιφερειακών Σταθμών της ΕΡΤ.

Βρίσκεται επίσης σε εξέλιξη συρρίκνωση και απαξίωση του αθλητικού προγράμματος της ΕΡΤ, κυρίως στην ιστορική ΕΡΑ ΣΠΟΡ. Είναι αδιανόητο η διοίκηση της ΕΡΤ να κατευθύνει τους δημοσιογράφους να ζητούν από τις ΠΑΕ ή ΚΑΕ την κάλυψη των εξόδων μετακίνησής τους για μεταδόσεις αθλητικών διοργανώσεων.

Τέλος, είναι επείγον να υπογραφεί νέα ΣΣΕ με θεσμικούς και οικονομικούς όρους, με αυξήσεις -επιτέλους- στις αποδοχές των δημοσιογράφων.

ΨΗΦΙΣΜΑ για τον πόλεμο στη Γάζα

To Γενικό Συμβούλιο της ΠΟΕΣΥ εκφράζει την βαθύτατη ανησυχία του για τη δυσχερή θέση όλων των δημοσιογράφων και των εργαζομένων στα μέσα ενημέρωσης και των Ελλήνων απεσταλμένων στην εμπόλεμη περιοχή στη Γάζα.

Είναι εξαιρετικά ανησυχητικό ότι το Ισραήλ ανακοίνωσε στις 27 Οκτωβρίου ότι «δεν εγγυάται την ασφάλεια των δημοσιογράφων», υπονομεύοντας το ύψιστο αγαθό της ενημέρωσης και ασκώντας εμμέσως πίεση για το περιεχόμενο και την αμεροληψία.

Η ΠΟΕΣΥ ενώνει την φωνή της με την ΔΟΔ και απορρίπτει αυτή την πολιτική και απαιτούμε από τους Ισραηλινούς υπουργούς και στρατιωτικούς διοικητές να συμμορφωθούν με το διεθνές δίκαιο.

Έως σήμερα, από την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου και τις ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις, 36 συνάδελφοί μας – σε συντριπτική πλειοψηφία Παλαιστίνιοι – αλλά και Ισραηλινοί και από άλλες χώρες έχουν σκοτωθεί, άλλοι έχουν τραυματισθεί ή/και είναι αγνοούμενοι, ενώ δύο φορές έως σήμερα και Έλληνες συνάδελφοί μας έχουν κινδυνεύσει.

Πρέπει να διατρανώσουμε ότι οι δημοσιογράφοι πρέπει να είναι ασφαλείς, να αισθάνονται ασφαλείς και να γίνονται σεβαστοί οι κανόνες τους διεθνούς Δικαίου και οι Συνθήκες για τον Τύπο. Ποτέ στο παρελθόν δεν υπήρξαν τόσες απώλειες στην παγκόσμια δημοσιογραφική οικογένεια σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα.

Καλούμε τους Έλληνες συναδέλφους να μην υποκύπτουν σε εργοδοτικές πιέσεις και να μην δέχονται να μεταβούν σε εμπόλεμες περιοχές χωρίς τον απαραίτητο εξοπλισμό και ασφάλιση και καλούμε τους ιδιοκτήτες των Μέσων να προστατέψουν τους συναδέλφους μας δημοσιογράφους και τεχνικούς αλλά και να καταβάλλουν την ημερήσια αποζημίωση που προβλέπεται στην ΚΥΑ και την σύμβαση για τα Δημόσια Μέσα και να μην υπεκφεύγουν.

Καλούμε το Ισραήλ να συμμορφωθεί πλήρως με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο και το διεθνές δίκαιο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και να ενεργήσει για να αποτρέψει την τη διάπραξη και την υποκίνηση οποιουδήποτε εγκλήματος σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, συμπεριλαμβανομένων των εγκλημάτων πολέμου, των εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας και της γενοκτονίας.

Σημειώνουμε ότι το άρθρο 79 της Σύμβασης της Γενεύης ορίζει ότι: “Οι δημοσιογράφοι στις εμπόλεμες ζώνες πρέπει να αντιμετωπίζονται ως άμαχοι και να προστατεύονται ως τέτοιοι, υπό την προϋπόθεση ότι δεν διαδραματίζουν κανένα ρόλο στις εχθροπραξίες”.

Απαιτούμε σεβασμό του άρθρου αυτού, η παράβαση του οποίου θα αποτελούσε έγκλημα πολέμου.

Σημειώνουμε επίσης ότι η επικοινωνία με τη Γάζα – συγκεκριμένα η πρόσβαση στο διαδίκτυο – είναι συχνά μη διαθέσιμο, παραβιάζοντας έτσι το θεμελιώδες δικαίωμα της πληροφόρησης, της ελεύθερης επικοινωνίας και της ενημέρωσης.

ΨΗΦΙΣΜΑ για Αχ. Μπέο

Το Γενικό Συμβούλιο της ΠΟΕΣΥ καταδικάζει και αποδοκιμάζει τις πρόσφατες δηλώσεις του Δημάρχου Βόλου κ. Αχιλλέα Μπέου με τις οποίες, για μία ακόμη φορά, καταφέρθηκε κατά των δημοσιογράφων και του δικαιώματός τους να ενημερώνουν ελεύθερα και ανεξάρτητα τους πολίτες.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο κ. Μπέος επιχειρεί την απαξίωση και συκοφάντηση του δημοσιογραφικού λειτουργήματος και τον στιγματισμό των δημοσιογράφων με εκφράσεις ου δεν αρμόζουν στο αιρετό αξίωμα αλλά και στην πόλη που εκπροσωπεί.

Αυτή τη φορά ξεπέρασε κάθε όριο, προτρέποντας τους δημότες του Βόλου ακόμη και σε βιαιοπραγία κατά τοπικών δημοσιογράφων, διότι άσκησαν κριτική για τις αρρυθμίες που παρουσιάζει η λειτουργία της πόλης δύο μήνες μετά την καταστροφική πλημμύρα στο Βόλο.

Η ΠΟΕΣΥ, μαζί με τις Ενώσεις Συντακτών-μέλη της, δηλώνει ότι θα υπερασπιστεί με κάθε τρόπο την ελεύθερη άσκηση της δημοσιογραφικής εργασίας και την αξιοπρέπεια κάθε δημοσιογράφου, ασκώντας κάθε νόμιμο μέσο για να μπει ένας φραγμός σε αυτόν τον κατήφορο και θα αγωνιστεί για τη διασφάλιση της θεμελιώδους αρχής, ότι η πληροφορία είναι κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα ή μέσο προπαγάνδας, καθώς και την προάσπιση του δικαιώματος των πολιτών να πληροφορούνται και να πληροφορούν για τα πάντα, σε συνθήκες ελευθερίας, δημοκρατίας, ειρήνης και κοινωνικής δικαιοσύνης.

ΨΗΦΙΣΜΑ για τα ΜΜΕ και την Περιφέρεια

Το Γενικό Συμβούλιο της ΠΟΕΣΥ, για μία ακόμη φορά διαπιστώνει ότι η κατάσταση στα ΜΜΕ της Περιφέρειας επιδεινώνεται. Στα περισσότερα τείνει να εκλείψει η πλήρης απασχόληση των δημοσιογράφων και σε ορισμένες περιπτώσεις οι μισθοί έχουν μετατραπεί σε φιλοδωρήματα.

Ο Νόμος με το Μητρώο Έντυπου και Ηλεκτρονικού Τύπου (Ν.5005/2022) μπορεί να αποτελέσει μία αρχή (ή το Έναυσμα) για την αλλαγή του τοπίου, έτσι ώστε να εκλείψουν τα κενά που αξιοποιούν και προσπαθούν να αξιοποιήσουν οι εργοδότες σε βάρος των εργαζομένων.

Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις των δημοσιογράφων της Περιφέρειας θεωρούν ότι ο ελάχιστος αριθμός απασχολουμένων που προβλέπει ο νόμος (Έκδοση Εφημερίδας ακόμη και με έναν εργαζόμενο που μπορεί να μην είναι δημοσιογράφος) και η απουσία πρόβλεψης για πλήρη απασχόληση, δίνει το δικαίωμα στου εργοδότες όχι μόνο να καταργούν στην πράξη το 8ωρο, αλλά και να προσπαθούν να εξασφαλίσουν την ένταξη του στο Μητρώο εφαρμόζοντας αποικιοκρατικούς όρους εργασίας.

Το Γ.Σ. της ΠΟΕΣΥ, θεωρεί επιβεβλημένη την τροποποίηση του Νόμου 5005/2022, τουλάχιστον ως προς το σκέλος που αφορά τις προϋποθέσεις εγγράφως στο Μητρώο των Περιφερειακών ΜΜΕ.

Καλεί το ΣΕΠΕ και το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης να επιτελέσουν το ρόλο τους για την τήρηση της ισχύουσας εργατικής και ασφαλιστικής νομοθεσίας στα ΜΜΕ της Περιφέρειας.

Επίσης, το Γ.Σ. της ΠΟΕΣΥ καλεί όλους τους συναδέλφους να πλαισιώσουν τις Ενώσεις τους και με πνεύμα εμπιστοσύνης να τις ενημερώνουν, λεπτομερώς για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στο χώρο εργασίας.