Μία από τις πιο εμβληματικές σοπράνο του 20ού αιώνα, η La Divina, όπως έμελλε να μείνει γνωστή στην Ιστορία η Μαρία Κάλλας, άλλαξε την όπερα με την καλλιτεχνική συνεισφορά της, αποθεώθηκε όσο λίγοι καλλιτέχνες στη σκηνή και έζησε έναν κινηματογραφικό βίο. Καθώς στις 2 Δεκεμβρίου συμπληρώνονται 100 χρόνια από τη γέννησή της, η Vogue Greece που κυκλοφορεί την Κυριακή 26 Νοεμβρίου με την Καθημερινή την τιμά αφιερώνοντάς της ένα ολόκληρο τεύχος, εξερευνώντας τo iconic στυλ της και τις ερμηνείες-σταθμό, και συναντώντας τις γυναίκες που την υποδύθηκαν μετέπειτα.
Επίσης αυτή την Κυριακή, οι Σελίδες Ιστορίας της «Καθημερινής» επιστρέφουν με βασικό τους θέμα έναν πλούσιο φάκελο για τη θέση των γυναικών στην κοινωνία και την αποτύπωση που αυτή είχε σε κορυφαία διαχρονικά λογοτεχνικά έργα.
Με τη βοήθεια της Αγγέλας Καστρινάκη, ξεκινάμε από την Πηνελόπη, το αρχέτυπο της πιστής συζύγου (;), η οποία υμνείται, κατακρίνεται και τελικά βρίσκει τη φωνή της, και συνεχίζουμε, με τον Ευάγγελο Καραμανέ, ο οποίος εστιάζει στο δημοτικό τραγούδι, όπου η γυναίκα έχει πρωταρχικό ρόλο τόσο στους στίχους όσο και στη διατήρηση και διάδοσή του. Στη συνέχεια, κινούμενοι εκτός ελληνικών ορίων, παρουσιάζουμε τις γυναίκες στα έργα του Σαίξπηρ, που από «στρίγγλες» και «λιμνούλες στην ιδιοκτησία του συζύγου στην οποία ενδέχεται να ψαρέψει ο γείτονας» μπορεί να γίνουν δυναμικές έως βίαιες, τις σύνθετες ηρωίδες της Τζέιν Όστεν και της Σαρλότ Μπροντέ, την «αόρατη» (;) Κυρία Νταλογουέι της Βιρτζίνια Γουλφ, μέσα από κείμενα που υπογράφουν οι Ξένια Γεωργοπούλου, Αικατερίνη Κίτση-Μυτάκου και Αργυρώ Μαντόγλου. Το αφιέρωμα συμπληρώνουν κείμενα του Άθω Δημουλά για τη Μαντάμ Μποβαρί, ηρωίδα του σκανδαλώδους ομότιτλου μυθιστορήματος του Φλομπέρ, και του Νίκου Πρατσίνη, με τον οποίο, περνώντας πέρα από τα όρια των δυτικών κοινωνιών, στο Σαλβαδόρ της Μπαΐα, γνωρίζουμε τις Αφροβραζιλιάνες ηρωίδες του Ζόρζε Αμάντο.