Πέμπτη 16 Νοεμβρίου 2023

«Στέφανε, ρώτησέ μας»


Η συνάντηση Τσίπρα με τον Κασσελάκη και οι «νουθεσίες» του τέως προς τον νυν 

Συνάντηση με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανο Κασσελάκη είχε το βράδυ της Τετάρτης, ο πρώην πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Αυτό γράφει ο Γιάννης Μακρυγιαννης στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας "Το Ποντίκι". Σύμφωνα με το ρεπορτάζ η συνάντηση δεν έγινε σε δημόσιο χώρο, όπως εκείνη που είχε ο κ. Τσίπρας με τον Γαβριήλ Σακελλαρίδη το βράδυ της Τρίτης σε ταβέρνα της Νέας Σμύρνης, αλλά φαίνεται να εντάσσεται σε μία σειρά πρωτοβουλιών του, προκειμένου να αποφευχθούν νέα ρήγματα στον ΣΥΡΙΖΑ μετά την αποχώρηση της ομάδας Τσακαλώτου από το κόμμα την περασμένη Κυριακή.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Κασσελάκης τηλεφώνησε στον προκάτοχό του και του ζήτησε να συναντηθούν και ο κ. Τσίπρας αυτή τη φορά δέχθηκε (ενώ δεν είχε αποδεχθεί παρόμοια παράκληση πριν τη συνεδρίαση της κεντρικής επιτροπής).
Συναντήθηκαν το βράδυ της Τετάρτης στο γραφείο του κ. Τσίπρα στην οδό Αμαλίας και ο ίδιος αναφέρθηκε στις απόψεις του για την περαιτέρω διαφύλαξη της ενότητας του κόμματος ενόψει του επερχόμενου συνεδρίου και των πληροφοριών για αποχώρηση της κυρίας Έφης Αχτσιόγλου και των στελεχών της κίνησης «6+6».
Στη συνάντηση -τη μοναδική μετά την εθιμοτυπική που είχαν μετά την εκλογή του νέου προέδρου- ο Αλέξης Τσίπρας εξέφρασε την ανησυχία του για τη συνεχόμενη ένταση στο εσωτερικό της αξιωματικής αντιπολίτευσης και τόνισε την μεγάλη σημασία που έχει η ενότητα του ΣΥΡΙΖΑ, τόσο για να ασκεί αξιόπιστη αντιπολίτευση απέναντι στην κυβέρνηση Μητσοτάκη, όσο όμως και ενόψει των επικείμενων ευρωεκλογών.
Κατά τον κ. Τσίπρα η ενότητα μπορεί να διαφυλαχθεί μόνο με την πιστή τήρηση του καταστατικού και τη χάραξη πολιτικού σχεδιασμού εξωστρέφειας από τα όργανα του κόμματος που πρέπει να λειτουργήσουν χωρίς αποκλεισμούς και με συμπεριληπτική για όλες τις απόψεις διάθεση.

Tο iediseis γράφει από την πλευρά του:

Δεν θα μπορούσε από τη χθεσινή συνάντηση Τσίπρα – Κασσελάκη να λείψει μια συζήτηση για τον περίφημο «μαξιλαροπόλεμο» των 37 δισ. που άρχισε από τη δήλωση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ.
Παρ΄ ότι από το περιβάλλον των δυο συνομιλητών δεν βγαίνει κουβέντα, οι «ωτακουστές» μας επιμένουν ότι ο Τσίπρας επιχείρησε να «νουθετήσει» τον Στέφανο για το λάθος του.
Πάνω-κάτω τον συμβούλευσε να ενημερώνεται πριν προχωρήσει σε τοποθετήσεις για θέματα που δεν είναι βέβαιο ότι γνωρίζει πλήρως. Απόλυτα εύλογο, αφού εκείνη την περίοδο των «μαξιλαριών» δεν ήταν παρών μέσα στις εξελίξεις. «Στέφανε, ρώτα μας» πρέπει να ήταν το ύφος των παραινέσεων Τσίπρα.
Αν λοιπόν ο Στέφανος είχε ρωτήσει, μπορεί και να είχε προλάβει τον ορυμαγδό. Το πρώτο που θα είχε καταλάβει θα ήταν ότι το «μαξιλάρι» των 37 δις. δεν ήταν «του Τσακαλώτου».
Εκείνη την περίοδο το δίλημμα από τις Βρυξέλλες στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ήταν απλό: είτε το «μαξιλάρι», είτε η «πιστοληπτική» γραμμή, άρα η συνέχιση των Μνημονίων για τη χώρα. Η απάντηση λοιπόν για τον Τσίπρα ήταν προφανής. «Μαξιλάρι» και πάλι «μαξιλάρι» για έξοδο από τα Μνημόνια, όπως τελικά έγινε το καλοκαίρι του 2018. Και μαζί μια ιδιαίτερα ευνοϊκή συμφωνία για το χρέος που κράτησε τη χώρα «με το κεφάλι έξω από το νερό».

Πρωτοβουλίες

Διαμεσολαβητικό ρόλο φαίνεται πως ανέλαβαν και οι δύο γραμματείς της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ Ράνια Σβίγκου και Γιώργος Βασιλειάδης οι οποίοι είχαν την Τρίτη συνάντηση με τον Αλέξη Χαρίτση και τον Νάσο Ηλιόπουλο. Η συνάντηση έγινε σε κοινή θέα, σε καφέ στο κέντρο της Αθήνας (πλατεία Αγίας Ειρήνης).
Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι γραμματείς ζήτησαν από τα δύο στελέχη να παραμείνουν στο κόμμα και να μην αποχωρήσουν, παίρνοντας ωστόσο πίσω το σκληρό κείμενο κριτικής όπου μεταξύ άλλων αναφέρουν πως ο Στέφανος Κασσελάκης δανείζεται επιχειρήματα από την φαρέτρα της ακροδεξιάς (alt right).