Παρασκευή 3 Νοεμβρίου 2023

Πέθανε ο Βασίλης Γεωργίου, η θρυλική φωνή του ελληνικού μπάσκετ


Θρήνος στον χώρο του αθλητικής δημοσιογραφίας και το ελληνικό μπάσκετ, καθώς έφυγε από την ζωή ο Βασίλης Γεωργίου, σε ηλικία 86 ετών. Ο δημοσιογράφος έμεινε στην ιστορία για την περιγραφή τουστον αγώνα της ΑΕK με την Σλάβια Πράγας το 1968, όταν η Ένωση κατέκτησε το Κύπελλο Κυπελλούχων.
Ανακοίνωση εξέδωσε η ΕΟΚ εκφράζοντας τα συλλυπητήριά της για τον θάνατο του Βασίλη Γεωργίου.«Ο άνθρωπος που έμεινε στην ιστορία της ελληνικής ραδιοφωνίας αλλά και του αθλητισμού ως «η Βέμπο του μπάσκετ», έφυγε σήμερα από τη ζωή σε ηλικία 86 ετών. Ο δημοσιογράφος Βασίλης Γεωργίου, του οποίου η περιγραφή του τελικού του 1968 στο Καλλιμάρμαρο, που έστεψε την ΑΕΚ κυπελλούχο Ευρώπης έμεινε στην ιστορία, πέθανε στην Πάτρα όπου και διέμενε.
Ο πρόεδρος της ΕΟΚ Ευάγγελος Λιόλιος και τα μέλη του Δ.Σ. εκφράζουν τη βαθιά τους θλίψη και τα θερμά τους συλλυπητήρια στους οικείους και τον γιο του, επίσης μπασκετικό δημοσιογράφο, Σωτήρη. Ο Βασίλης Γεωργίου “σημάδεψε” μια ολόκληρη εποχή, κατά την οποία το αγαπημένο μας άθλημα έκανε τα βήματά του προς την καθιέρωση στο ελληνικό αθλητικό τοπίο».


Ο Βασίλης Γεωργίου μια από τις πιο αναγνωρίσιμες φορμές της αθλητικής δημοσιογραφίας άφησε την τελευταία του πνοή σε ηλικία 86 ετών..
Ο αποθανών γεννήθηκε στην Πάτρα όπου τελείωσε τις γυμνασιακές του σπουδές στο Γ’ Γυμνάσιο και έπειτα σπούδασε αθλητική δημοσιογραφία και ραδιόφωνο.
Ξεκίνησε την καριέρα του στην δημοσιογραφία το 1962 στο ραδιόφωνο και από το 1968 στην τηλεόραση, Το 1967 παρουσίασε μαζί με τον Στάθη Γαβάκη την εκπομπή Ματιές στα Σπορ την πρώτη αθλητική εκπομπή στην Ελλάδα. Ήταν επίσης ο πρώτος Έλληνας δημοσιογράφος που μετέδωσε αγώνα μπάσκετ και βόλεϊ.
Εργάστηκε για χρόνια στην ΕΡΤ, στο Κρατικό ραδιόφωνο και ήταν πρωτοπόρος στην εποχή του.

Έπαιξε μπάσκετ σε υψηλό επίπεδο και ξεκίνησε την καριέρα του από το Σκαγιοπούλειο όπου μαζί του αγωνίστηκε στο Πανελλήνιο πρωτάθλημα του 195ι. Την ίδια χρονιά μεταγράφηκε στον αγαπημένο του Απόλλωνα, του οποίου φόρεσε τη φανέλα ως το 1959 και μαζί του κατέκτησε το τοπικό πρωτάθλημα του 1956 και του 1958 και αποτελούσε βασικό του παίκτη.
Το 1961 μεταγράφηκε στον Τρίτωνα Αθηνών, ενώ το 1963 επέστρεψε στην Πάτρα για λογαριασμό της Παναχαϊκής, στην οποία έκλεισε την καριέρα του.
Αγαπούσε παθολογικά τον Απόλλωνα, τον οποίο υπηρέτησε από διάφορα πόστα, αλλά αγαπούσε και την ΑΕΚ.

Η τελευταία του ανάρτηση ήταν το τελευταίο αντίο στον Γιάννη Ιωαννίδη:
«Αγαπημένε μου φίλε Γιάννη Ιωαννίδη, που τόσες πολλές μεταδόσεις κάναμε μαζί και σχολιάσαμε πολλά και διάφορα για το άθλημα που έδωσες και τη ψυχή σου, καλό σου ταξίδι!
Άνθρωπος με τεράστια προσφορά, έγραψες την δική σου διαδρομή, έβαλες το ξεχωριστό δικό σου λιθαράκι στο άθλημα για να το αγαπήσει όλη η Ελλάδα.
Ότι και να γράψω τώρα Γιάννη μου θα είναι πραγματικά λίγο. Αιωνία σου η μνήμη και κανείς δεν πρόκειται να σε ξεχάσει!!!»