Κυριακή 1 Οκτωβρίου 2023

Μόνο οι αναγνώστες μας μπορούν να μας αγοράσουν


Το Διεθνές Φόρουμ του iMEdD για τη δημοσιογραφία, το μέλλον της, τα προβλήματα και τα οράματά της, την ελευθερία της και τη δυσκολία για την κατάκτησή της, ήταν μια πολύ ενδιαφέρουσα τριήμερη εκδήλωση που φέτος έγινε στο «Πειραιώς 260», ένα κέντρο πολιτισμού που μας έχει προσφέρει πολλά καλοκαίρια εκδηλώσεων.
Μακάρι να είχες χρόνο και μέρες να παρακολουθήσεις όλες τις ομιλίες, συζητήσεις, προβολές –σε μια εξαιρετικά οργανωμένη εκδήλωση για την Ενημέρωση, αλλά και για άλλους τομείς της ζωής και της καθημερινότητας. Ελλείψει ημερών, ωρών, χρόνου γενικά, βρεθήκαμε σε πολύ λίγες –συγκριτικά με τις προγραμματισμένες– ομιλίες και συζητήσεις. Ήταν εντυπωσιακό το πώς και το πόσο άνθρωποι από όλον τον κόσμο, νέα παιδιά κυρίως, έχουν τόσο πάθος για την ελεύθερη ακηδεμόνευτη δημοσιογραφία, πόσο πολύ δουλεύουν για το βάθος τής δουλειάς τους, και το πώς παλεύουν για την οικονομική ανεξαρτησία των μέσων της.

Στο θέμα «Μοντέλα βιωσιμότητας των μέσων ενημέρωσης», στο οποίο ένας από τους τέσσερις ομιλητές ήταν ο Έλληνας Κωνσταντίνος Πουλής, του The Press Project, ακούσαμε ισάριθμες δημοσιογραφικές περιγραφές για την οικονομική στήριξη των μέσων που αντιπροσώπευαν οι αρχισυντάκτες τους. Στο πάνελ ήταν δημοσιογράφοι από τη Γαλλία, την Ισπανία, την Ινδία και την Ελλάδα (Πουλής). Όλες οι ομιλίες εξαιρετικά ενδιαφέρουσες. Αλλά θα μείνουμε σε αυτήν που έκανε η Carine Fouteau, αρχισυντάκτρια της ηλεκτρονικής Mediapart που, όπως ανέφερε, είναι η τρίτη εφημερίδα της Γαλλίας μετά από τη Μοντ και τη Φιγκαρό.

Το mediapart.fr είναι αυτό που αποκάλυψε τη συναλλαγή του Σαρκοζί με τον Καντάφι για να χρηματοδοτήσει ο δεύτερος την προεκλογική εκστρατεία του Γάλλου στον δρόμο προς την προεδρεία. Οι άνθρωποι του γαλλικού μέσου δούλεψαν πολλά χρόνια ώσπου να ολοκληρώσουν και να δέσουν το θέμα που οδήγησε τον Σαρκοζί στη Δικαιοσύνη.

Η πορεία του mediapart.fr άρχισε πριν από 15 χρόνια με 25 δημοσιογράφους και πολύ λίγους εργαζόμενους σε άλλους χρήσιμους τομείς. Σήμερα αριθμεί συνολικά 45 εργαζόμενους, καθώς στα 11 τελευταία χρόνια, από τα 15 της ζωής του, παρουσιάζει κερδοφορία.

Η Mediapart δεν έχει διαφημίσεις, ούτε κρατικές πηγές χρηματοδότησης. Δεν πουλιέται πουθενά. Σύνθημά της είναι «Μόνο οι αναγνώστες μας μπορούν να μας αγοράσουν». Και την αγοράζουν! Σήμερα έχει 220.000 συνδρομητές και ο αριθμός αυτός συνεχώς αυξάνεται. Αλλά οι άνθρωποι της Mediapart δεν εφησυχάζουν, όπως είπε η αρχισυντάκτριά της. Στόχος είναι η «αιώνια βιωσιμότητα». Και την αναζητούν με αδιάκοπη δουλειά, με αναζήτηση νέων τύπων εσόδων, με τη διεύρυνση της κοινότητάς της, με πολλές εκδηλώσεις σε όλη τη Γαλλία και σε όλη την Ευρώπη. «Πρέπει να γράφουμε, πρέπει να ψάχνουμε» λέει.

Και αν καταρρεύσουν τα έσοδα; Ο φόβος για αυτό πάντα υπάρχει και οι άνθρωποι της Mediapart παίρνουν μέτρα. Τι κάνουν; Αποταμίευση! Κρατάνε στην άκρη χρήματα για τις πιθανές δύσκολες μέρες που μπορεί κάποια στιγμή να έρθουν. Για να συνεχίσουν την ανεξάρτητη πορεία τους. Και για να πουλιούνται μόνο στους αναγνώστες τους.

Διονύσης Βραϊμάκης / Harddog