Τετάρτη 18 Οκτωβρίου 2023

Έγκλημα πολέμου στη Γάζα - Βομβάρδισαν νοσοκομείο και σχολείο


Εκατοντάδες οι νεκροί και τραυματίες από ισραηλινή επίθεση σε σχολείο του ΟΗΕ στη Γάζα και στο νοσοκομείο Αλ-Άχλι. Οι πρώτες πληροφορίες, από το υπουργείο Υγείας στη Γάζα μιλούν ακόμη και για
500 νεκρούς, από τη βόμβα που έπεσε στον αύλιο χώρο του αραβικού νοσοκομείου, ενώ οι νεκροί στο σχολείο της UNRWA είναι τουλάχιστον έξι, αν και εκφράζονται φόβοι για πολύ περισσότερα θύματα. Οι επιθέσεις έγιναν στη διάρκεια των αεροπορικών βομβαρδισμών της Γάζας από τις ισραηλινές δυνάμεις.
Σύμφωνα με τις παλαιστινιακές αρχές, από την επίθεση στο νοσοκομείο Αλ-Άχλι, που ανήκει στην Αγγλικανική Εκκλησία, τα περισσότερα θύματα είναι γυναίκες και παιδιά, που είχαν βρει καταφύγιο εκεί εν μέσω των σφοδρών βομβαρδισμών στην πόλη της Γάζας, ενώ εκατοντάδες φέρονται να είναι και οι εγκλωβισμένοι κάτω από τα ερείπια.

«Ο πύραυλος στόχευε ανθρώπους με συγκεκριμένο τρόπο»

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του Al Jazeera, Ουαέλ Αλ-Νταντού, μετά το βομβαρδισμό προκλήθηκαν πολλές πυρκαγιές και ο αριθμός των νεκρών είναι πιθανό να αυξηθεί.
«Οι οικογένειες είχαν βρει καταφύγιο στο νοσοκομείο, είτε είχαν πάει εκεί για να θεραπευθούν, ενώ καθημερινά όλο και περισσότεροι άνθρωποι έφταναν στο νοσοκομείο. Περίπου 2.000 άτομα ήταν στο νοσοκομείο, το Ισραήλ χρησιμοποίησε έναν συγκεκριμένο τύπο πυραύλων για να στοχεύσει αυτό το νοσοκομείο, ο πύραυλος στόχευε ανθρώπους σε πολύ συγκεκριμένο τρόπο», είπε.
«Αυτό που συμβαίνει δεν μπορεί να περιγραφεί, αυτό που βλέπουμε είναι συγκλονιστικό», πρόσθεσε.

Η ισραηλινή διάψευση, οι κατηγορίες και το βίντεο

Μόλις η είδηση για το μακελειό άρχισε να παίρνει διαστάσεις οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις έσπευσαν να ανακοινώσουν πως δεν γνωρίζουν τι προκάλεσε την έκρηξη και ότι θα ερευνήσουν το θέμα, με τον εκπρόσωπο του στρατού να υποστηρίζει ότι «είναι δύσκολο να πιστέψουμε ότι υπάρχουν τόσο μεγάλοι αριθμοί θανάτων, όταν η επίθεση ήταν τόσο πρόσφατη. Υπάρχουν πολλές ψευδείς αναφορές από τη Χαμάς».
Λίγη ώρα αργότερα, ωστόσο, ο ισραηλινός στρατός απέδωσε την ευθύνη στην παλαιστινιακή οργάνωση Ισλαμικός Τζιχάντ, λέγοντας ότι τα στοιχεία των υπηρεσιών πληροφοριών του στρατού υποδεικνύουν ότι το νοσοκομείο επλήγη κατά την αποτυχημένη εκτόξευση ρουκετών από την παλαιστινιακή ένοπλη οργάνωση.
«Μια ανάλυση των επιχειρησιακών συστημάτων των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων (IDF) δείχνει ότι μπαράζ ρουκετών εκτοξεύτηκε από τρομοκράτες στη Γάζα, περνώντας σε κοντινή απόσταση από το νοσοκομείο Αλ Αχλι στη Γάζα τη στιγμή που επλήγη», υποστήριξε εκπρόσωπος των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων σε ανακοίνωση.
«Σύμφωνα με πληροφορίες βασισμένες σε αρκετές πηγές που έχουμε στα χέρια μας, η οργάνωση Ισλαμικός Τζιχάντ είναι υπεύθυνη για την αποτυχημένη εκτόξευση ρουκετών που έπληξε το νοσοκομείο στη Γάζα», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο ισραηλινός στρατός. 
Η Ισλαμική Τζιχάντ, από την πλευρά της, εξέδωσε ανακοίνωση διαψεύδοντας τους ισχυρισμούς των Ισραηλινών.

Δεν άργησε να έρθει και η τοποθέτηση Νετανιάχου με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό να κάνει λόγο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για «βάρβαρους τρομοκράτες στη Γάζα» που είναι υπεύθυνοι για το χτύπημα σε νοσοκομείο για να προσθέσει ότι «αυτοί που δολοφόνησαν άγρια τα παιδιά μας, τώρα δολοφονούν και τα δικά τους».

Ξεχωριστό ενδιαφέρον, πάντως, παρουσιάζει ένα περιστατικό που συνέβη στον απόηχο του εγκλήματος, καθώς λογαριασμοί στο Twitter που είναι συνδεδεμένοι με τις ένοπλες δυνάμεις και την πρεσβεία στις ΗΠΑ άλλαξαν την ανάρτηση που «αποδείκνυε» ότι ο μοιραίος πύραυλος εκτοξεύθηκε μέσα από τη Γάζα.
Το Ισραήλ κυκλοφόρησε σε λογαριασμούς ένα βίντεο που φέρεται να έδειχνε πυραυλικό μπαράζ μέσα από τα εδάφη της Γάζας. Πλέον, οι αναρτήσεις αυτές δεν περιλαμβάνουν το επίμαχο βίντεο, καθώς έχουν υποστεί επεξεργασία. Προτού συμβεί αυτό, ένας ερευνητής δημοσιογράφος των New York Times, ο Άρικ Τόλερ παρουσίασε μια ανάλυση που αμφισβητούσε τα χρονολογικά στοιχεία που περιλαμβάνονταν στο βίντεο.

«Έγκλημα πολέμου» και επίθεση στις ΗΠΑ

Ο ηγέτης της Χαμάς, με τη σειρά του, επιτέθηκε στις ΗΠΑ υπογραμμίζοντας ότι η Ουάσινγκτον έδωσε στο Ισραήλ την απαραίτητη κάλυψη για την επιθετικότητά του.
«Η σφαγή στο νοσοκομείο επιβεβαιώνει τη βαρβαρότητα του εχθρού και την έκταση του αισθήματος ήττας του. Η επίθεση θα είναι ένα νέο σημείο καμπής» είπε ο Ισμαήλ Χανίγια και κάλεσε όλο τον παλαιστινιακό λαό «να βγει έξω και να έρθει αντιμέτωπος με την κατοχή και τους εποίκους».
Κάλεσε επίσης όλους τους Άραβες και τους Μουσουλμάνους να οργανώσουν διαδηλώσεις κατά του Ισραήλ.

Αναβρασμός σε αραβικό και μουσουλμανικό κόσμο

Τα νέα της αιματηρής επίθεσης διαδόθηκαν με αστραπιαία ταχύτητα προκαλώντας έκρηξη οργής και μεγάλες διαδηλώσεις σε Τουρκία, Ιορδανία, Λίβανο, αλλά και στα παλαιστινιακά εδάφη.
Χιλιάδες διαμαρτυρήθηκαν έξω από το ισραηλινό προξενείο στην Κωνσταντινούπολη, ενώ ανάλογη κινητοποίηση έγινε και στην Άγκυρα.
Στη Βηρυτό κόσμος συγκεντρώθηκε έξω από τις πρεσβείες ΗΠΑ και Γαλλίας, ενώ έκρυθμη κατάσταση επικράτησε και στην Ιορδανία έξω από την πρεσβεία του Ισραήλ.
Στη Δυτική Όχθη Παλαιστίνιοι βρήκαν στους δρόμους με την οργή για το μακελειό να ξεσπά, ενώ στο στόχαστρο βρέθηκε και ο ηγέτης της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς, τον οποίον κάλεσαν να ακυρώσει την αυριανή συνάντησή του με τον Τζο Μπάιντεν.
Αυθόρμητες κινητοποιήσεις ξέσπασαν και σε Συρία, Μαρόκο , Τυνησία και Υεμένη.
Την ίδια ώρα η Χεζμπολά εξέδωσε ανακοίνωση καλώντας τους Άραβες να μετατρέψουν την Τετάρτη σε «ημέρα οργής» κατά του Ισραήλ και των ΗΠΑ.

«Ναυάγησε» η τετραμερής, φιάσκο το ταξίδι Μπάιντεν

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις και στο διπλωματικό πεδίο, καθώς η πολυδιαφημισμένη επίσκεψη του Αμερικανού προέδρου στην περιοχή καταλήγει σε φιάσκο. Ο Τζο Μπάιντεν επρόκειτο να επισκεφθεί το Ισραήλ και στη συνέχεια να έχει συνάντηση με τον Μαχμούντ Αμπάς και τις ηγεσίες Ιορδανίας και Αιγύπτου.
Ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής, όμως, υπό την πίεση των αντιδράσεων από τους ίδιους τους Παλαιστίνιους, ακύρωσε την συνάντηση, κηρύσσοντας τριήμερο πένθος για τους Παλαιστινίους.
Λίγη ώρα αργότερα και το Αμάν ανακοίνωσε ότι αποσύρεται από τη συγκεκριμένη συνάντηση, αναγκάζοντας τον Λευκό Οίκο να ανακοινώσει ότι ο Τζο Μπάιντεν δεν θα επισκεφθεί καθόλου την Ιορδανία.
Συνεπώς ο Αμερικανός πρόεδρος θα περιοριστεί στις επαφές που θα έχει στο Ισραήλ και ενδεχομένως και με εκπροσώπους της Αιγύπτου.

Και η διεθνής κοινότητα, άλλωστε, αντέδρασε στο μακελειό, καταδικάζοντας την επίθεση με τους εκατοντάδες νεκρούς:
  • Η Σαουδική Αραβία καταδίκασε απερίφραστα το «αποτρόπαιο έγκλημα»
  • Ο βασιλιάς Αμπντάλα της Ιορδανίας χαρακτήρισε την επίθεση «σφαγή» και «έγκλημα πολέμου» τονίζοντας ότι δεν μπορεί να μείνει σιωπηλώς.
  • Ο αναπληρωτής πρέσβης της Ρωσίας στον ΟΗΕ ενημέρωσε ότι η χώρα του μαζί με τα Αραβικά Εμιράτα ζήτησαν την έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας στη σκιά των αιματηρών εξελίξεων στη Γάζα.
  • Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ανέφερε ότι «μια επίθεση κατά πολιτικών υποδομών δεν συνάδει με το διεθνές δίκαιο». 
  • Από την πλευρά της η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, αρνήθηκε να απαντήσει στην ίδια ερώτηση, λέγοντας ότι δεν μπορεί να σχολιάσει κάτι το οποίο εκείνη τη στιγμή δεν είχε επιβεβαιωθεί.
  • Το υπουργείο Εξωτερικών του Κατάρ ανέφερε: «Η επέκταση των ισραηλινών επιθέσεων πάνω από τη Λωρίδα της Γάζας, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται νοσοκομεία, σχολεία και άλλα πληθυσμιακά κέντρα είναι μια επικίνδυνη κλιμάκωση».
  • Το Ιράν κατήγγειλε την επίθεση στο Αγγλικανικό Νοσοκομείο ως ένα άγριο έγκλημα πολέμου.
  • Αυτή η επίθεση [στο νοσοκομείο στη Γάζα] είναι καρπός ενός «διαβολικού πνεύματος», είπε ο Αχμέντ Αμπούλ Γκέιτ, επικεφαλής του Αραβικού Συνδέσμου. Κάλεσε «τη Δύση να τερματίσει αμέσως την τραγωδία» μετά τον θάνατο εκατοντάδων ανθρώπων, σημειώνοντας ότι «οι αραβικοί μηχανισμοί μας καταγράφουν τα εγκλήματα πολέμου και οι δράστες τους δεν θα μπορέσουν να ξεφύγουν από τη δικαιοσύνη».
  • Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι η επίθεση στο νοσοκομείο της Γάζας ήταν «το τελευταίο παράδειγμα των επιθέσεων του Ισραήλ χωρίς τις πιο βασικές ανθρώπινες αξίες».
  • Ο πρωθυπουργός του Καναδά, Τζάστιν Τριντό, έπειτα από την επίθεση στο νοσοκομείο στη Γάζα, δήλωσε ότι «τα νέα που έρχονται από τη Γάζα είναι καταστροφικά. Είναι φρικτό, απαράδεκτο». Και πρόσθεσε ότι είναι παράνομο να δέχονται επιθέσεις νοσοκομεία.
Και σε σχολείο του ΟΗΕ

Στην επίθεση στο σχολείο Υπηρεσίας Αρωγής και Έργων των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες στην Εγγύς Ανατολή (UNRWA), εκτός από τους έξι νεκρούς, υπάρχουν δεκάδες τραυματίες ενώ εκφράζονται φόβοι ότι ο αριθμός των θυμάτων θα αυξηθεί.
Η UNRWA στην ανακοίνωσή της λέει πως η επίθεση είναι κάτι «εξωφρενικό που δείχνει και πάλι την κατάφωρη περιφρόνηση για τις ζωές των αμάχων. Κανένα μέρος δεν είναι ασφαλές πια στη Γάζα, ούτε καν οι εγκαταστάσεις της UNRWA».
Όπως επισημαίνει, «τουλάχιστον 4.000 άνθρωποι έχουν καταφύγει σε αυτό το σχολείο της UNRWA για να προστατευθούν. Δεν είχαν και δεν έχουν πού αλλού να πάνε».

Επίθεση άνευ προηγουμένου

Εάν επιβεβαιωθούν αυτοί οι αριθμοί, τότε η επίθεση στο νοσοκομείο Αλ-Άχλι θα είναι μακράν η πιο θανατηφόρα ισραηλινή αεροπορική επιδρομή σε πέντε πολέμους που έγιναν από το 2008.
Σύμφωνα με την Παλαιστινιακή Πολιτική Προστασία, η επίθεση στο νοσοκομείο δεν έχει προηγούμενο.
«Η σφαγή στο αραβικό νοσοκομείο al-Ahli δεν έχει προηγούμενο στην ιστορία μας. Ενώ γίναμε μάρτυρες τραγωδιών σε προηγούμενους πολέμους και ημέρες, αλλά αυτό που συνέβη απόψε ισοδυναμεί με γενοκτονία», δήλωσε ο εκπρόσωπός της Μαχμούντ Μπασάλ.
Υπενθυμίζεται ότι με βάση το διεθνές δίκαιο τα σχολεία και τα νοσοκομεία δεν μπορούν να γίνονται στόχοι.