Πριν από κάνα οκτάμηνο την είχε εξαγγείλει ο δήμος Αθηναίων την ανάπλαση της λεωφόρου βασιλίσσης Όλγας. Την είχε εξαγγείλει για πολλοστή φορά, μια και μόλις μας τελείωσε (;) η πανδημία όλο για έργα στην συγκεκριμένη περιοχή ακούγαμε. Πεζοδρομήσεις, δενδροφυτεύσεις, ποδηλατόδρομοι και πάρε και βάλε και δώσε, ένας νέος Μεγάλος Περίπατος θα προέκυπτε στα πέριξ του Ζαππείου. Ή μάλλον θα συμπληρωνόταν ο μεγάλος Περίπατος, αυτό το κόσμημα της αττικής γης που ξεκίνησε από την ανασκολόπιση της Πανεπιστημίου και τελειωμό δεν έχει. Σ’ ένα χρόνο όμως, η βασιλίσσης Όλγας θα ολοκληρωνόταν στην καινούρια της μορφή:
«Στον πεζόδρομο της βασιλίσσης Όλγας θα τοποθετηθούν τετράγωνοι μαρμάρινοι πάγκοι και χαμηλές κυλινδρικές κατασκευές. Τα μέτωπα του πεζοδρόμου προς τις λεωφόρους Αμαλίας και βασιλέως Κωνσταντίνου θα διαμορφωθούν με φυτεύσεις, με στόχο να δημιουργηθεί η εικόνα ενός ενιαίου χώρου, από τη λεωφόρο βασιλίσσης Σοφίας έως την οδό Αθανασίου Διάκου, που δεν διακόπτεται από τη διέλευση αυτοκινήτων.Προσπερνώ αυτό το «θα χρησιμοποιηθούν φυτά της αττικής χλωρίδας», μιας και τα είδαμε στην Πανεπιστημίου τα πλατάνια της κρυσταλλοπηγής, αφήνω πίσω το «αξιόλογων κυπαρισσιών και ελιών», λες και υπάρχουν ελιές και κυπαρίσσια κατωτέρας υποστάθμης, δεν δίνω σημασία σε «τετράγωνους μαρμάρινους πάγκους και χαμηλές κυλινδρικές κατασκευές», που σίγουρα θα ανατίθετο η κατασκευή τους στον Cartier (είχε δείξει ενδιαφέρον και ο Bulgari, αλλά απερρίφθη λόγω ταπεινής καταγωγής…), και πάω στα φρέσκα των ημερών, με τον νεοεκλεγέντα δήμαρχο Χάρη Δούκα να δηλώνει άνευ φόβου:
Παράλληλα, μεταξύ άλλων, θα διαμορφωθούν φυτευτικές επιφάνειες σε όλο το μήκος του πεζοδρόμου, με τρόπο που “να μην θιγούν τα υφιστάμενα μεγάλα δέντρα, περιλαμβανομένων των αξιόλογων κυπαρισσιών και ελιών που βρίσκονται στην κεντρική νησίδα της λεωφόρου”, σύμφωνα με τον δήμο Αθηναίων. Επίσης, θα χρησιμοποιηθούν φυτά της αττικής χλωρίδας, ώστε να είναι συμβατά με την υφιστάμενη βλάστηση».
«Θα ανοίξω τη Βασιλίσσης Όλγας»!
Ορίστε, λοιπόν, ο κύριος καθηγητής του Πολυτεχνείου, που έρχεται να πάει κόντρα στην παιχνιδομηχανή του προκατόχου του και να λάβει μια απόφαση απολύτως λογική και αναγκαία για το κέντρο της Αθήνας. Μια απόφαση που θα ξεμπουκώσει την κίνηση και θα μειώσει τα μποτιλιαρίσματα σε ικανό βαθμό, ενώ θα απελευθερώσει και το κάτω Παγκράτι από τα δεσμά των καυσαερίων. Γιατί καλό είναι να ονειρευόμαστε ένα μέλλον χωρίς εξατμίσεις, πρώτος εγώ θα το ψηφίσω, αλλά ως την ώρα που θα συμβεί αυτό ακόμη καλύτερο είναι να αφουγκραζόμαστε τις ανάγκες της πόλης και να δίνουμε λύσεις με βάση την πραγματικότητα και όχι τη φαντασία. Άμα πονάει το χέρι κοιτάς να το κάνεις καλά, δεν πας στον ωριλά να παραπονεθείς για καταρροή και φτάρνισμα…
Αλλά είπε και κάτι ακόμη ο νέος δήμαρχος, όταν τον ρωτήσανε για την τοποθέτηση 780 καμερών που είχε εξαγγείλει ο προκάτοχός του:
«Δεν είναι η προτεραιότητά μου. Στο Βέλγιο είδαμε ότι υπήρχαν κάμερες και είδαμε τους πυροβολισμούς. Το θέμα είναι να υπάρχει αστυνομία, προκειμένου να αποτρέψουμε το έγκλημα, στόχος είναι η ασφάλεια. Φώτα, κοινωνική ένταξη, αστυνόμευση και κάμερες».
Σε γενικές γραμμές δεν είναι να έχει κανείς αντίρρηση με τα ανωτέρω. Θα ήθελα, ωστόσο, να υπενθυμίσω ότι και ο Μπακογιάννης ψαχνότανε για περισσότερη αστυνόμευση κι έπαιζε κουτουλιές με τον Θεοδωρικάκο για το θέμα. Τώρα, είναι αμφότεροι εκτός νυμφώνος. Για να δούμε ο Δούκας αν θα καταφέρει κάτι καλύτερο με τον Οικονόμου ή θα προχωρήσει και αυτός σε πύρινες καταγγελίες κατά Πάσχα μεριά…
Χρήστος Ξανθάκης