Τρίτη 12 Σεπτεμβρίου 2023

«Δίκασε» το μισό υπουργικό ο… υπ΄ατμόν Κικίλιας


«Μπουρλότο» από τον υπουργό Πολιτικής Προστασίας ο οποίος βρίσκεται υπό ασφυκτική πίεση, καθώς τα σενάρια τον θέλουν να είναι ο επόμενος προς αποχώρηση από το υπουργικό, σε μια κυβέρνηση που βρίσκεται σε κατάσταση νευρικής κρίσης, μετά από ακόμη ένα κρεσέντο ανικανότητας και αλαζονείας.
Ο Βασίλης Κικίλιας έσπευσε, σήμερα, να μιλήσει στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 και σε μια ξεκάθαρη προσπάθεια να αποποιηθεί πλήρως των όποιων ευθυνών τον βαρύνουν, μοίρασε ευθύνες δεξιά κι αριστερά, βάζοντας στο κάδρο κορυφαίους υπουργούς, αλλά και τα στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης ενώ εξέθεσε και τον Μητσοτάκη.
Είπε χαρακτηριστικά: «Για την ιστορία θα πρέπει να θυμίσω ότι τα αντιπλημμυρικά έργα μέσα στα δάση είναι ευθύνη των δασαρχείων και του υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος. Τα αντιπλημμυρικά έργα και ο καθαρισμός των ρεμάτων στα όρια των αστικών περιοχών και δασών είναι ευθύνη της περιφέρειας. Τα αντιπλημμυρικά και η άντληση όμβριων υδάτων στο εσωτερικό των δήμων είναι ευθύνη των δήμων και την αρμοδιότητα για όλο αυτό τον έλεγχο την έχει το υπουργείο Εσωτερικών». Για να προσθέσει με νόημα ότι η Πολιτική Προστασία δεν έχει καμία δυνατότητα παρέμβασης σε όλο αυτό και πως όλα αυτά πρέπει να λειτουργήσουν διαδραστικά.

Η μπάλα στον πρωθυπουργό για την παραίτηση

Εν μέσω έντονης φημολογίας περί επικείμενης αντικατάστασης ή παραίτησής του και σε μια σαφή προσπάθεια να «διαφοροποιηθεί» από τον Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, αλλά και να απαντήσει, εμμέσως, στον Παύλο Μαρινάκη, ο υπουργός σημείωσε «εγώ δεν έχω μάθει να φυγομαχώ. Δεν το έκανα το 2014 ως υπουργός Πολιτικής Προστασίας δεν φυγομάχησα ούτε ως υπουργός Υγείας επί πανδημίας» , για να προσθέσει με νόημα ότι η σύνθεση της κυβέρνησης είναι ευθύνη του πρωθυπουργού.
Υπενθυμίζεται ότι εδώ και λίγες ημέρες εκτοξεύονται βέλη προς την πλευρά του Βασίλη Κικίλια, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να τονίζει ξανά σήμερα ότι «όποιος έχει δημόσιο αξίωμα κρίνεται καθημερινά για την δουλειά του και το αποτέλεσμά του» σπεύδοντας να διευκρινίσει ότι οι αποχωρήσεις ή αποπομπές από την κυβέρνηση είναι αποκλειστική αρμοδιότητα του πρωθυπουργού.

Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι εδώ και σήμερα, για δεύτερη ημέρα, τις σχετικές ενημερώσεις για τις εξελίξεις μετά τις φονικές πλημμύρες ανέβαλε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Τριαντόπουλος.

Αιχμές προς την τοπική αυτοδιοίκηση, αναφορά σε Φλώρο και όχι Δένδια

Ο υπουργός Πολιτικής προστασίας προσπάθησε να τοποθετηθεί και για τα όσα ακούγονται για τις Ένοπλες Δυνάμεις σημειώνοντας ότι «εχω άριστη συνεργασία με τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ κ. Φλώρο. Δεν αργήσαμε να τους καλέσουμε και δεν άργησαν να έρθουν», αλλά χωρίς να κάνει αναφορά προς τον Νίκο Δένδια.
Τέλος, έριξε ευθύνες και προς την τοπική αυτοδιοίκηση λέγοντας «1 και 2 Σεπτεμβρίου αποστείλαμε σε περιφέρεια και δήμους αιτήματα και ενημερώσεις για τα ακραία καιρικά φαινόμενα, ζητήσαμε ενημέρωση, προσφερθήκαμε να ενημερώσουμε καθ' υπερβάση των καθηκόντων μας. Δεν πήραμε απάντηση», ενώ σε άλλο σημείο τόνισε «και τις επόμενες μέρες θα δούμε και στο επίπεδο της τοπικής αυτοδιοίκησης τι έγινε, τι δεν έγινε και θα αξιολογήσουμε τα πάντα».

Κρύφτηκε πίσω από την κακοκαιρία

Ανάμεσα σε άλλα, ο Βασίλης Κικίλιας, πιστός στο αφήγημα που έχει επιβάλει το Μαξίμου εδώ και χρόνια, δεν θέλησε να αναλάβει καμία ευθύνη για την απόλυτη κατάρρευση του επιτελικού κράτους και περιορίστηκε στο να δηλώσει ότι «έφταιξαν οι 600 – 700 τόνοι νερού που έπεσαν ανά στρέμμα. Η κακοκαιρία Daniel έφταιξε για να ξεριζωθούν γέφυρες, σιδηροδρομικές γραμμές δρόμοι και να πλημμυρίσει ο κάμπος».

Σε άλλο σημείο της τοποθέτησής του υποστήριξε «αυτά που είδαμε φέτος το καλοκαίρι, συμπεριλαμβανομένης της πλημμύρας θα τα δούμε σε 300 με 400 χρόνια».

Ο υπουργός, μάλιστα, ακολούθησε και το παράδειγμα του Κυριάκου Μητσοτάκη περί… Χαβάης, έκανε έμμεση αναφορά στα τραγικά γεγονότα της Λιβύης λέγοντας «χτίστηκε σπέκουλα για εκατόμβες νεκρών». Σε άλλες χώρες μιλάμε για χιλιάδες νεκρούς… δεν θέλω να το συγκρίνω αλλά έγινε μια τιτάνια προσπάθεια την οποία δεν θέλω να ακυρώσω».Χαρακτήρισε, ακόμη, εγκληματικό το ενδεχόμενο να γίνονταν εκκενώσεις εν ώρα καταιγίδας, ενώ επανέλαβε τη γραμμή πως τα ελικόπτερα δεν μπορούσαν να σηκωθούν νωρίτερα εξαιτίας κεραυνών. --  από efsyn