Τρίτη 19 Σεπτεμβρίου 2023
Πλήρης στήριξη Παππά σε Κασσελάκη, ντιμπέιτ ζητά η Αχτσιόγλου
Ραγδαίες οι εσωκομματικές εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία μετά τον «σεισμό» που έφερε η σαφέστατη νίκη του Στέφανου Κασσελάκη (με ποσοστό 44,91%) στις κάλπες για τον διάδοχο του Αλέξη Τσίπρα στο τιμόνι του κόμματος. Ήδη έχει διαμορφωθεί μια πρώτη εικόνα για τις συμμαχίες, που ενδεχομένως θα καθορίσουν το αποτέλεσμα του δεύτερου γύρου την ερχόμενη Κυριακή.
Οι εκτιμήσεις και οι υπολογισμοί δίνουν και παίρνουν με δεδομένο ότι τη διαφορά του πρώτου από τη δεύτερη και μέχρι προχθές φαβορί Έφη Αχτσιόγλου (απέσπασε το 36,18%) μπορεί θεωρητικά να καλύψουν οι ψήφοι όσων προτίμησαν τους Ευκλείδη Τσακαλώτο (8,93%) και Nίκο Παππά (8,68%).
Ωστόσο, ο τελευταίος δήλωσε σήμερα τη στήριξή του στον κ. Κασσελάκη μετά από τετ-α-τετ το πρωί στο γραφείο του στη Βουλή. Ο Ν. Παππάς είπε ύστερα στους δημοσιογράφους το εξής:
«Είχαμε μια πολιτική συζήτηση για το μέλλον της παράταξης. Δεν είναι η πρώτη συζήτηση που είχαμε, έχουμε ξανακάνει κι άλλες. Το περιεχόμενο θα το δείτε στην κοινή δήλωσή μας που θα βγει σε λίγο. Ενώπιον του δημοκρατικού κόσμου δηλώνω πως ο Στέφανος θα έχει τη στήριξή μου και θα ενθαρρύνω την εκλογή στον δεύτερο γύρο. Μπορεί να δώσει τον δυναμισμό που το κόμμα χρειάζεται».
Κασσελάκης: Πάμε δυνατά για τη νίκη
Ο υποψήφιος ευχαρίστησε τον κ. Παππά λέγοντας χαρακτηριστικά το εξής: «Την Κυριακή κάναμε το πρώτο βήμα για μια προοδευτική κυβέρνηση στον τόπο. Σήμερα με την υποστήριξη σου κάνουμε το δεύτερο βήμα και την επόμενη Κυριακή θα κάνουμε το τρίτο βήμα. Σ' ευχαριστώ πάρα πολύ.
«Πάμε δυνατά για τη νίκη, για τη μεγάλη προοδευτική παράταξη που έχει ανάγκη ο τόπος» κατέληξε.
Από την πλευρά της η 38χρονη υποψήφια ζήτησε από τους γραμματείς του κόμματος να γίνει τηλεμαχία «για να το ζητήσουν από τον κ. Κασσελάκη και να δούμε. Εγώ είμαι απολύτως ανοιχτή για το πότε να γίνει το debate».
Μιλώντας σήμερα στον ΑΝΤ1 για το αποτέλεσμα η πρώην υπουργός μίλησε για μια προφανή διάθεση ανανεώσεις «που υπήρχε στα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ και τους πολίτες μορφοποιήθηκε στην παρουσία του Στέφανου Κασσελάκη. Ορθώς επισημαίνεται ότι φέρει στοιχεία μιας φρέσκιας παρουσίας και είχε μια αυξημένη καμπάνια στα social media».
Ωστόσο, σε αυτό το σημείο υπογράμμισε πως «αυτήν την στιγμή πρέπει να επιμένουμε λίγο περισσότερο στο περιεχόμενο της πολιτικής, να συζητήσουμε πιο βαθιά τα πολιτικά ζητήματα, τι εισφέρει η δική του υποψηφιότητα και τι η δική μου».
Σχετικά με την συνάντηση Κασσελάκη - Παππά, η ίδια αρκέστηκε να πει πως επικοινώνησε με τους τρεις συνυποψηφίους της για να τους ευχαριστήσει για τον αγώνα που έδωσαν.
Όμως, απ' ότι φαίνεται ο 35χρονος επιχειρηματίας δεν θεωρεί πως χρειάζεται να συζητήσει δημοσίως με την συνυποψήφία του λέγοντας απλώς ότι δεν είναι αντίπαλοι αλλά σύντροφοι.
Την προτίμησή του στην κ. Αχτσιόγλου έχει εκφράσει εμμέσως ο κ. Τσακαλώτος, που το βράδυ των αποτελεσμάτων δήλωσε αναγκασμένος να πει ότι «η μεταπολιτική- η έμφαση στο πρόσωπο και την εικόνα- έχουν διεισδύσει ακόμα και εκεί που δεν το περιμένει κανείς. Έναντι στην ουσία της πολιτικής».
Χθες ο Στέφανος Τζουμάκας, που συγκέντρωσε μόλις 1,3%, άφησε σαφείς αιχμές κατά του νικητή του πρώτου γύρου περιγράφοντας με μελανά χρώματα την επόμενη μέρα κάνοντας λόγο για κρίση ηγεσία και πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ». Δεν δίστασε να μιλήσει για παρακμή του προοδευτικού κινήματος, για αθέμιτες μεθοδεύσεις «κύκλων και μηχανισμών», για κρίση πολιτικής ενότητας και αξιοπιστίας.
Αξίζει να σημειωθεί πως εάν ο 35χρονος, που δεν κατάφερε να εκλεγεί βουλευτής, αναδειχτεί τελικά ο νέος πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τότε η αντιπαράθεσή του με τον πρωθυπουργό θα πρέπει να περιορίζεται εκτός του κοινοβουλίου.
Άλλωστε, για να μπει ο ίδιος στη Βουλή θα πρέπει να παραιτηθεί κάποιος από τους τρεις εκλεγμένους από το ψηφοδέλτιο Επικρατείας, δηλαδή τους Οθωνα Ηλιόπουλο, Ελενα Ακρίτα ή Ευάγγελο Αποστολάκη, αλλά και οι υπόλοιποι επιλαχόντες που προηγούνται του κ. Κασσελάκη.
Ο κ. Ηλιόπουλος έκρινε προχθές ότι οι υποψήφιοι δεν είναι ασύμβατοι αλλά «αλληλοσυμπληρώνονται» και «φωτίζουν την ποικιλόμορφη φυσιογνωμία της Αριστεράς», όπως επίσης ότι ο/η νέος/α πρόεδρος πρέπει να αξιοποιήσει όλους τους συνυποψήφιους.