Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου 2023

Μαξίμου σε περιδίνηση: Έγινε… συνήθεια το άδειασμα υπουργών


Το απίστευτο μπάχαλο που έχει επιβάλει η κυβέρνηση της Ν.Δ. στη χώρα επιβεβαιώνεται καθημερινά μέσα σε αυτές τις εκατό ημέρες διακυβέρνησης, με αποκορύφωμα τις φονικές πλημμύρες και πυρκαγιές. Και το κυβερνητικό επιτελείο δεν πάει πίσω μέσα σε αυτή την κατάσταση γενικής αποσύνθεσης, καθώς ήδη μετράμε επτά μέλη του υπουργικού συμβουλίου που έχουν δεχθεί είτε ξεκάθαρο είτε ευγενικό άδειασμα από το Μέγαρο Μαξίμου.

Το ερώτημα που τίθεται, βέβαια, είναι εάν όλα αυτά συμβαίνουν για να προστατευθεί ο πρωθυπουργός και το στενό του περιβάλλον ή απλά μέσα στην αλαζονεία του 41% και την απροκάλυπτη προστασία από τα ΜΜΕ στην κυβέρνηση εκτοξεύσει ο καθένας ό,τι του κατέβει στο κεφάλι.
Τα τελευταία «χτυπήματα»

Τις δύο τελευταίες ημέρες είχαμε τέσσερα, ουσιαστικά, κρούσματα με πρωταγωνιστές τον υφυπουργό Οικονομίας Χάρη Θεοχάρη, τον υπουργό Μετανάστευσης Δημήτρη Καιρίδη, τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Λευτέρη Αυγενάκη και την αναπληρώτρια υπουργό Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη. Το κάθε παράδειγμα ξεχωριστό, αλλά συνάμα ενδεικτικό της κατάστασης.

 Ο Χάρης Θεοχάρης εκτόξευσε «βόμβες» περί υπερφορολόγησης και κοψίματος επιδομάτων σε ελεύθερους επαγγελματίες και αναγκάστηκε να τα μαζέψει μετά τις δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου πως οι απόψεις αυτές «απέχουν πλήρως από την οικονομική πολιτική που συνολικά η κυβέρνηση εφαρμόζει και αποδεδειγμένα έχει εφαρμόσει». Τον υφυπουργό μάζεψε και ο πολιτικός του προϊστάμενος, Κωστής Χατζηδάκης, όμως με βάση τις κυβερνητικές δηλώσεις δεν φαίνεται να υπάρχει καπνός χωρίς φωτιά.

 Σήμερα, επίσης, ήρθε μια διευκρινιστική ανακοίνωση από το υπουργείο Υγείας, με την οποία αποκαταστάθηκε η… τάξη μετά την εγκύκλιο της Ειρήνης Αγαπηδάκη για τα αντιγριπικά εμβόλια που προκάλεσε σύγχυση και αντιδράσεις.

 Είχαν προηγηθεί αρκετές ημέρες κατά τις οποίες σερνόταν στην επικαιρότητα η φερόμενη πρόταση Καιρίδη – Αυγενάκη περί νομιμοποίησης χιλιάδων παράνομων μεταναστών προκειμένου να εργαστούν στα χωράφια κι ενδεχομένως και σε άλλους τομείς όπου υπάρχει έλλειψη εργατικών χεριών. Το Μαξίμου άδειασε και τους δύο υπουργούς μετά τις αντιδράσεις στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας.

 Δεν μπορούμε, βέβαια, να ξεχάσουμε τις πρώτες περιπτώσεις, αυτές των Γιώργου Φλωρίδη και Νότη Μηταράκη, οι οποίοι άναψαν φωτιές με το «καλημέρα» στην κυβέρνηση. Ο υπουργός Δικαιοσύνης μίλησε για άρση της ασυλίας των τραπεζικών στελεχών για να εισπράξει μια μεγαλοπρεπέστατη κίτρινη κάρτα από το Μαξίμου, ενώ ο πρώην υπουργός Προστασίας του Πολίτη δεν ήταν τόσο… τυχερός. Αφότου εισέπραξε αποδοκιμασία για τις δηλώσεις του περί έφιππης αστυνομίας και κατάργησης των ΟΠΠΙ απομακρύνθηκε από τη θέση του λίγες ημέρες αργότερα με την πρόφαση ότι είχε πάει διακοπές την ώρα που καιγόταν η χώρα.

 Σε αυτά, τέλος, αξίζει να προστεθεί και η περίπτωση του Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, ο οποίος παραιτήθηκε από του υπουργείο Ναυτιλίας μετά τις τραγικές δηλώσεις του με αφορμή την δολοφονία του Αντώνη Καυρώτη στο λιμάνι του Πειραιά.

 Ο μοναδικός που… γλίτωσε ήταν ο Βασίλης Κικίλιας, για τον υπουργό Πολιτικής Προστασίας είχαν «ράψει κοστούμι» απομάκρυνσης μετά την φονική καταστροφή του Daniel, όμως ο ίδιος σήκωσε το γάντι προς τον πρωθυπουργό και, τελικά, παρέμεινε στη θέση του.

Όλα αυτά συμβαίνουν την ώρα που η χώρα έχει βρεθεί αντιμέτωπη με απανωτές βιβλικές καταστροφές, η οικονομία δέχεται σοβαρούς τριγμούς και η ακρίβεια σαρώνει τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.
Και οι πολίτες, όπως καταγράφεται στις πρόσφατες δημοσκοπήσεις, αξιολογούν πολύ αρνητικά το μέχρι τώρα (ανύπαρκτο) έργο και την λειτουργία κυβέρνησης και κρατικού μηχανισμού.
- απο efsyn.gr