Τρίτη 12 Σεπτεμβρίου 2023

-Μείνε Μίλτο, θα κάνω ανασχηματισμό -Για να φύγω σαν αποτυχημένος;


Βέβαιος πρέπει να θεωρείται ο ανασχηματισμός της κυβέρνησης, όπως προκύπτει από την επικοινωνία του πρωθυπουργού με τον πρώην πλέον υπουργό Νησιωτικής Πολιτικής. Ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης αποφάσισε να υποβάλλει την παραίτησή του την περασμένη Παρασκευή, οπότε και συνέγραψε και το κείμενο της παραίτησής του. Ζήτησε, μάλιστα, να επικοινωνήσει με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, προκειμένου να τον ενημερώσει για την απόφασή του, δεν τον βρήκε την ίδια μέρα και συνομίλησε μαζί του το Σάββατο.
-«Μείνε Μίλτο, θα κάνω ανασχηματισμό, θα με διευκολύνεις».
-«Στον ανασχηματισμό θα φύγω σαν αποτυχημένος πρόεδρε. Μπορεί κάποιος να με κρίνει εάν είμαι επιτυχημένος, αλλά αποτυχημένος δεν είμαι. Επιμένω στην παραίτησή μου και παρακαλώ να γίνει αποδεκτή».
-«Μείνε μέχρι τη Δευτέρα, γιατί τώρα είναι επείγον η Θεσσαλία», φέρεται να απάντησε ο πρωθυπουργός, όπερ και... εγένετο! Και την Κυριακή, το Μαξίμου αποφάσισε πως ο αντικαταστάτης του θα είναι ο πρώην Επίτροπος και τέως υπουργός Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Στυλιανίδης.
Ο ανασχηματισμός λοιπόν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένος.
Το πρώτο ερώτημα που προκύπτει είναι πότε θα γίνει: Πριν ή μετά τις εκλογές για την αυτοδιοίκηση; Όσοι επιμένουν πως πρέπει να γίνει πριν θεωρούν ότι μέσα στο κλίμα «μηδενίζει το κοντέρ» που θα δημιουργηθεί με τις αλλαγές στην κυβέρνηση θα περιοριστούν οι όποιες απώλειες της ΝΔ στις εκλογές για την αυτοδιοίκηση. Όσοι προτείνουν ο ανασχηματισμός να γίνει μετά τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές τονίζουν πως κατ΄αυτόν τον τρόπο θα μπορεί να δοθεί η εικόνα ενός νέου ξεκινήματος, ενόψει της μεγάλης μάχης των ευρωεκλογών, που θα αποτελέσουν σημείο καμπής για την πορεία όλων των πολιτικών δυνάμεων.
Το δεύτερο ερώτημα είναι τι θα συμβεί με τον Βασίλη Κικίλια που έχει ουσιαστικά... προγραφεί από το Μαξίμου, αν ο ανασχηματισμός γίνει τέλος του χρόνου, αρχές του επομένου. Κάποιοι λένε πως μπορεί να ωθηθεί σε παραίτηση, όπως έγινε εν μέρει και με τον Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη. Το τι θα γίνει με τον υπουργό Πολιτικής Προστασίας, πάντως, είναι ο βασικός λόγος που ο ανασχηματισμός μπορεί να γίνει πριν τις δημοτικές εκλογές.
Το τρίτο ερώτημα είναι ποιοι άλλοι υπουργοί θα φύγουν -αν φύγουν- με τον ανασχηματισμό. Το κλίμα αρχίζει και βαραίνει πλέον και για την ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, ενώ δεν αποκλείεται να υπάρξουν και μια δυο καραμπόλες.
Το τέταρτο ερώτημα είναι εάν μπορεί να δικαιολογηθεί ένας ανασχηματισμός, μόνο και μόνο για να φύγουν ο Βασίλης Κικίλιας και η ηγεσία της οδού Κατεχάκη! Ο πρωθυπουργός μας έχει συνηθίσει σε τέτοιες περιπτώσεις να προβαίνει σε κάποιες θεσμικές αλλαγές, αλλά και σε επιλογή προσώπων-έκπληξη, όπως άλλωστε μας έχει ενημερώσει προ ημερών η Έλλη Τριανταφύλλου. Ποιο, λοιπόν, μπορεί να είναι το πρόσωπο-έκπληξη που μπορεί να αναλάβει το υπουργείο Πολιτικής Προστασίας και να δώσει και «αέρα» στην κυβέρνηση;
Το βέβαιον είναι πως ο όποιος ανασχηματισμός μέσα σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα διακυβέρνησης δεν αποτελεί παρά ομολογία αποτυχίας του πρωθυπουργού και των πολιτικών που ακολουθήθηκαν. Βεβαίως και του -λεγόμενου- επιτελικού κράτους!

Βασίλης Σκουρής