Κυριακή 3 Σεπτεμβρίου 2023

«Εγκλήματα» σε μια ωραία δημοσιογραφική και συγγραφική δουλειά


Στις 160 σελίδες του βιβλίου τού Άγγελου Μενδρινού, με τον τίτλο «Εγκλήματα», που κυκλοφόρησε ως ένθετο της Κυριακάτικης Δημοκρατίας, περιλαμβάνεται ένα μικρό μόνο κομμάτι μιας δουλειάς ολόκληρης ζωής. Μικρό, αλλά πλούσιο σε στοιχεία, σε φωτογραφίες, σε σκίτσα, σε αποκόμματα εφημερίδων μακρινών εποχών. Γύρω στις 200 εικόνες (φωτογραφίες και αποσπάσματα σελίδων) εικονογραφούν τα οκτώ κείμενα ισάριθμων εγκλημάτων. Θυμόμαστε για δεκαετίες τον συγγραφέα τους, εκλεκτό δημοσιογράφο και αγαπημένο φίλο, να αφιερώνει άπειρες ώρες σε βιβλιοθήκες και αρχεία εφημερίδων, ξεφυλλίζοντας ατέλειωτες σελίδες από «σώματα» του Τύπου και σκανάροντας υλικό που synu;etei σήμερα ένα μοναδικό προσωπικό αρχειακό υλικό.
Τα εγκλήματα που περιγράφονται υπήρξαν συνταρακτικά, συγκλόνισαν την κοινωνία κάθε εποχής και έδωσαν άφθονο υλικό στις εφημερίδες.
Το βιβλίο δεν αποτελεί απλή περιγραφή των υποθέσεων. Σκιαγραφεί την εποχή, έχει διαλόγους, σκίτσα από δίκες, που αντικαθιστούσαν το φωτορεπορτάζ, άρθρα και σχόλια –ακόμα και ένα της Ελένης Βλάχου για την καταπληκτική περίπτωση μιας δολοφονίας εξ αμελείας, όταν η δράστις προσπάθησε να αυτοκτονήσει και σκότωσε τον άνδρα της που βρισκόταν σε άλλο δωμάτιο! «Το θύμα είχε κερδίσει το λαχείο ατυχίας» έγραψε η εκδότρια της Καθημερινής. Αναφέρει σχετικά ο Άγγελός Μενδρινός στο κεφάλαιο «Υβόννη Περδικάρη»:
«Κάντε εικόνα: μια γυναίκα ξαπλωμένη στο πάτωμα κρατά πιστόλι. Θέλει να αυτοκτονήσει. Το στρέφει προς το μέρος της. Αστοχεί. Η σφαίρα διαπερνά μια κλειστή πόρτα και καταλήγει στο κρεβάτι στο οποίο κοιμάται ο άντρα της. Τον βρίσκει κάτω από το αυτί, 48,5 εκατοστά πάνω από το έδαφος. Πεθαίνει ακαριαία».
Και προσθέτει: «Κανείς συγγραφέας δεν θα μπορούσε να αποδώσει στο χαρτί μια τέτοια σκηνή, κανείς σκηνοθέτης δεν θα μπορούσε να τη συμπεριλάβει σε μια ταινία, ούτε καν ο Ταραντίνο. Κι όμως, συνέβη».
Πραγματικά, το βιβλίο μπορεί να δώσει υλικό σε σεναριογράφους με τις ιστορίες που παραθέτει. Όπως ήταν ο μυστηριώδης θάνατος της Δωροθέας ντε Ροπ, της γυναίκας που «έφτασε ένα βήμα από τον θρόνο της βασίλισσας της Αλβανίας, μπήκε στους κοσμικούς κύκλους της Ελλάδα και διατηρούσε στενές σχέσεις με μέλη ξένων πρεσβειών». Μια ιστορία που έχει έρωτες, πολιτική, κατασκοπεία, κοσμικότητες και μια αυτοκτονία για την οποία υπήρξαν υποψίες ότι μπορεί να ήταν και έγκλημα.
Τα «Εγκλήματα» είναι μια ωραία δουλειά που θα ήταν καλό να την ξανακυκλοφορήσει η Δημοκρατία για όσους την έχασαν.
- από το HardDog