Σύντομα ο νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα κληθεί να αναμετρηθεί με πολλά προβλήματα. Και τα κομματικά και τα γενικότερα πολιτικά. Δικαιούται ασφαλώς μια περίοδο χάριτος και φαντάζομαι ότι θα του τη δώσουν, με ελάχιστες εξαιρέσεις, οι εσωκομματικοί αντίπαλοί του.
● Η στελέχωση του επιτελείου του. Θα επιλέξει μόνο ανθρώπους που τον υποστήριξαν ή θα κάνει ανοίγματα και σε συντρόφους του που δεν είδαν με καλό μάτι και την υποψηφιότητά του και τη νίκη του: Δεν θα είναι δική του ευθύνη φυσικά αν αυτός προτείνει και οι άλλοι (ες) αρνηθούν για διάφορους λόγους να βοηθήσουν. Οφείλει όμως να μη λειτουργήσει μονοθεματικά αν βεβαίως θέλει να είναι πρόεδρος όλου του ΣΥΡΙΖΑ.
● Με ποια κριτήρια θα αποφασίσει ποιοι βουλευτές θα τοποθετηθούν στα κρίσιμα κοινοβουλευτικά πόστα; Θα αξιοποιήσει όλους και όλες ή θα προκρίνει αυτούς και αυτές που υποστήριξαν την υποψηφιότητά του, αφήνοντας εκτός πλαισίου και εκείνους (ες) που τάχθηκαν με την Εφη Αχτσιόγλου και όσους (ες) κράτησαν ουδέτερη στάση; Ο ίδιος δεν ξέρει πρόσωπα και πράγματα, δεν θα είναι στη Βουλή, οπότε θα είναι καθοριστικός ο ρόλος των συνεργατών του.
● Η εξουδετέρωση των πυρήνων των φανατικών, που σε αρκετές περιπτώσεις ξεσάλωσαν την προηγούμενη περίοδο, εκτοξεύοντας απειλές και χρησιμοποιώντας μέσα που παρέπεμπαν σε ομάδες οπαδών. Ο ρεβανσισμός και το ξεκαθάρισμα λογαριασμών θα πλήξουν τη συνοχή του κόμματός του και δεν αποκλείεται να οδηγήσουν σε πρώτη φάση κάποιους να αποστασιοποιηθούν και σε δεύτερη φάση να προκαλέσουν κρίση, μετωπική σύγκρουση και ενδεχομένως διάσπαση.
● Ο πρώτος σταθμός για τον κ. Κασσελάκη είναι οι εκλογές για την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Θα είναι άδικο να του χρεωθεί ένα αρνητικό αποτέλεσμα. Με αποφάσεις άλλων πηγαίνει ο ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές για τις περιφέρειες και τους δήμους. Αν όμως οι υποψήφιοι του ΣΥΡΙΖΑ πάνε καλά ή σχετικά καλά, ίσως να του πιστωθούν οι επιδόσεις τους γιατί πολλοί θα εκτιμήσουν ότι το ρεύμα που δημιούργησε στον ΣΥΡΙΖΑ πέρασε και σ’ ένα κομμάτι της κοινωνίας.
● Ο δεύτερος σταθμός είναι το συνέδριο. Θα γίνει; Ναι, λένε όλοι. Πότε; Αυτό είναι ανοικτό. Τι θα συζητήσει; Τις αιτίες των τριών εκλογικών ηττών αποκλειστικά; Μήπως σκεφτούν κάποιοι από το περιβάλλον του ότι «Δεν είναι φρόνιμο τώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ γυρίζει σελίδα να ασχοληθούμε με το παρελθόν και να μπούμε πάλι σε εσωστρέφεια»; Εκεί πάντως θα συζητηθούν η ιδεολογική φυσιογνωμία και η πολιτική ταυτότητα του νέου ΣΥΡΙΖΑ. Θα αλλάξουν; Πόσο θα αλλάξουν; Προς τα πού θα αλλάξουν; Τα μέλη της σημερινής Κεντρικής Επιτροπής προέκυψαν από καθολική ψηφοφορία. Θα γίνει ξανά το ίδιο ή θα πάνε σε αλλαγή του καταστατικού ώστε να εκλέγεται η Κεντρική Επιτροπή από το συνέδριο; Ο γραμματέας από πού θα εκλέγεται; Οργανωτικής φύσεως ζητήματα αυτά, ωστόσο έχουν τη σημασία τους. Θα υπάρξει σχέδιο για την αξιοποίηση των μελών του κόμματος; Μέλη μιας χρήσεως, γραμμένα στους καταλόγους, αλλά εξαφανισμένα ή μέλη ενεργά με συμμετοχή και στην ανάδειξη των υποψηφίων βουλευτών κατά περιοχή και στις αποφάσεις του κόμματος;
● Εκεί πάντως που θα μετρήσουν το μπόι τους και ο νέος πρόεδρος και η ηγετική ομάδα που θα συγκροτήσει θα είναι η κάλπη των ευρωεκλογών. Από το αποτέλεσμα θα φανεί αν ο νέος ΣΥΡΙΖΑ έχει προοπτική διακυβέρνησης. Από το αποτέλεσμα θα φανεί αν η σημερινή ηγεσία θα μακροημερεύσει.
Τάσος Παππάς
Εφημερίδα των Συντακτών (26.9.2023)